Slider

Календар на събитията


Избрани събития от календара на София

Избор на ден

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
week 27 1 2 3 4 5 6 7
week 28 8 9 10 11 12 13 14
week 29 15 16 17 18 19 20 21
week 30 22 23 24 25 26 27 28
week 31 29 30 31

Виж карта на събитията

вторник 23 юли 2024
22 юли 2024 - 28 юли 2024
Юли 2024
01.01.2023 - 31.12.2024

УМНИ МИНЕРАЛИ ЗА УМНИ ТЕЛЕФОНИ

Как се раждат смартфоните? Има ли връзка между добива на мед в Чили, САЩ и Китай с това да се свържете с близките си, които са на километри от вас?
За да се чуете и видите с тях, просто включвате смартфона си.
Каква е ролята на минералите? Кои са десетте най-използвани материала в смартфона? Какви са наличните запаси от суровини?
За колко време ще стигнат? Защо е важно рециклирането на стари телефони?
С отговори на тези въпроси и с много други неизвестни факти ще Ви запознае изложбата „Умни минерали за умни телефони“.Вход с музейни билети
Изложби
13.09.2023 - 13.09.2024

Фотоизложбата „София – толкова много за откриване“

Фотоизложбата „София – толкова много за откриване“ бе открита вчера на Терминал 2 на летище София. Тя е съвместна инициатива на Столична община, Летище София и общинското предприятие „Туризъм“.
18 живописни фотографии от София посрещат пристигащите на Терминал 2 и могат да бъдат разгледани от пристигащите на ръкав и от тези, които са превозени с автобуси. „София е вратата на България и ние се радваме да посрещнем пътниците с красотата на най-големия град в страната. София е не само красива, но и древна, модерна и зелена. Град, който заслужава да се покаже и види“, с тези думи Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на летище София откри фотоизложбата.
София е един модерен европейски град. София е град богат на културно-историческо наследство. София е „зелен“ град, град с много паркове и градинки, с близост до планината Витоша. София е мултикултурен и толерантен град. София е един много красив град, който заслужава да се види. С тази изложба, която успяхме да реализираме, и се надявам това да не е единствената съвместна инициатива на Столична община, ОП „Туризъм“ и летище София, всеки който посети града за първи път, всеки който стъпи на летище София Терминал 2, да има прекрасната възможност да се наслади на всички фотоси и разбира се, да посети София още веднъж.“, каза Ирина Савина-Бангеева, заместник-кмет направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм”.
Живописните пейзажи са дело на именития столичен фотограф Иван Шишиев. 12 пана с размери 203х98 см. съпровождат пътниците на входа на летище София, като от тях грейват красотите на Златните мостове, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, градина „Кристал“ и др. Най-внушителните сред паната са три 5-метрови фотографии разположени преди граничен контрол на Терминал 2. Фотографиите са на храм-паметника „Александър Невски“, Народния театър „Иван Вазов“ и Националната художествена галерия. Най-забележителна е 18-метровата композиция над ескалаторите, които посрещат кацащите на ръкав пътници у нас. Тя представлява фотография с лалета в парка до Народното събрание, с гледка към „Александър Невски“. Под всяка картина има поставен QR код, който препраща към мястото и разказва за него, а Гугъл може да те отведе до него.
„Нашата столица е толкова живописен и красив град, който, за да бъде показан, ще са нужни много и много снимки, но за нас е важно да покажем, че пътниците пристигат на едно хубаво място. А София не е просто столичен град, а град, където има толкова много за откриване“ – каза директорът на ОП „Туризъм“ към Столична община Людмил Пелов.
Изложбата ще радва пристигащите на летище София в продължение на година.
Изложби
01.01.2024 - 30.08.2024

Блясък и величие. Средновековна България в българските исторически филми

Българските исторически филми са създадени по повод честването на 1300 години от създаването на Българската държава.
Първоначалното намерение обхваща широк кръг от исторически персонажи от Средновековието до епохата на Възраждането. Реализираните проекти от „средновековния цикъл” – „Сватбите на Йоан Асен“ (1975), трилогията „Хан Аспарух“ (1981), „Боянският майстор“ (1981), „Златният век“ (1984), „Борис I“ (1985) отразяват величието и блясъка на българските победи и духовното израстване през времето на Първото и Второто българско царство и стават популярни и любими на няколко поколения зрители.
Автентичните костюми, мебели и оръжия от филмите са създадени въз основа на археологически и исторически сведения за времето и събитията, с които са свързани.
Тяхното техническо изпълнение е изцяло съобразено с традициите на съответната епоха, което ги прави максимално близки до първообразите им. Изработени са ръчно, от естествени материали. Във филмите участват известни и обичани български актьори като Апостол Карамитев, Стефан Данаилов, Васил Михайлов, Коста Цонев, Йосиф Сърчаджиев, Джоко Росич, Аня Пенчева, Невена Коканова, Цветана Манева, Стойко Пеев, Ваня Цветкова.
Изложби
15.02.2024 - 13.09.2024

Надежда Олег Ляхова | СЪХРАНЕНИЕ

Къща музей „Вера Недкова“
ул.„11-ти август“ 2, втори етаж
Започналата през 2019 програма „В дома на Вера Недкова“ продължава представянето на съвременни автори в пространството, изпълнено със спомени и свидетелства за интелектуалното и творческо присъствие на художничката. Изложбата на Надежда Олег Ляхова е преосмисляне на значението и смисъла на времето и паметта, за събития и факти, отразени през характерната бленда на авторката.
Надежда Олег Ляхова пренася спомена и емоцията от изложбата „Обсебване“ на група „8-и март“, показана през далечната 1999 в Софийската минерална баня, когато сградата е запусната, оставена на произвола на времето и все още не е ясна нейната съдба. С 14-минутната видеоинсталация „Обсебване – 25 години по-късно“(2024) и обекта „Свидетелства“ (1999) Ляхова ни връща към патоса на тогавашния момент.
Позовавайки се на инсталацията от споменатата изложба и творби от 2019, тя създава малка моливна рисунка. Опитът за преосмисляне и наслагване на система от образи и факти крие в себе си любопитство, което художничката споделя с публиката.
В основата на настоящата изложба е възможността за личен прочит и задълбочено изследване на темата за съхранението на музея като институция и същевременно пренасянето на паметта. Надежда Олег Ляхова представя идеята за прехода и същността на образа и неговото присъствие в полето на чувствата и извиканите налични асоциации в съзнанието. Диана Драганова-Щир, куратор на изложбата
Изложби
11.03.2024 - 07.12.2024

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

зала "България", зала НМА, Ларгото
24-тия „Европейски музикален фестивал“ – София, се реализира от „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община. Общо 19 събития, разпределени в пролетен и есенен дял ще се реализират от 11 март до 7 декември т.г., а гости на фестивала ще бъдат артисти от Германия, Испания, Чехия, САЩ, Австрия и др. Тази година почитателите на стойностното изкуство у нас ще имат възможност се насладят на един от най-реномираните световни оркестри - Камерния оркестър на Баварското радио (Германия), както и на забележителния американски пианист от арменски произход Сергей Бабаян, който ще изнесе концерт с Оркестър „Кантус Фирмус“ под диригентството на българския маестро Боян Виденов. Силно международно присъствие ще отбележат също изявите на Ансамбъл „Паганини“ – Виена, чешкия струнен квартет „Кукал“, вокалистката Флориана Канджано - FLO и нейната група (Италия), изявения пианист Лео Де Мария от Испания. Във фестивалния афиш блестят отново имената на българските артисти и състави: Марио Хосен, Людмил Ангелов, Григор Паликаров, Мила Георгиева, оркестър „Кантус Фирмус“, оркестър „Либертанго“, Детски хор на БНР и др.
Традиционни партньори в организацията на „Европейски музикален фестивал“ са Министерството на културата и Столичната община.
Билети за фестивалните събития са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.
Фестивали и чествания
15.07.2024 - 27.07.2024

Столична програма "Култура": Институтът по театър и кино "Лий Страсбърг" се завръща в София с двуседмичен курс за актьори

София - Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов"
След изключително успешно първо издание през 2022 г. и огромен интерес от гилдията, най-известният институт по актьорско майсторство "Лий Страсбърг", който има бази в Лос Анджелис и Ню Йорк, се завръща в София, за да проведе двуседмичен курс за актьори. И тазгодишното издание на проекта се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община – Програма "Култура".
Между 15 юли и 28 юли в столицата участниците ще могат да работят лично със самия Дейвид Лий Страсбърг, син на легедарния Лий Страсбърг и директор на института в Лос Анджелис, който ще води присъствени класове за първи път на територията на Балканския полуостров.
Курсът ще даде уникален шанс на актьорите да се докоснат до "Метода" – техниката, предпочитана от едни от най-легендарните актьори на Холивуд. Организатори на уъркшопа са актрисата Кристина Верославова, позната от сериалите "Таткови" и "Вина", и продуцентът Николай Мутафчиев.
Лий Страсбърг, известен още като гуруто на актьорското майсторство и бащата на "Метода", дава на света едни от най-великите актьори, живели някога. Някои от най- известните ученици на “Метода’’ на Страсбърг са Ал Пачино, Мерилин Монро, Джеймс Дийн, Робърт Де Ниро, Анджелина Джоли, Скарлет Йоханссон, Лейди Гага и много други. Учител през първите две седмици на курса в София ще бъде Диг Уейн, преподавател от академията в Лос Анджелис, член на престижното "Студио на актьори" (The Actors Studio).
Участниците ще имат занятия всеки ден от понеделник до петък: "Метод клас", "Клас за работа върху сцени" и "Клас за работа с камера", всеки с продължителност четири часа. "Метод клас" ще включва всички базови упражнения, разработени от Лий Страсбърг, които развиват концентрацията на актьора, неговите сетива и емоционална чувствителност. Самият Ал Пачино казва, че до днес тези упражнения са част от неговия ритуал.
Кулминацията на уъркшопа ще бъдат мастър класовете с Дейвид Страсбърг, настоящ директор и преподавател в академията "Лий Страсбърг" в Лос Анджелис, който за първи път ще посети Балканския полуостров и ще пренесе ценните методи на баща си в България.
Курсът ще завърши с представление, в което актьорите ще изиграят пред публика работените от тях сцени. И второто издание ще даде възможност на един от участниците да спечели едногодишна стипендия за обучение Института по театър и кино "Лий Страсбърг" в Лос Анджелис. През 2022 г. младата актриса Бояна Авджиева спечели стипендията. Подробна информация вижте тук - https://www.artefactcreations.eu/bg
Партньор на проекта е Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", където ще се проведат занятията.
Зад актьорския курс на Лий Страсбърг в България като партньори застават и Хотел "Рила" – София, Българското национално радио и L’europeo.
Театри
16.04.2024 - 13.10.2024

