Slider

Маршрути


Бояна и НИМ – докосване до най-голямата мистерия – времето

Еднодневен маршрут бул. "Витоша" – Национален исторически музей – Боянска църква

София е град с древна история и с важна роля за развитието на българската държава. Тук ще се докоснете до най - голямата мистерия – времето - чрез хилядолетната история на града и историята на една от най-старите държави в Европа – българската. Посетете в рамките на един ден Националния исторически музей (НИМ) и един от обектите на ЮНЕСКО – Боянската църква.

Пътуването в една посока с градски транспорт от централната пешеходна зона на София – бул. "Витоша" – до НИМ е около 35 минути, а до Боянска църква – повече от час. Цена на еднократен билет: 1.60 лв. Най-удобен вариант е да си купите дневна карта за 4 лв., която включва неограничен брой пътувания през деня с всички транспортни средства на градския транспорт – автобуси, тролеи, трамваи и метро.

Начало: Бул. "Витоша" – Национален исторически музей

Ако вече сте изпили сутрешното си кафе на най-голямата пешеходна улица на София – бул. "Витоша", идете на спирката, разположена непосредствено до края на пешеходната зона на бул. " Витоша" с лице към НДК и вземете тролей №2 до последната спирка. Тръгнете по посока планината Витоша. Пресечете околовръстния път на София и тръгнете нагоре по хълма. След 600м ще стигнете до входа на музея през малка градинка.

Националният исторически музей е съхранил историята, културата, върховите достижения на българския народ. Това е наследството на една от трите най-богати на артефакти земи в Европа – българската земя с над 650 000 предмета на изкуството от 5000 г. пр. Хр. до съвременната история на България. Затова в НИМ вие се докосвате до най-голямата мистерия – времето- и до историята на тракийската цивилизация, която е сред най-древните култури на Земята. Сред експонатите са античните златни тракийски съкровища - Панагюрско, Боровско, Летнишко, Рогозенско - обредните сервизи на тракийските царе и аристократи.

Работно време: Без почивен ден. Музеят не работи на официалните празници – 1 януари, Великден (неделя), 24 и 25 декември.

Лятно работно време (април – октомври): 9:30 – 18:00 ч. Касата работи до 17:15 ч.

Зимно работно време (ноември – март): 9:00 – 17:30 ч. Касата работи до 16:45 ч.

Цени на билети: 10 лв.; за ученици и студенти - 1 лв., за посетители придружени от деца-3 лв.; деца до 6г.- безплатно.

Комбиниран билет, валиден в рамките на 1 месец, можете да закупите за:
НИМ и Боянска църква - 12 лв.
НИМ, Боянска църква и Земенски манастир - 14 лв.

Обзорна беседа (времетраене – 1 час и 30 минути):

  • на български език – 15.00 лв.
  • на български език с превод – 20.00 лв.
  • на чужд език – 30.00 лв.

Беседа за посетители с деца, за хора със специфични потребности, за деца от предучилищна възраст, ученици и студенти (времетраене – 1 час):

  • на български език – 10.00 лв.
  • на чужд език – 30.00 лв.

Достъп за хора с увреждания: да.

Дни на безплатно посещение: последен понеделник от месеца.


Национален исторически музей - Боянска църква

От НИМ се върнете и пресечете околовръстния път. Вземете автобус 111 за една спирка в посока Павлово, слезте от автобуса и отново пресечете околовръсния път. От спирката вземете автобус 107, който ще ви отведе непосредствено до Боянска църква.

Ако не посещавате НИМ, вземете метро от центъра на София – метро линия 2, която е непосредствено до ТИЦ "Ларго". Пътувайте в посока "Лозенец" до последната спирка – "Витоша". Излезте от метростанция "Витоша" и ще се озовете до един от най-големите шопинг центрове в София. До шопинг центъра вземете автобус №64 От спирката на градския транспорт до спирка "Боянско ханче". От спирката вървете около 500 м. право нагоре по улицата към планината и ще стигнете до обект под закрилата на Юнеско – Боянска църква. В района може да обядвате в битов ресторант - градина и да опознаете самобитния вкус на българската кухня.

Боянската църква "Св. Никола и Св. Пантелеймон" – (Х. век- 1259 г. ) извежда българското изкуство 50 години преди Европейския ренесанс – то представя далеч от бледите иконични образи психологично изразени, одухотворени, реалистични лица. С творческата свобода на духа на Ренесанса над 240 изображения се отличават с индивидуалност и висока художествена стойност. Портретите на ктиторите - севастократор Калоян и съпругата му Десислава, на българския цар Константин Асен Тих (управлявал в периода 1257 г. до 1277 г.) и царица Ирина и на българския светец чудотворец Иван Рилски са едни от най-старите запазени портретни изображения на исторически лица от българската история.

Работно време: Без почивен ден. Музеят не работи на официалните празници – 1 януари, Великден (неделя), 24 и 25 декември.

(зимно), 09:00 – 17:30 (каса до 17:00)

(лятно), 09:30 – 18:00 (каса до 17:30)

Индивидуални посещения:
входни билети за индивидуални посетители – 10.00 лв.
за ученици и студенти – 2.00 лв.

Комбиниран билет: валиден в рамките на 1 месец: НИМ - Боянска църква - 12 лв.

Екскурзоводска беседа: на български, английски, руски, немски, френски език - 10 мин.

  • на български език - 5 лв.;
  • на чужд език: 10 лв.

Достъп за хора с увреждания: да.

Входът е безплатен:

  • за хора със специфични потребности
  • за деца в предучилищна възраст
  • всеки понеделник след 15:00 ч.

Слезте надолу по хълма до спирка "Боянско ханче" и вземете автобус 64 до метростанция "Витоша". С метро в посока "Обеля" се придвижете до метростанция "Сердика" – в сърцето на София.

Нашата анкета

Какво в туристическия ни сайт беше най-полезно за вас?
Можете да изберете един отговор:
Резултати Всички анкети