Slider

Какво да правя


Регионален исторически музей - София

Зарежда се google карта. Моля изчакайте!

Адрес
пл."Бански" 1
Локация
42.700541,23.322684
Описание
Хронологически постоянната експозиция на Регионалния исторически музей - София обхваща периода от VI хил. пр. Хр. до 40-те год. на ХХ в. Тя разполага с осем зали, а допълнително могат да бъдат посетени още две зали за временни експозиции. Сред най- атрактивните експонати са каляската на българския цар Фердинанд, Витошката златопечатна грамота на цар Иван Шишман от 1378 г., която е първото свидетелство за промяната на името на града - вече София. Ще откриете и как е изглеждал дом през Неолита шест хилядолетия пр. Хр. Регионалният исторически музей - София разказва хилядолетната история на българската столица, която е сред най-старите градове в Европа. Постоянната експозиция на музея е в сградата на бившата Централна минерална баня. Регионалният исторически музей - София разполага и с няколко филиала: подземен музей при базиликата "Света София", АККК “Сердика“, Гробницата на княз Александър I Батенберг, Експозицията за национално помирение (Гарнизонно стрелбище), Западната порта на Сердика, Триъгълната кула на Сердика и др.
Историческа информация
През 1928 година е взето решение за основаване на градски музей по предложение на столичния кмет Владимир Вазов. Първата постоянна експозиция на музея се открива 13 години по-късно - в края на 1941 г . Само три години по-късно сградата на пл. „Бански” № 3 е разрушена по време на бомбардировките над София през Втората Световна война. На 17 септември 2015 г. постоянната експозиция на Музея за история на София бе в новия си дом - в сградата на Централната общинска минерална баня, където и днес посреща своите гости.

пл."Бански" 1

Музеи

В музея за история на София достъпът се осигурява с помощта на рампа и асансьор. Музеят разполага и със специални помещения, насочени специално към хората с увреждания.