ФРАНЦ ФОН ЩУК | Между светлината и мрака

Квадрат 500
Изложбата „Франц фон Щук. Между светлината и мрака“ е първото в България представяне на прочутия германски символист (1863 – 1928), популярен сред широката публика у нас заради творбата си „Луцифер“ (1890) от фонда на Националната галерия, закупена в годината след създаването й от княз Фердинанд Български по време на визита в Мюнхен. Сега тя се експонира заедно с дванадесет произведения на художника от колекцията на музея „Вила Щук“ в Мюнхен (живописни портрети, митологични и религиозни сцени и свързаните с тях рисунки и офорти), което предоставя общ поглед върху творчеството на автора.
Двете картини на Щук, донесли му световна известност, голямоформатният „Пазителят на Рая“ (1889), рядко показван извън Вила Щук, и „Луцифер“ от нашата колекция възстановяват драматичния си диалог в зала 24 на Квадрат 500. Освен да станат свидетели на изразителния сблъсък между „светлината“ и „мрака“, зрителите имат възможност да се запознаят и с други широко известни творби на автора – „Прометей“, „Самсон и лъвът”, както и платното „Грехът“, толкова популярно във времето си, че авторът изпълнява няколко негови варианта, а този, показан в изложбата, монтира в „Олтара на художника“ в ателието си във Вила Щук. Експозицията предоставя възможност познатата ни емблематична творба „Луцифер“ да бъде съпреживяна в изначалния си контекст, със семантичната натовареност, характерна за епохата, в която е създадена.
Пространственият дизайн на зала 24 адресира към естетиката на Вила Щук – най-мащабният артистичен проект на Франц фон Щук, който впоследствие е превърнат в общински музей, съхраняващ голяма част от творчеството на художника. Архитектите Кирил Асс и Надя Корбут използват поредица от пространствени и цветови намеци към помпейската антична традиция, положена от Щук в основата на неговите декоративни решения.
Франц фон Щук не само е един от най-известните представители на течението на символизма в световното изкуство, но е и сред основателите на Мюнхенския сецесион, предшественик на този във Виена. И до днес символизмът е сред най-популярните и атрактивни художествени явления от края на ХIХ век.
Тази изложба разширява представата на българската публика за един от най-известните европейски художници от десетилетията на границата между XIX – XX век и чрез негови творби да се запознае по-задълбочено с изкуството на символизма, оказало голямо влияние и върху българските модернисти.
Франц фон Щук е живописец, скулптор, график и архитект, а сред неговите ученици в Мюнхенската художествена академия са световни фигури като Василий Кандински, Паул Клее, Йозеф Алберс и българинът Кочо (Константин) Гърнев.
Изложбата е придружена от двуезична каталожна публикация, издадена в партньорство с музея „Вила Щук“ и съдържаща по-задълбочен разказ за представените произведения. . Проектът е подкрепен от Министерството на културата и съфинансиран от фондация „Лъчезар Цоцорков“.
Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.
Ярослава Бубнова, куратор на изложбата
Мария Кодинова, асистент-куратор
Изложби
15.04.2024 - 15.04.2025

Инсталация Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето

в Градската градина в София, на мястото на бившия мавзолей
Започва монтирането на временната арт инсталация „Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било“ на Красимир Терзиев, финансирана по програма "Навън" на Столичната община. Творбата ще бъде разположена в Градската градина в София, на мястото на бившия мавзолей. Около инсталацията е предвидена и програма от тематични събития.
Това съобщиха пред медии на 15 април заместник-кметът на София Яна Генова и художникът Красимир Терзиев.
"През тази година продължаваме Програмата "Навън" на Столичната община. На мястото на бившия мавзолей предоставяме възможност за артистични намеси и инсталации в градска среда." – каза заместник-кметът по култура на София Яна Генова. "Инсталацията ще бъде място за събития и няма да е изолирана от живота на преминаващите граждани." – добави тя. Намерението на Красимир Терзиев е да създаде място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието. Да седне и да размишлява за миналото, за нерешените проблеми и травми от него, но и да помисли за визия за бъдещето.
"Текстът е свързан както с историческата натовареност на това място – бившия мавзолей, така и с особения момент на съвременността, в който пребиваваме. Едно от основните ми желания беше да не повтарям модела на монумента, който създава дистанция между зрителя и произведението, а по-скоро да привлека и приобщя публиката, за да стане част от проекта." – обясни Красимир Терзиев, който е преподавател по Културна антропология в Софийския университет.
Творбата на Красимир Терзиев е избрана през 2022 г. във второто издание на Програма „Навън“ на Столичната община сред 8 други предложения. В 13-членната комисия за разглеждане на кандидатурите са участвали експерти от Софийската градска художествена галерия, Националната художествена академия, Министерството на културата, Обществено-експертния съвет по устройство на територията, по градски дизайн и реклама и независими външни експерти. Председател на комисията е проф. Георги Янков, а в състава влизат Аделина Филева, арх. Бойка Къдрева, Димитър Стоянович, д-р Илия Мечков, доц. Михаил Груев, Любен Генов, Полина Стефанова, арх. Йоана Петкова, Любен Домозетски, Илинка Чергарова, Гергана Мудова и Лъчезар Бояджиев. Проектът е гласуван и от Столичния общински съвет, след обществено обсъждане с граждани и представители на културната общност.
Програма „Навън“ на Столичната община е създадена през 2018 г. с решение на Столичния общински съвет за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда и в подкрепа на Стратегията за развитие на София. Целта ѝ е да обживи и придаде нов смисъл на едно от историческите "бели петна" в центъра на столицата – площадката на бившия мавзолей.
Инсталацията „Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било“ ще остане част от градската среда на столицата една година.
Изложби
10.05.2024 - 31.08.2024

Покана за участие в първото издание на "Клуб за кинопроизводство 2030 София"

Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"
Първо издание на ''Клуб по Кинопроизводство София 2030", реализиран от "Тру Стори Продакшън" с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столичната община, направление "София – творчески град на киното (под егидата на ЮНЕСКО)"
Създайте вашия филм със съдействието на специалисти от световно ниво и запазете авторските права на произведението си! Кандидатствайте за първото издание на ''Клуб по Кинопроизводство София 2030'' на the8storychannel@gmail.com най-късно до 8 май 2024 г.
Изпратете кандидатурата с трите си имена, телефон за връзка и отговори на въпросите:
1. Какво следвате и имате ли някакъв опит до момента в създаването на филми?
2. В коя сфера на филмопроизводството искате да се развивате?
3. Какви истории искате да разказвате?
Условието за успешно завършване на първото издание на ''Клуб по Кинопроизводство София 2030'' е реализиране на късометражен или пълнометражен филм по избрана от вас тема (филмът може да е игрален, документален или документален с възстановки).
Не се заплаща такса за участие. Проектът се финансира от Програма "Култура" на Столичната община, направление "София – творчески град на киното (под егидата на ЮНЕСКО)".
Лекции, дискусии и създаване на вашия филма с Алан Гилмор, Тревор Ван Юден, Джанина Байкушева, Преслав Вълчев, Ерик Басан, Явор Чавдаров, Виктория Ангелова, Делян Калоянов и други гости изненада.
Част от филмите по които са работили са "Хари Потър", "X-Мен", "Непобедимите", "Хелбой", "Бо Нан За", "Жената, която преплува морето" и много други.
Ще научите и придобиете опит в: Продуцентство, Режисура, Превръщане на избрана история в сценарий, Продукция (декор, костюми, снимачна техника и операторство), Поведение зад и пред камера, Филмова музика, Постпродукция и разпространение на филма.
Кога?
От 10 май до 5 юни 2024 г. теория (лекции, дискусии и споделяне на опит). Три пъти по един час на седмица - от 17.30 ч. до 18:30 или от 18.30 ч. до 19.30 ч.
От 5 юни до 1 септември 2024 г. имате възможност да заснемете и завършите вашия филм самостоятелно или в група. Вие сами решавате интензитета и колко време ще отделите за снимките и продукцията.
Къде? Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала".
Музикално и танцово изкуство
16.05.2024 - 08.09.2024

СГХГ представя изложбата "Дечко Узунов. Съзидания. 125 години от рождението на художника" - откриване

