Slider

Какво да правя


Витоша

Зарежда се google карта. Моля изчакайте!

Уеб сайт
Локация
42.573563,23.283119
Описание
Витоша се намира между Стара планина и Рило-Родопския масив и е част от Средногорието. Тя е единствената куполообразна планина в България и основното и било се откроява добре от останалите планински масиви. То върви по върховете Черни връх, Резньовете, Скопарник и Острица, в посока северозапад-югоизток. Изходни пунктове. Най-популярните туристически маршрути за високите части на Витоша започват от северните околности на планината при софийските квартали Драгалевци, Симеоново, Княжево и селата Бистрица, Железница и Владая. До тях водят асфалтови пътища, имат връзка и с редовни пътнически автобусни линии от София. Във Витоша има повече от 40 хижи и малки хотели и над 10 заслона. Туристически маршрути. Най-известните туристически маршрути са от Драгалевци за хижа Алеко и Черни връх (маркирана с червена боя); от Симеоново за хижа Алеко (маркирана с жълта боя); от Железница за хижа Купена и Черни връх (маркирана със синя боя); от Бистрица за хижа Алеко – 2 пътеки (маркирани със зелена боя); от Княжево за Златните мостове (маркирана с жълта боя); от Владая за Златните мостове (маркирана със синя боя) и от Черни връх до Букапреслапски проход (маркирана с червена боя). В планината има добри условия за зимни спортове.
Историческа информация
Витоша е първият парк в България и на Балканския полуостров и люлка на организирания туризъм в България. Обявен е една година след Лондонското определение за национални паркове. През 1936 г., под влияние на Съюза за защита на природата – инициатор и за обявяването му, е изготвена и обнародвана Наредба – закон за защита на родната природа, според която паркът не е вече национален, а народен. Едновременно с това до 1952 г. действа специален Правилник за стопанисване и управление на Народен парк Витоша и включените в него бранища.

Get Adobe Flash player

Витоша, паркове, градини

Витоша е планина в Западна България. Най-високата ѝ точка е Черни връх (2290 m). Така тя се нарежда на четвърто място по височина в България след Рила, Пирин и Стара планина. Витоша се намира в непосредствена близост до София и Перник, и вследствие на това планината се е променила повече, отколкото другите български планини. На територията на планината се намира Природен парк Витоша, най-старият на Балканския полуостров. Тя е любимо място за туризъм на софиянци и перничани. Основни забележителности са Черни връх, Боянски водопад, Златните мостове, връх Камен дел, каменните реки, най-дългата пещера в България – Духлата, уникалното витошко лале и др.