Slider

Туризъм в цифри 2017


ОП „Туризъм“ има удоволствието да ви представи за седма поредна година статистическия справочник „София – Туризмът в цифри“. Изданието има за цел да предостави на всички заинтересовани информация за състоянието на туристическия сектор през 2017 г.

София е една от водещите туристически дестинации в страната, и една от бързо утвърждаващите се на световната туристическа карта европейски дестинации.

И през 2017 г. отчитаме устойчив ръст на туристическата индустрия в София. Увеличението на броя туристи е с 13 %, а на реализираните от тях нощувки - с 15 %. Тези добри резултати са постигнати благодарение на доброто сътрудничество и синхронизация между всички заинтересовани страни в туристическия сектор, както и на успешното прилагане на практики за устойчиво развитие на дестинацията.

София продължава да инвестира в развиването на туристическата си база, в подобряване на общата инфраструктура и достъпността на средата. И през тази година бяха извършени дейности по реконструкция и обновяване на паркове и зелени площи, бяха ремонтирани големи столични булеварди.

През 2017 г. бяха вложени много средства за проучвания, експониране и социализиране на нови обекти от културно-историческото наследство на града. Беше завършен проектът за реставрация, консервация и благоустрояване на археологическия парк "Западната порта" и новото пространство за култура - Триъгълната кула на Сердика.

Важна роля има и възходящото развитие на Летище София. Изминалата година беше рекордна в историята на столичното летище. Обслужените пътници през 2017 са почти шест милиона и половина (6 490 096), което е с 30 % повече, спрямо предходната 2016 г.

Непрекъснато се увеличават редовните маршрути към София и броят на обслужваните дестинации. Освен това, присъствието на нискобюджетни авиокомпании, предлагащи евтини самолетни билети, както и конкурентните цени за настаняване в столицата, допринасят за постоянно увеличаващия се поток от туристи към София.

Иво Маринов
Директор на ОП „Туризъм“

прочети целия материал