"(…) Това, което си създал, това е твоят живот."
Дечко Узунов
През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Преминал през живота си с толкова много динамизъм, колкото и в творчеството си, Узунов винаги е бил обект на интерес от страна на критиката, журналистите, колегите си и широката публика. Известен като портретист, изявил се като майстор на монументалните изкуства, оценяван високо за своите композиции, пейзажи, натюрморти и голи тела, желан като илюстратор и сценограф, той е и интересният професор, приятният събеседник, авторитетният и вещ колега. Повече от шест десетилетия художникът ще се движи към своето изкуство. От символизма, сецесиона, експресионизма и неокласиката през академизираната формула на соцреализма до пространствената чистота, синтетизма на монументалния език и абстрактния израз.
В опит да се проследи развитието на Дечко Узунов като художник и своеобразен съзидател на българското изкуство, в залите на Софийската градска художествена галерия е подредена изложба, представяща неговите живописни платна по десетилетия, както и творби, в които той се проява и като майстор на акварелната техника. Показани са над 90 произведения в жанровете портрет, натюрморт, пейзаж и композиция (фигурална и абстрактна). Индивидуалността на всяко десетилетие е подчертана посредством подбрани цитати от критиката в периода. Разказът е допълнен от обширна биография, илюстрирана от богат фотографски материал. Към изложбата са подготвени няколко интервюта с личности, които са общували пряко с Дечко Узунов, като посредством тях се предоставя възможност публиката да се докосне до личността на големия художник. С помощта на Българската национална телевизия в изложбата почитателите на изкуството ще имат възможност да видят и режисирания от Дамян Петров филм от 2000 г. "Бай Дечко".
Експозицията е придружена от албум. По повод юбилея ще бъде валидирана марка в блок с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията.
Настоящото събитие е третото след откриването на изложбата „Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал“, представена в Художествена галерия – Казанлък (февруари – май 2024 г.), и „Дечко Узунов.
Светско монументално изкуство“, реализирана в Художествена галерия „Дечко Узунов“, филиал на Софийска градска художествена галерия (февруари – юни 2024 г.). Проектът е съвместен между Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Казанлък, Държавна агенция „Архиви“, със съдействието на Българска национална телевизия, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, „Аурубис България“ АД, частни лица и медийното партньорство на Българската телеграфна агенция.
В изложбата са включени произведения и архивни материали от Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Дечко Узунов“, филиал на СГХГ, Художествена галерия – Казанлък, Държавна агенция „Архиви“, Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“, Градска художествена галерия – Пловдив, Исторически музей – Панагюрище, Музейна сбирка на Национална художествена академия, Народен музей – Белград, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия – Добрич, Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, Художествена галерия дарение „Колекция Светлин Русев“ – Плевен, Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище, Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ – Самоков, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград, Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ – Ловеч, Художествена галерия – Русе, Художествена галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик, Художествена галерия „Станка Димитрова“ – Кърджали, Художествена галерия – Стара Загора, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, частни колекции. Екип на изложбата:
Аделина Филева, Пламен В. Петров, Рамона Димова – куратори
Николета Гологанова-Петрова и Наташа Ноева – сътрудници
Илинка Чергарова, Милан Михайлович, Светлана Христова – реставратори
Петър Димов и Маргарита Енева – връзки с обществеността
Надежда Олег Ляхова – дизайн на експозицията
Цветан Игнатовски – фотограф
Татяна Пунева – коректор
Трейси Спийд, Мирослава Николова-Чернодринска – превод на английски език
Изложби
23.05.2024 - 01.10.2024

Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

Международният музикален фестивал "Софийски музикални седмици" ще се проведе за 55-и път от 23 май до 1 октомври. И тази година многобройни международни гости и изявени имена ще представят палитра от камерни и симфонични концерти, хорови и дуетни изпълнения в програмата на фестивала. Акценти с подбрани произведения, композитори, утвърдени звезди и изгряващи таланти, премиерни творби, представяне на дискове и книги, майсторски класове и още творчески инициативи са включени в програмата. Музикалното настроение ще завладее столицата от 23 май до 3 юли и за първи път в есенното издание през септември. Тази година във фокуса на фестивала са българските композитори Панчо Владигеров и Васил Казанджиев.
Техни произведения ще звучат под мотото "Юбилеи и годишнини".
Тържественият концерт за откриването е на 23 май от 19:00 ч. в зала "България" със Софийска филхармония и солист Златомир Фунг (виолончело) – най-младият победител на конкурса "Чайковски", и диригент Ернест Хьотцл. В програмата: Сен Санс, Дворжак и Паул Хертел. На 24 май от 19:00 ч. в зала „България“ ще се състои концерт по случай 120-годишнината на Националното музикално училище с хор и оркестър на Националното музикално училище "Любомир Пипков" със солисти Веско Ешкенази (цигулка) и Людмил Ангелов (пиано). Диригент ще бъде Славил Димитров. В програмата: Бородин, Сен Санс, Шопен, Панчо Владигеров.
Фестивалът ще отбележи редица музикални годишнини, част от тях са: 200 г. Антон Брукнер, Бедржих Сметана, Панчо Владигеров, 120 г. Любомир Пипков и Национално музикално училище "Любомир Пипков", 110 г. Борис Христов, 100 г. Константин Илиев, Георги Тутев, Илия Темков, Катя Попова, 90 г. Георги Робев, Иван Спасов, Васил Казанджиев, 75 г. Александър Кандов, Божидар Спасов, Пламен Джуров, Филип Павлов, Румен Бальозов, 70 г. Сузана Клинчарова.
За първи път на софийска сцена обединяват творческите си енергии Златомир Фунг и Ернст Хьотцл, Леон Бош и Милена Моллова, Любомир Денев-син и Антон Сороков, Йълдъз Ибрахимова и Георги Патриков, Давид Фелдман и Гудрун Сидоние Отто, трио Assai и Огнян Константинов, Алон Сариел и Христина Белева, Юрген де Бруин и Калина Андреева, Светлин Русев и Теодосий Спасов, и др., това са само част от тях.
За пета година палитрата от музика продължава с "Преглед на българските оркестри": оркестър "Камерата Орфика НБУ", Софийска филхармония, Симфоничен оркестър – Сливен, Камерен ансамбъл "Софийски солисти", Плевенска филхармония, Оркестър на Музикалнодраматичен театър "Константин Кисимов" – Велико Търново, Симфониетите от Враца и София, Русенска филхармония, Международен фестивален оркестър.
В програмата са включени представяния на нови компактдискове на фамилия Владигерови, Албена Врачанска, Кремена Оксенкруг, Атанас Кръстев и Мартина Табакова, Ромен Гариу и Даниела Дикова и др., както и представяне на книги на Диана Данова-Дамянова, Снежана Врангова, Филип Павлов и др.
Ще се реализират майсторски класове и семинари на Сузана Клинчарова, Иван Янъков, Гудрун Сидоние Отто, Валентин Пейчинов, Людмил Ангелов.
Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация. Съорганизатори на събитието са Столичната община, Министерството на културата, Софийската филхармония.
"Софийски музикални седмици" се реализира с подкрепата на Столичната община.
Фестивали и чествания
30.05.2024 - 08.09.2024

ВАСИЛ ЧАКЪРОВ – ЧАК (1934 – 2018)

Ретроспективната изложбата на Васил Чакъров (1934 – 2018), с предоставени от неговите наследници произведения, представя художника в областта на живописта, графиката и рисунката чрез акценти върху водещи цикли в неговото творчество. Въпреки дългата си и активна биография, с редица участия в Общите художествени изложби на СБХ през 1970-те и 1980-те, неговото име не е познато на широката публика.
Художникът е от малцината всецяло посветили живота си на изкуството. Чужд на суетата, живее и твори в Самоков. Без академично образование, но с вродената си дарба и изключителна ерудиция и висока пластична култура, той естествено се включва във водещите процеси от края на ХХ век у нас. Преоткриването на Васил Чакъров се случва през 1990-те. Самостоятелната му изложба в СГХГ през 1994, в която са събрани за първи път неговите акварели, показва на публиката голям майстор на акварелния пейзаж, вече познат на тогавашната художествена критика.
Останал някак встрани от шумния артистичен поток, но заслужаващ от днешна гледна точка популяризиране в по-широк мащаб, Васил Чакъров все още очаква полагащата му се професионална оценка. Настоящата експозиция е финал на дългогодишен проект от поредица изложби в столицата и страната.
Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.
Изложби
31.05.2024 - 01.09.2024

НЕДКО СОЛАКОВ

Недко Солаков, живеещ в София, е сред най-известните художници от своето поколение. Професионалната му биография впечатлява с над 100 самостоятелни изложби в най-популярните музеи в Европа, Америка и Азия, с продължителното сътрудничество с някои от най-авторитетните и амбициозни международни галерии, както и с участието в множество международни биеналета (Истанбул, Сидни, Венеция, Ню Орлиънс, Тирана, Шарджа, Рига, Катманду, Москва, Севиля, Сао Пауло, Екатеринбург, Солун и други) и групови изложби по покана на куратори-визионери.
Той е единственият живеещ в България художник, който не само е бил национален представител на страната ни на Венецианското биенале, а и три пъти е бил включен в основния му кураторски проект. За участието си там през 2007 получава една от наградите. Недко Солаков участва и два пъти в най-авторитетната световна изложба за съвременно изкуство – Документа в Касел, Германия.
Зад този огромен успех стои умението на автора да разказва истории по теми, разбираеми и близки на всевъзможни зрители – от изтънчени куратори до такива, които почти случайно попадат в музеи.
Визуалният език на Недко Солаков е наситен „разговор“ между рисунка, живопис, обекти, пространство и, разбира се, почти винаги текст – разказ, описание, коментар, игри на думи. Самите му истории са вид енциклопедия на сегашното време – изкуството и художниците, природата в цялото й многообразие, актуалната политика, социалната проблематика, героите на деня, взаимно обвързани от автора с много емоция, чувство за хумор, често със самоирония.
Проектът „Завряна в ъгъла самостоятелна изложба“ (‘A Cornered Solo Show’) започва още през 2021, когато авторът се обръща към директори и главни куратори на известни музеи с молбата да му предоставят „незначителен“ ъгъл в сградите на техните институции – ъгъл, който никога не е използван за изложби, но публиката има достъп до него. Досега са реализирани три „ъгъла“ в големи европейски музеи: #1 – в MUDAM, Музея за модерно изкуство на Великия херцог Жан в Люксембург (2021), #2 – в MAXXI – Националния музей на изкуството на ХХI век в Рим (2022), и в Горно Белведере във Виена, където „Завряна в ъгълa самостоятелна изложба #3 (с Чарлз Еше като моята артистична съвест)“, продължава до 19 юни тази година.
И трите изложби, обединени от непривично, странно, неизползвано досега ъглово пространство, разказват абсолютно различни истории, създадени специално за контекста им. В Националната галерия в такова неизползвано до днес „ново“, макар и много видимо и лесно достъпно място в Двореца, „Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба #4“ разказва въображаемата история на скромен придворен художник и неговата приятелка малка мишка, живеещи под стълбището на двореца.
Ярослава Бубнова, куратор на изложбата
Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.
Изложби
13.06.2024 - 05.08.2024

Изложби на дипломираните от Националната художествена академия - Випуск 2024 година, реализирани с подкрепата на Столична програма "Култура"

Националната художествена академия, Галерия ONE, Сатиричния театър „Алеко Константинов“, Галерия „Топлоцентрала – Куб“, Съюзът на българските художници, Галерия INTRO и др.
За втора година Националната художествена академия представя изложби на дипломираните бакалаври и магистри. Проект "Изложби на дипломираните от НХА – Випуск 2024" – София се реализира с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столичната община.
Партньори: Столичната община, Регионалния исторически музей – София, Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", Съюз на българските художници, Артцентър "Банкя", Сатиричния театър "Алеко Константинов", галерия ONE, галерия INTRO, галерия "Сан Стефано".
След изключителния успех на изложбите на алумните на Националната художествена академия от Випуск 2023 за втора поредна година – в периода 13 юни – 5 август 2024 г. – различни културни и експозиционни пространства в София и Бургас стават домакин на изложбите на дипломираните бакалаври и магистри от всички специалности на НХА от Випуск 2024 година.
В своята 128-годишна история Националната художествена академия изпълнява своята мисия да изгражда и обучава поколения български художници, които да определят и развиват културния облик на България. Доказани специалисти в областта на изящните и приложните изкуства, дизайна, реставрацията и изкуствознанието обучават студентите на НХА както на традиционните за академичното образование похвати и техники, така и на иновативни методи и технологии, които да позволят на младите художници да изградят себе си като автори, подготвени да заемат мястото си в сцената на съвременните визуални изкуства.
Изложбите на дипломираните – едно от най-емблематичните и очаквани събития в живота на Академията, целят да дадат гласност и да представят постиженията на дипломниците на НХА.
Галерия „Академия“ на Националната художествена академия представя в поредица от изложби дипломни работи и проекти на студентите от специалностите „Живопис“, „Резба“, „Реставрация“, „Книга, илюстрация, печатна графика“ и „Рекламен дизайн“.
В Северната сграда на НХА, намираща се на ул. „Шипка“ № 1, ще бъдат показани произведенията на възпитаниците от специалност „Скулптура“. Галерия ONE отваря вратите си за изложби на дипломираните студенти от специалностите „Сценография“, „Текстил – изкуство и дизайн“ и „Метал“.
За втора година в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ ще бъдат проведени дипломните защити на студентите от специалност „Плакат и визуална комуникация“, като зрителите на Театъра ще могат да разгледат изложбата на дипломираните в продължение на няколко месеца.
Артцентър "Банкя" е домакин на изложба – селекция от дипломни работи на алумни от специалностите „Живопис“, „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Дизайн за детската среда“ и „Индустриален дизайн“.
Галерия „Топлоцентрала – Куб“ се превръща в инсталационно пространство за дипломните проекти на студентите от магистърска програма „Дигитални изкуства“.
Завършилите студенти от магистърски програми „Изкуство на книгата“ и „Илюстрация“ представят работите си в Галерия INTRO.
Съюзът на българските художници предоставя част от пространствата си за изложбите на дипломираните. Тази година в СБХ ще бъдат показани четири изложби с работи и проекти на завършилите от специалностите „Стенопис“, „Индустриален дизайн“, „Графика“ и „Дизайн за детската среда“.
В галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика – филиал на Регионалния исторически музей – София – ще ще бъдат експонирани художествена фотография, пластики от керамика, порцелан и стъкло на завършилите от специалностите „Керамика“, „Дизайн на порцелан и стъкло“ и магистърска програма „Фотография“.
Галерия „Сан Стефано“ представя постиженията на алумните от магистърските програми „Плакат“, „Визуална комуникация“ и „Калиграфия“.
В Галерията на открито на Столичната община в градина „Кристал“ специалност „Моден дизайн“ представя фотографии на модните колекции на дипломниците.
Изложби
11.06.2024 - 30.09.2024

Изложба "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство.125 години от рождението на художника"Изложба "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство.125 години от рождението на художника"

Програма "Наследство"
11 юни – септември 2024 г.
Проектът "Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника" се осъществява в партньорство между Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Казанлък, и Държавна агенция "Архиви", като включва поредица изложби, посветени на годишнината на художника.
Настоящата експозиция е втората част от документалната поредица "Дечко Узунов. Монументално изкуство". В периода юни – септември 2024 г. посетителите ще видят архивни снимки, подготвителни проекти и творби, чрез които е създаден визуален разказ за тази не толкова добре позната страна от творчеството на Дечко Узунов.
След експозицията, посветена на светското монументално изкуство, сега акцентът е върху религиозното. До днес са запазени стенописите в две църкви, които Дечко Узунов изписва в колектив. През 1936 г. заедно с художниците Стефан Иванов, Никола Маринов и Димитър Кандимиров той работи в Катедралния храм "Свети Йоан Предтеча" в Казанлък. В колектива се включват и Чудомир със съпругата му Мара Чорбаджийска.
През 1937 г. заедно с Никола Маринов Дечко Узунов участва в изписването на храм "Св. Иван Рилски" в Перник. Помощник е Александър Поплилов. В периода 1981 – 1983 г. Дечко Узунов участва във възстановяването на някои от витражите в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", разрушени по времето на Втората световна война (1939 – 1945 г.). С проектите и реализацията на тези монументални творби публиката ще се запознае чрез документални снимки, архивни материали и репродукции. Галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийската градска художествена галерия, притежава в колекцията си редица скици и по-детайлни разработки за религиозни стенописи. Част от тях допълват експозицията като свидетелство за сериозните и целенасочени проучвания, които художникът е правил през годините. Включени са и две живописни платна – "Св. Георги" (1930-те г.) и "Автопортрет със светци" (1983 г.), свидетелство, че художникът се връща към изобразяването на свети образи и в един по-късен етап от дългия си творчески път и в кавалетните произведения.
Проектът "Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника" се реализира с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столичната община и медийното партньорство на БТА, както и с помощта на художествените галерии в страната, Съюза на българските художници, Българската народна банка, Софийската опера и балет, Държавната опера в Стара Загора, Народен театър "Иван Вазов" – София, Национален исторически музей, Музея на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Народно читалище "Васил Левски" – Карлово, Катедрален храм "Свети Йоан Предтеча" – Казанлък, и храм "Св. Иван Рилски" – Перник.
Изложби
13.06.2024 - 08.09.2024

Фестивал „СтолицаЛитература“ 2024: Поезия/Природа

галерия „Прегърни ме“, ул. „Георги С. Раковски“ №63, пространство „ЩРАК“, ул. „Христо Белчев“ №3
книжарница Elephant, ул. „Цар Шишман“ 31
Международният литературен фестивал
"СтолицаЛитература" се провежда в София на тема "Поезия/Природа". Тазгодишното издание на фестивала, организиран от фондация "Елизабет Костова", е посветено на взаимовръзката между поезия и природа в свят, в който природата не е романтично убежище, а въпрос на оцеляване. Участие във фестивала участват поети, редактори, издатели, еколози и литературни професионалисти от България, САЩ, Ирландия и Шотландия. Програмата включва работилница по писане на поезия за младежи, поетически четения, лекции, дискусии и преводаческо ателие.
Публичните събития от програмата са със свободен достъп и ще се проведат на български и английски език с осигурен превод.
Програма
13 юни
Четене на поетите Линда Грегърсън (САЩ), Надя Радулова (България) и Ник Леърд (С. Ирландия)
18.30 ч., галерия „Прегърни ме“, ул. „Георги С. Раковски“ №63
18 юни
"Стойността на поезията: Традиции и перспективи" Дискусия с участието на поетите, издателите и редакторите Денис Малоуни от White Pine Press (САЩ), Георги Гаврилов от Издателска група Ars & Scribens (България), Кевин Ларимър от Poets & Writers (САЩ) и Мери Ганън от Community of Literary Magazines and Presses (САЩ)
18.30 ч., пространство „ЩРАК“, ул. „Христо Белчев“ №3 Поетическо четене
С участието на Анастасия Стоева (България), Антония Атанасова (България), Джеймс Апълби (Шотландия), Джен Рауз (САЩ), Камелия Панайотова (България), Ника Джиромини (Италия/САЩ), Свилен Иванов (България) и Шон Карлсън (Ирландия)
20.00 ч., пространство „ЩРАК“, ул. „Христо Белчев“ №3 и пространство „Светофар“, пл. „Петко Р. Славейков“ №7
19 юни
Ритмите на Земята: лекция на д-р Джон У. Брок, Университет на Северна Каролина (САЩ)
18.30 ч., книжарница „Махала“, ул. „Георги Бенковски“ №27
Поетическо четене
С участието на Ангел Игов (България), Габриела Манова (България), Димитър Кенаров (България), Кристин Димитрова (България), Оливър де ла Пас (САЩ) и Румен Павлов (България).
20.00 ч., книжарница „Махала“, ул. „Георги Бенковски“ №27
20 юни
Вайръл стихове за секс и драма
Поетическо четене и дискусия с участието на Антония Антонова и Цветелина Вътева.
18.30 ч., книжарница Elephant, ул. „Цар Шишман“ 31
16-ият международен литературен фестивал
„СтолицаЛитература“ се реализира с подкрепата на Столичната община – Календар на културните събития.
Фестивалът си поставя за задача да изследва връзките между човечество и природа, надежда и разруха, и ролята на поетите като свидетели на изменението на климата и застъпници за опазването на околната среда.
Фестивали и чествания
19.06.2024 - 19.06.2025

Временна изложба „Нови постъпления 2024“

На 19 юни 2024 г. се открива се временна изложба „Нови постъпления“, в която се представят най-добрите образци от дарения и теренни сборове, обогатили фондовете на музея през изтеклата година.
Сред тях са: рубини от Полярен Урал и от България – от района на гр. Джебел, топази от Нигерия, богата колекция ахати, силицизирани дървета и корали от Източните Родопи, изкопаема смола – копал от Индонезия, минерали от Витоша и Плана планина, флуорити от Великобритания, Монголия и България, минерални образци от находища за злато в Зимбабве и на остров Мадагаскар, самородна мед от района на Кюстендил. Експонирани са и новите за музея минерални видове: розенит, новачекит, тосканит, карбонатцианотрихит. Изложбата може да бъде разгледана до 19 юни 2025 г.
Изложби
01.06.2024 - 31.12.2024

Временна изложба „Зелената приказка на камъка“

Това е името на новата временна експозиция в НМ „Земята и хората“. Цветът на минералите е първото тяхно качество, което забелязваме. Зеленият цвят е символ на пролетта и оптимизма, носи със себе си чувството за живот. От известните над 6000 минерални вида, 900 имат зелен цвят или нюанс. В този лабиринт от красота, шест витрини в експозиционната зала на музея разкриват тайните на някои от най-великолепните минерали. Всяка витрина разказва уникална история на цвета, блясъка и магията, която природата е създала преди милиони години. Всички минерални образци са от фондовете на музея. Експонирани са някои от най-впечатляващите със своя блясък, рисунък и разнообразие на зелени цветове
минерали. Групирани са в зависимост от химичния елемент - хромофор, който се съдържа в тях и е носител на зеления цвят: мед, желязо, хром, ванадий, титан, никел, кобалт и други.
Вход с музейни билети.
Изложби
01.06.2024 - 31.12.2024

ИЗЛОЖБА „В ЧУДНИЯ СВЯТ НА КОНКРЕЦИИТЕ“

Гостуваща изложба
„В чудния свят на конкрециите“ - колекция на Ванюша Иванов
Експонирани са образци от колекцията на дългогодишния любител на минерали Ванюша Иванов, който ги открива преди няколко години. Изследвани са и са научно описани от доц. д-р Любомир Методиев и Александър Иванов от Геологическия институт на БАН.
Конкрециите са минерални агрегати с концентрично-слоест строеж, формирани при локалното натрупване на вещества в седиментни скали и почви. Отличават се с разнообразен състав, строеж, морфология и възраст на вместващите ги скали, а също и с различни физикохимични свойства на включващите ги почви.
В България са известни находища на конкреции от всички краища на страната. Много често минералите в конкрециите са подредени в прекрасни природни картини, скрити зад привидно еднообразна външна обвивка. Експозицията представя полирани срезове от сулфидно-карбонатни (сидеритови, калцитни и пиритни) конкреции от палеозойски и юрски скали от района на гр.Своге, Западна Стара планина.
С настоящата изложба искаме да обърнем внимание на тези интересни природни образувания, които са важна част от геоложкото разнообразие у нас.
Вход с музейни билети.
Изложби
01.07.2024 - 23.08.2024

ВЕСЕЛА ВАКАНЦИЯ

безплатни летни занимания на открито за деца над 5 години
Пространството пред северен вход на ДК "ИСКЪР".
Съвместно със Столична община Район”Искър“ и БУЛЕКОПАК.
1 юли – 23 август, 11:00 - 13:00 часа.
Фестивали и чествания
25.06.2024 - 06.09.2024

Галерия "Васка Емануилова" представя "Срам и вина" – групова изложба съвременно изкуство

Групова изложба съвременно изкуство
Изложбата "Срам и вина" представя нови произведения на петима млади български художници – Мария Налбантова, Мартин Пенев, Мартина Вачева, Невена Екимова, Радостин Седевчев, които са създадени специално за проекта в галерия "Васка Емануилова".
Това е втората част от трилогия на кураторката Галина Димитрова-Димова ("Страх и любов" (2023) и "Грижа и изцеление" (2025 г.), в която се разглеждат съвременните разбирания и размишления по тези изконни човешки чувства и взаимоотношения.
"Срам и вина" представя гледната точка по темата на поканените художници, всеки с изразена критична нагласа и индивидуален подход към създаване на художествено произведение. Работата по проекта обхваща дълъг процес на изследване – с индивидуално проучване и множество срещи в екипа, както и с външни консултанти.
Интересът към темата за срама и вината идва от назрелия момент, в който българското общество се разкъсва между стереотипи и модели на поведение, които отразяват неизказаните истории и травми от социализма и прехода в страната. Фокус на изследване в проекта е срамът като морален коректив и вината от наследството от предишните поколения. От една страна се изследва личното усещане за срам, което обикновено идва от наложените от обществото норми на поведение.
От друга – разглежда емоционалното наследство, което носи всяко следващо поколение. В нашия контекст това е натоварено с много натрупани с времето проблеми от тежкия преход, дълбоката политическа криза и разделението в обществото на база отношението към наследството от социализма.
Творбите на младите артисти разкриват какво предизвиква у тях чувство за срам и усещане за вина.
Интересно е, че повечето се занимават със срама "втора ръка", който идва от действията на някой друг, или от процеси в общественото пространство, върху които ние – като обикновени граждани – нямаме контрол. Част от проектите са породени от безсилието да спреш или промениш човешки действия, или поведенчески модели, които засягат живота и здравето на хора, или нанасят пагубни щети върху природата.
Мартин Пенев черпи вдъхновение за своя проект от реален случай, в който пациент в психиатрична клиника загубва живота си по време на пожар, защото е завързан за леглото. Радостин Седевчев изследва идеята за срам втора ръка, или Fremdschäm, като кани публиката да се включи в този процес и да сподели какво предизвиква у тях срам заради постъпката на някой друг.
Мартина Вачева представя проблема с домашното насилие и стереотипите в обществото, които налагат мълчание и срам у жертвите им.
Мария Налбантова насочва вниманието ни към наболели обществени проблеми, а именно корупция, злоупотреба с власт и ненаказаните актове на посегателство върху околната среда.
Невена Екимова разглежда с доза шега и хумор табутата за секса, обръщайки поглед към миналото, като се отправя към настоящето, в което общуването между младежите става все по-трудно от дигиталните устройства.
Изложбата в галерия "Васка Емануилова" събира разнообразни гледни точки и артистични подходи, като изгражда увлекателен разказ за срама и вината в съвременното общество. На моменти той е разтърсващ и дори брутален, в други е поетичен и хумористичен, но все така отговорно насочва вниманието към сериозни проблеми. Така изложбата цели да повдигне по-широк дебат върху това как младото поколение усеща срам и вина и как можем да преодолеем колективната травма от миналото, за да се справяме по-успешно с предизвикателствата на днешния ден.
Изложби
06.06.2024 - 31.05.2025

Стената Vol. 5: Филипина Стаменкова ОТРАЖЕНИЯ

Квадрат 500, Атриум
Куратор: Мартин Косташки
Вход от бул. „Васил Левски“
Петото издание на проекта „Стената“ на Националната галерия представя сайт-спесифик инсталацията „Отражения“ на художничката Филипина Стаменкова.
Огледалото е уникален предмет и аспект на едно много лично преживяване в рамките на мястото, в което се намираме. Това, което виждаме, се променя, докато се движим – подобно на последователността в сцените на филм. Преживяване, основаващо се на принципа на анаморфозата.
Авторката споделя: „Когато посетителите стигнат до тази стена, виждат себе си отразени в огледалото и така заемат централно място в инсталацията. В контекста на архитектурата и екстериора, огледалата запазват магическата способност да огъват, изкривяват, разширяват и преобразуват образите, а чрез тях и нашето възприятие за тях и връзката ни с обитаемото пространство. Понякога приятно, понякога изненадващо или дори успокояващо, често странно и объркващо преживяване, актът на улавяне на себе си в отразяваща повърхност е толкова фундаментален за нашата постоянна оценка. Огледалната повърхност е странно пасивна, но натрапчива и енергична, не само защото отразява околната среда и хората около себе си, но защото поради самото естество на отразяващото си качество трансформира начина, по който виждаме света, който ни заобикаля.“
Когато зрителите видят себе си, отразени в произведение, изкуството незабавно предизвиква особен интерес и създава магично очарование, подобно на мита за Нарцис. Мащабът на огледалната скулптурна инсталация разширява визуалното пространство на атриума в Квадрат 500, което е друг аспект на навлизането му във вътрешния живот на галерията — променя го и създава ново пространство.
Инсталацията е проектирана и изработена от ателие Woood – споделено място за работа на хора с идеи, които умеят да боравят с ръцете си, с инструменти и, които имат инженерна мисъл. Място за смели проекти, дизайнерски разработки и творчески работилници по керамика и дърворезба. Ателието е известно със своята продукция в Грузия, Мароко, ЮАР, както и в цяла Европа. И до днес условие за приемане на дадена поръчка е тя да бъде комплексна и да изисква брейнсторминг и креативност. Марката Woood става популярна и покрай работата си за модния гигант Louis Vuitton, за който произвежда различни фасадни и интериорни инсталации за бутиците на марката в Лондон, Париж, Токио и др. В България Woood са широко познати с работата си по редица проекти, свързани с градски каузи – коледната украса с кауза на агенция Imp-Act, скритите букви на фондация „Прочети София“, както и с инициативи, развиващи туристическия имидж на столицата, в партньорство с летище София и независимата платформа за градски символи soSofiа.com.
Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.
Изложби
20.06.2024 - 24.11.2024

ТРУДЪТ. Когато се наливаха основите

Музей на изкуството от периода на социализма
Изложбата се фокусира върху една от най-важните теми в изкуството на социализма – труда. Сред авторите на включените творби на живописта, скулптурата, графиката и приложните изкуства се открояват имената на Илия Петров, Дечко Узунов, Стоян Сотиров, Никола Танев, Стоян Венев, Екатерина Савова-Ненова, Александър Поплилов и др. Могат да се видят както класически образци на социалистическия реализъм, така и неизвестни и непоказвани произведения. Освен с високите си художествени качества, някои от тях представляват автентични документи за един от най-противоречивите и драматични периоди от политическата история на България. Такава е графичната серия на Никола Танев от строителството на железопътната линия Ловеч – Троян, от мина „Куциян“ и рудник „Република“ в Перник, както и графични творби на Павел Вълков, отразяващи строежа на мавзолея на Георги Димитров в София.
След края на Втората световна война в България е установен тоталитарен модел на управление начело с комунистическата партия. Само за няколко години е наложен контрол над всички сфери на политическия, обществен и културен живот. Изкуството и културата започват да изпълняват пропагандни функции. Новото „пролетарско“ или „партийно“ изкуство създава своите митологеми, сред които наред с „вожда“ и „героя“ централно място е отредено на образа на трудовия човек.
Социалистическият мироглед прави от труда една от основните идеологеми, превръща го в устойчив наратив и инструмент за налагане на собствената си власт. Именно трудът е инструментът, средството за преобразяване на обществото и създаването на новия човек. Социалните демиурзи превръщат тази фундаментална, стара като света потребност и необходимост на човешките същества да се трудят, за да осигурят препитанието си, във възвеличавана, почти сакрална дейност, стояща на най-високия пиедестал на социалистическите добродетели.
Парадният патос на соцреализма владее българското изкуство от края на 1940-те до края на 1950-те и оставя класически образци на този художествен стил и тематична ангажираност. В следващите десетилетия на тоталитарно управление интерпретациите и интонациите в звученето на темата ще се променят, ще дойдат други мотиви и нова образност, но това ще бъде предмет на следващите издания на изложбата „Трудът“.
Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.
Изложби
27.06.2024 - 08.09.2024

ИВ ТОШАЙН | Чеиз за Марс

Квадрат 500
Куратор: Снежана Кръстева
В центъра на самостоятелната изложба на художничката Ив Тошайн в Националната галерия е мащабната инсталация „Чеиз“. Тя е представена в папската крепост Рока Паолина в Перуджа (Италия) по-рано тази година и ще бъде показана за първи път в България в зала 19 на Квадрат 500, където е съхранена антична гробница от IV век. Заглавието “Чеиз за Марс“, като под Марс се има предвид Богът на войната, следва неоплатоническата идея за покоряването на войната чрез вяра и любов.
Произведението с размери 5 х 4 м наподобява килим, “изтъкан” от 2 000 стоманени шурикена. Няколко десетки от тях са изправени като “войници”, перпендикулярно на останалите редици. Обединени в стилизирана и бляскава композиция, отдалеч хилядите нинджа звезди изглеждат привлекателно и естетично.
Отблизо обаче се забелязват ръчно наточените остриета – режещи ножове, напомнящи кръстове.
Инсталацията съчетава противоположни по смисъл елементи – хладно оръжие, традиционно асоцииращо се с война и насилие и кръст като символ на вярата. Творбата, в която всяка звезда е изработена изцяло на ръка, е символичен дар от художничката за Бога на войната Марс, акцентирайки върху разгарящите се в световен мащаб военни конфликти. В изложбата са включени и две по-ранни видеа, изобразяващи военни паради – „Опозиция“ (2012) и „Бежанци“ (2018). Чрез тях може да се проследи проблематиката, която вълнува Ив Тошайн в значителна част от нейното творчество.
Инсталацията ще засили внушението си по време на откриването на изложбата чрез концерта на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласния”, който ще изпълни византийски композиции и източноправославни тропари като символи на мира.
Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.
Изложби
04.07.2024 - 31.07.2024

Самоопределения на скулптурата. Иван Русев на 70

СБХ, Шипка 6, 1 А
Изложбата се реализира с подкрепата на Министерството на културата, СБХ и Фондация „Арт център Илинденци“.
Участници: Габриеле Бергер, Галя Благоева, Димитър Николов, Елена Иванова, Ивайло Аврамов, Кирил Кузманов, Петер Цанев
Петер Цанев, куратор: По случай своята 70-годишнина известният български скулптор Иван Русев инициира проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата. Иван Русев избира да покани малка група автори от различни поколения, които споделят отстранено наблюдение към себе си и изследват изкуството като форма на мисловни действия, подчертаващи процеса на самоопределяне на творческия акт. Проектът „Самоопределения на скулптурата“ търси и описва нов вид пространства в изкуството на скулптурата. Авторите в изложбата представят художествени стратегии с акцент върху процесите на самоопределяне на ниво автономна мотивация и вътрешно регулиране на границите на изкуството.
Изложби
04.07.2024 - 29.09.2024

Фондация „МУСИЗ“ и Националната галерия Представят МАЙСТОРИ НА ФОТОГРАФИЯТА, 16-о издание Джесика Ланг ФОТОГРАФИИ

„Майстори на фотографията“, издание 16, се организира от фондация „МУСИЗ“ в партньорство с Националната галерия и галерия „Хауърд Грийнбърг“, Ню Йорк.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития и др.
Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата “Майстори на фотографията” и включва близо 120 черно-бели снимки, разкриващи интересите на Джесика Ланг, уловени от обектива на фотокамерата. Това са много лични, почти интимни произведения, създадени по време на пътувания по света.
Какво се случва, когато вместо пред камерата човек застава зад нея?
Ланг е привлечена от изразните средства на фотографията, като първоначално документира своите близки. В книгата си „50 фотографии“ тя пише: „Спомням си как разглеждах кутии със снимки като дете и бях много впечатлена от тях, от тази способност върху лента да се улови мимолетен момент като запис на времето и пространството.“ През 1967 Ланг печели стипендия да учи фотография в Университета на Минесота, от която се отказва, за да се занимава с актьорско майсторство. По време на пребиваването си в Париж през 1970-те се сприятелява с бележитите фотографи Робърт Франк и Дани Лайън, които й помагат да развие, усъвършенства и фокусира погледа си. Тя преоткрива тази си страст едва в началото на 1990-те, когато получава като подарък фотоапарат Leica. Оттогава до днес не спира да снима, използвайки това изкуство като антидот за нестихващите емоции в Холивуд. Тя казва следното: „Това е начин на работа, който е противоположен на актьорската игра.
Фотографията не зависи от взаимодействието, тя може да бъде самостоятелна и лична“.
От Юкатан през Русия до Скандинавия, от Минесота през Румъния до Етиопия, снимките на Ланг са едновременно кинематографично и традиционно фиксиране на определено време и място. Въпреки че темите варират от традиционния американски карнавал до затънтена железопътна линия, затрупана от сняг, отново и отново се затвърждава чувството, че светлината е истинската тема на снимките. Ланг не може да избяга напълно от влиянието на кинематографията. Очарованието на нейните снимки идва от усещането за кино в тях – атмосферата, драматичното осветление и блестящо уловените моменти, които сякаш разказват истории. Ланг обозначава мястото само като заглавие и не датираснимките си, което още повече акцентира върху тяхното безвремие.
През 2007 Мери Елън Марк, един от най-великите документални фотографи на всички времена, дава на света първа представа за визуалната работа Ланг в статия за сп. Aperture: „Позицията на Джесика като фотограф е определено тази на анонимен наблюдател. Намирам това за много интересно, защото като актриса тя трябва постоянно да ангажира и колегите, и публиката си. Като фотограф е избрала противоположната гледна точка“. А според Дебора Клочко, директор на Музея за фотографски изкуства в Сан Диего: „Талантливата Джесика Ланг се чувства еднакво добре и от двете страни на камерата – и като актриса, и като фотограф със собствени заслуги. Нейните фотографии са мощни и изразителни, позволяващи на зрителя да се докосне до част от живота, която малцина успяват да видят истински.
Изображенията притежават силен кинематографичен усет, който често се движи по ръба на мрака.“
За Джесика Ланг
Родена и израснала в Клокет, Ланг е известна с участията си в „Кинг Конг“, „Тутси“, „Пощальонът винаги звъни два пъти“, „Франсис“, „Синьо небе“ и „Сивите градини“. Тя е тринадесетата актриса в историята, удостоена с Тройната корона за актьорско майсторство, след като печели две награди „Оскар“, три награди „Еми“, една награда „Тони“, една награда на Гилдията на филмовите актьори и пет награди „Златен глобус“.
Фотографиите ѝ са излагани в Музея „Джордж Ийстман“ в Рочестър, щата Ню Йорк (2009); Музея за мултимедийно изкуство в Москва (2014); Галерията за художествена фотография в Ню Орлиънс (2014); Центъра за изкуство „Санта Моника“ в Барселона (2015); Културния център на Кашкайш в Португалия (2015); галерията „Хауърд Грийнбърг“ в Ню Йорк (2008, 2013, 2016, 2019, 2020); MOPA – Музея за фотографски изкуства в Сан Диего (2013); Градската галерия „Сан Бенито“ във Валядолид и Културния център „Нимайер“ в Авилес, Испания (2011); Градската галерия BWA в Бидгошч, Полша (2016); галерията „Алта“ в Париж (Paris Photo 2023) и др.
Джесика Ланг е първият носител на почетната награда на Музея „Джордж Ийстман“ през 2009. Сред нейните книги са дебютната ѝ монография „50 фотографии“ (powerHouse Books, 2008), „В Мексико“ (RM, 2010) и детската книга „Става дума за едно малко птиче“ (Sourcebooks, 2013). На партньора си от 26 години, драматурга и актьора Сам Шепърд, който ѝ подарява първия фотоапарат, тя посвещава книгата си „Магистрала 61“ (powerHouse Books, 2019).
За Хауърд Грийнбърг
Хауърд Грийнбърг е сред водещите фотогалеристи в света, куратор и утвърден търговец на изкуство. Основава едноименната галерия през 1991. Той е водещ авторитет по фотография от XIX и XX век и признат лидер в установяването на стойността ѝ на пазара на изящните изкуства. Като признание за тези усилия и несравнимата му колекция от повече от 40 000 фотографии, сп. American Photo обявява Грийнбърг за един от двадесет и петимата най-влиятелни личности във фотографията. Понастоящем Грийнбърг е член на Асоциацията на международните търговци на фотографско изкуство (AIPAD) и Асоциацията на търговците на изкуство на Америка (ADAA). Бил е в Съвета на директорите на AIPAD от 1987 до 1994, а в момента е председател на Съвета на Центъра за фотография в Уудсток. Хауърд Грийнбърг и неговата галерия получават редица отличия: „Фотогалерия на годината“ на Фондация Lucie (2004 и 2022); отличие от Фондация Aperture за принос в областта на художествената фотография (2012); награда за цялостен принос от Музея „Джордж Ийстман“ (2023).
Личната колекция на Грийнбърг е представяна в Елисейския музей в Лозана, Швейцария (2012); Фондацията „Анри Картие-Бресон“ в Париж, Франция (2013); Унгарската фотографска къща „Май Мано Хаус“ в Будапеща, Унгария (2013 – 2014) и Еврейския музей в Амстердам, Холандия (2014). През септември 2018 колекцията е придобита изцяло от Музея за изящни изкуства в Бостън.
Изложби
16.07.2024 - 31.07.2024

Изложба с автор арх. Ирена Александрова

Изложбата може да бъде разгледана от 16 юли до 31 юли, от 9:00 - 18:00 ч.
Зала № 3, ОКИ ДК „Красно село“
Вход свободен
Изложби
07.07.2024 - 28.07.2024

"Споделете музиката": Детски образователни концерти на Софийската филхармония в Националната галерия – "Квадрат 500"

Национална галерия – "Квадрат 500"
Детските образователни концерти на Софийската филхармония се местят през юли на открито в атриума на Националната галерия – "Квадрат 500".
Те ще се проведат на 7, 14, 21 и 28 юли (неделя) от 18.00 ч. Ще звучи от барокова до съвременна музика, а куклата Форти ще разказва интересни истории. Входът за концертите е от бул. "Васил Левски".
Детските образователни концерти на Софийската филхармония в проект "Споделете музиката" се осъществяват с подкрепата на Столичната община – Календар на културните събития.
Билети ще намерите тук - https://www.eventim.bg/bg/bileti/sofiyska-filharmoniya-48/promo.html
На 7 юли струнен квартет „Филхармоника“ и пианистът Стефан Врачев ще запознаят най-малките почитатели на класиката със струнните инструменти в оркестъра. На сцената ще помага младият актьор Давид Крумов, който ще разкаже "Рицарски истории с вълшебния квартет".
На 14 юли музикантите от духовия квинтет към Софийската филхармония заедно с куклените актьори Камен Асенов и Венцислава Асенова ще разкажат на децата за духовите инструменти като част от оркестъра в концерта „Форти и Духов квинтет“.
На 21 юли струнен квартет „Филхармоника“ ще омагьоса с „Истории с вълшебния квартет“. На сцената ще им помага актрисата Сандра Петрова.
На 28 юли „Малки музикални тайни“ и етикетът на поведение в залата представят музикантите от "Класик Арт ансамбъл", Алина Михайлова (виолончело) и актрисата Сандра Петрова.
Фестивали и чествания
10.07.2024 - 14.08.2024

Дом на културата "Средец" представя концертния цикъл "Остров на музиката"

Лятната естрада в Борисова градина, а при лошо време – в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" – под купола на Ларгото.
15-ото издание на концертния цикъл "Остров на музиката" е един от акцентите на честването на 50-ия юбилей на Общински културен институт Дом на културата "Средец".
"Остров на музиката" вече 14 години дава сцена на доказани и млади професионалисти – певци и инструменталисти – в жанровете джаз, суинг, класическа музика, рок, поп, фънк, латино музика и др. "Остров на музиката" е място за дебюти на млади творци, премиери на нови албуми, представяне на нови авторски композиции и аранжименти, и на оригинален поглед към българското и световното културно наследство. Тази година е и сцена на млади музиканти, които правят първите си стъпки в музиката. Тази година в цикъла за първи път ще бъде представено международно партньорство с участието на български и канадски артисти.
Концертите се провеждат на Лятната естрада в Борисова градина, а при лошо време – в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" – под купола на Ларгото.
Програма:
3 юли – Група "Фактор" Важно!!! Концертът е отменен!
10 юли, 19.30 ч. – Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов Солисти – Илона Иванова, Христо Сарафов и Денко Проданов от Националния музикален театър "Стефан Македонски"
17 юли, 19.30 ч. – Група CATCH/22 Членове на групата са Борис Селенски – вокал, Георги Селенски – китара, Деян Стаменов – пиано, Константин Куртев – ударни, Ставрос Спиру – саксофон, и Красимир Гълъбов – бас.
24 юли, 19.30 ч. – Група "Юпитер 7" Съставът е част от проекта "Акага академия", в който големите музиканти от "Акага" обучават свои наследници в музиката. В групата са млади музиканти, приятели студенти от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. "Юпитер 7" е в състав Нео Куртев – китара, вокал, Малена Шишкова – вокал, Йоана Атанасова – вокал, пиано, Калоян Минчев – барабани, Елиа Найман – бас китара, Али Мохамед – вокал, тромбон, Крум Делин – тромпет, Георги Кукудов – саксофон
30 юли, 19.30 ч. – Ансамбъл за ударни инструменти "Престо" Камерна формация на НУМТИ "Добрин Петков" – Пловдив. Основател и художествен ръководител е преподавателят по ударни инструменти Пенчо Пенчев. Ансамбълът е създаден през 1999 г. и през годините в него свирят ученици от специалните класове по ударни инструменти. През последните четири години в "Престо" са Александър Вичев – солист, Аглея Канева – вокал и перкусии, Живко Иванов – барабани, Ира Илиева – вокал и перкусии, Веселин Стефанов – перкусии, и Антон Костадинов – вокал и перкусии.
7 август, 19.00 ч. – Група HotAcoustic & Veleka Tsankova В състав: Велека Цанкова – вокал, Димитър Благоев – китара, Борислав Илиев – китара, и Димитър Шанов – контрабас.
14 август, 19.00 ч. – Spectrum Vocal Band и FreePlay Duo Spectrum Vocal Band е вокална формация с център в хармонията от човешки гласове. Певците в Spectrum са Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел Николов, Янко Янков и Константин Бейков. В програмата на "Остров на музиката" е единственият им концерт в София с канадското FreePlay Duo. Срещнали се преди 30 години в Торонто, Дилън Бел и Суба Шанкаран са представяли своя виртуозен акапелен стил по целия свят с изпълнения в над 20 държави на 6 континента.
Фестивали и чествания
16.07.2024 - 20.10.2024

Изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите" в Националния етнографски музей

Национален етнографски музей
На 16 юли в залите на Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите" по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел.
Историята на човечеството е изпълнена с безброй примери за лъжи, замаскирани като истина. В хода на вековете – при война, в политиката, икономиката и в други сфери на човешката дейност – фалшифицирането и измамата се използват от своите създатели за постигането на желани цели. Старателно подготвени, тези фалшификации прикриват фактите в лабиринт от полуистини и пълни измислици. За да стигне до истината, човек трябва да следва нишката до сърцевината на лабиринта, като по пътя си открива и разобличава всяка лъжа.
Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real, изследва именно подобен род теми като представя различни фалшификации в исторически контекст. Важно място в нея заемат обстоятелствата, обясняващи причините, интересите и мотивите, които са били влагани. Обърнато е внимание и на влиянието, което са оказали различни видове фалшификации върху очакванията, ценностите и вярванията на хората и как са били развенчавани.
"Истина или лъжа" разглежда хронологично шест теми: Власт и молитви, Опознаване на света, Обединяване и разединяване, Борба с войната, Фалшификати и богатства, Епоха на "постистината".
Разказаните истории са подкрепени с множество примери и визуализирани чрез артефакти, голяма част от които са от колекцията на Дома на европейската история. В експозицията присъстват повече от 100 обекта – произведения на изкуството, фотографии, документи и карти, съдържащи въображаеми територии, описания на магии, подправени биографии на християнски светци, фалшифицирани произведения на изкуство и потребителски стоки. Експозицията включва и интерактивни пространства, в които посетителите – чрез игри и видео материали – могат да влязат в амплоато на проверяващи фактите, сблъсквайки се с трудната задача да разберат кое е истина и кое лъжа, какво може да бъде публикувано и какво не.
Експозицията се реализира с финансовото съдействие на фондация "Америка за България" и с подкрепата на Столичната община, посвещава се на 155 години от създаването на Българската академия на науките.
Изложбата гостува в Националния етнографски музей до 20 октомври 2024 г.
Изложби
09.07.2024 - 30.07.2024

Потопете се в морски и летни приключения с Музейко

Над 40 тематични инсталации, посветени на водното богатство и отговорността към природата ще пренесат софиянци и гостите на София близо до морския бряг
Общински културен институт Научно-образователен детски център "Музейко"
С покачването на температурите се засилва и желанието за развлечение и летни емоции за всички, а в Музейко водните приключения са без ограничения. Не е нужно да носите слънцезащитен крем или чадър, няма значение дали навън е рекордно горещо или има силна лятна буря, преживяванията ще бъдат приятни за всички възрасти.
Повече от 40 инсталации, изложби, творчески работилници и експерименти, подготвени от екипа на най-големия детски научен музей в Югоизточна Европа, не просто ще пренесат софиянци и гостите на София близо до морския бряг, но ще ги запознаят с различни водни създания, ще научат интересни факти за природни явления, процеси и феномени в океаните и моретата. Ще поставят на фокус водата, като е жизненоважен споделен ресурс, който се предава от поколение на поколение и е един от най-важните за хората и околната среда. Водни приключения са за всички възрасти - дори и в делничните дни през месец юли, всички деца над 2 годишна възраст ще намерят своето лятно забавление в Музейко. Най-малките също ще могат да се потопят в приказния свят на морското дъно. Специалното кътче за приказки ще ги запознае със същества като раци, морски звезди и медузи. Приказката е провежда два пъти дневно, всеки делничен ден (без понеделник), a събота и неделя са предвидени три възможности за посещение. Любознателните каки и батковци над 5 години ще научат с какво се хранят рибките и какво правят, когато са гладни. Тематични творчески работилници за пъстри рибки, светещи картички и други чудеса ще помогнат на децата да развиват въображение и търпение.
Образователните сесии в Експериментариума на вторият етаж са за любознателните откриватели над 7 годишна възраст. Там те ще търсят отговори на въпроси: Кой движи морските течения? Защо са важни? Защо ги наричаме “двигатели на климата”? Сесиите се провеждат три пъти дневно и обещават да бъдат изключително интересни. През уикенда програмата продължава с още повече активности, защото събота и неделя семейните забавления по традиция са повече. Изненадите започнаха още в първия юлски уикенд с отворената лаборатория „Как да бъдеш силен в океана“.
Експериментите в лабораторията разкриват тайните на водораслите, а демонстрация на различни научни опити представя тяхното приложение в ежедневието. Младите експериментатори ще могат да посетят лабораторията и на 13 юли, когато е един от трите специални дни в юлската програма на Музейко. Общо 6 са специалните дни през горещите летни уикенди – 13, 21 и 28 юли и три през м. август. Специалните дни предлагат на децата интересни срещи с учени, природозащитници, водещи специалисти и популярни лица с различни професии. Всички те разкажат на децата важни стъпки, за опазаване на природата и да ценят водата като безценен ресурс, откривайки скритите богатства на природата. И август ще продължи с грижа към природата и водните приключения в търсене на отговори по важни въпроси за всеки: Колко литра вода изразходваме в ежедневната ни дейност? Как може се събираме и използваме дъждовна вода? Как да опазим горите? Защо водата е най-ценния ресурс на нашата планета?
Лятната ваканция е тук, и Музейко отново кани всички малки и големи откриватели на незабравимо пътешествие. Приключенията ще развълнуват и вдъхновят децата да научат повече за морските дълбини, теченията, обитателите на океаните и природата. Разгледайте пълната програма за всеки ден от седмицата, като изберете предпочитаната дата за посещение през м.юли в календара на Музейко.
===
За Музейко:
Общински културен институт Научно-образователен детски център "Музейко" е най-големият детски научен музей в Източна Европа. Музейко е създаден по модела на най-добрите детски научни центрове в света, като съобразява резултатите от най-новите проучвания за детското развитието и процесът на учене при деца на различни възрасти. Открийте повече за Музейко на адрес: https://www.muzeiko.bg/
Фестивали и чествания
17.07.2024 - 27.07.2024

"София Моно 2024": Театрален фестивал на спектаклите, базирани на литературни произведения

открита театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С.Раковски"
От 17 до 27 юли литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" в рамките на фестивал "София Моно". Тази година програмата на фестивала се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори, ще предложи представления за възрастни и деца. Подбраните спектакли се уповават както на класически, така и на модернистични и съвременни текстове. Жанровото разнообразие е впечатляващо и има за цел да удовлетвори различни зрителски нагласи, вкусове и предпочитания. Герои на Булгаков, Камю, Чудомир и др. ще оживеят на прекрасната открита сцена благодарение на удивителните актьорски превъплъщения на млади дарования като Стефан Додуров и Петър Петров-Перо, и на колоси на българския театър като Мариус Куркински и Христо Мутафчиев.
"София Моно 2024" се организира от издателство "Колибри" с финансовата подкрепа на Столичната община в Календара на културните събития.
Спектаклите, включени в програмата, са: 17 юли – "Нашенец" по текстове на Чудомир Драматизация, режисура, постановка и изпълнение – Мариус Куркински Мариус Куркински се превъплъщава виртуозно в различни герои на хумориста Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Характерните за автора прозрения за живота и обществото са поднесени находчиво, чрез забавни и същевременно затрогващи истории. Моноспектакълът се основава на някои от най-силните и драматични разкази на Чудомир.
18 юли – "Аз, Сизиф" по "Митът за Сизиф" на Албер Камю
Режисьор и драматург на постановката – Веселка Кунчева
В ролята – Стефан Додуров
Спектакълът изследва пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си. Човешкият живот е повторение на едно и също действие.
Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот. Спектакълът е подходящ за зрители над 14-годишна възраст.
19 юли – "Свободно падащи истории" – авторски спектакъл на писателката и журналистка Мария Касимова-Моасе.
Уникален спектакъл за разказване – колаж от текстове с изповеден характер, базирани на лични истории на авторката, преплетени с истории и случки от нейните книги.
"Това представление няма наизустен текст. В него падането на историите наистина е свободно, защото никога не се случва по сценарий. Затова и няма как то да е едно и също – всяко ново представление си е спектакъл сам за себе си. Понякога изненадва и мен. Какво ще правите Вие? Ще се забавлявате."
20 юли – "Място, наречено Другаде" по пиесата на Яна Борисова
Режисьор – Димитър Коцев-Шошо
В ролите – Боряна Братоева, Петър Антонов
Една изключително смешна и покъртително откровена история, разкриваща мъжката и женската гледна точка, когато любовта е някъде наоколо. Денис е бивш телевизионен водещ с бляскаво минало и тъжно настояще. След драматична любовна раздяла с жената, която той нарича "любовта на живота ми", Денис се оттегля от светлините на прожекторите и се отдава на пиене и самосъжаление. По стечение на обстоятелствата в апартамента до него се нанася младата актриса Мия...
След известна съпротива Денис се привързва към момичето. От своя страна Мия намира в негово лице истински приятел с богат емоционален опит и мъдрост.
23 юли – "Морфин" по Михаил Булгаков
Режисьор – Кристина Беломорска
В ролята – Петър Петров-Перо
Театрално-визуалният моноспектакъл "Морфин" третира мястото на човека в света и изследва деструктивното разпадане на личността в битката между разум и чувства, божествено и земно, реално и нереално. До какво водят самоизолацията, отчуждеността, липсата на близост и любов, търсенето на смисъл, отчаянието? Повестта "Морфин" (1917) е личната изповед на Михаил Булгаков, разкриваща тайната му зависимост от морфина и последвалите мрачни пропадания в коварната прегръдка на опиата. Поставя се за първи път на българска сцена.
Номинация за "АСКЕЕР" в категория "Изгряваща звезда" за целия екип на представлението; Награда "ИКАР" за дебют на режисьора Кристина Беломорска
24 юли – "Сапунена фантазия" – детски театрален миниспектакъл с режисьор Михаела Тюлева В ролята – Коле Китанов
Миниспектакълът е адресиран към деца на възраст над 4 години, придружени от родителите си. Интерактивното шоу съчетава различни забавни номера и игри със сапунени мехури, които ще потопят невръстните зрители в един магичен свят.
25 юли – "Боже мой" по текст на Теа Денолюбова, вдъхновен от романа "Жажда" на Амели Нотомб
Сценична версия и постановка – Стоян Радев
В ролята – Христо Мутафчиев
"Боже мой" е апел за човечност и любов във времена, в които с Божието слово се злоупотребява, и вместо да е извор на живот, то служи за оправдание на унищожението. Екипът на спектакъла кани на откровен разговор по най-дълбоката тема, която търси отговори в сърцето и ума на всеки човек. Разговор с усмивка и сълза, с ирония и състрадание.
Ненадминатият стилист Владимир Набоков казва, че една книга не може да се чете, а само да се препрочита – това в още по-голяма степен е валидно за театралното изкуство и особено за театъра, който показва литературни произведения, адаптирани за сцена.
Фестивали и чествания
11.07.2024 - 11.08.2024

Пети летен фестивал "Музи на водата"

Петият летен фестивал "Музи на водата" на езеро в Панчарево се осъществява от Софийската опера и балет с финансовата подкрепа на Столичната община в Календара на културните събития на София. На сцената под звездите от 11 юли до 11 август се представят балетни класики и мюзикъли.
Представленията започват в 20.00 часа.
Фестивалът "Музи на водата" се провежда под патронажа на кмета на Столичната община Васил Терзиев.
Началото на програмата беше на 11 юли с балета "Лебедово езеро" от Пьотър Илич Чайковски. На 18, 19, 20 и 21 юли ще бъде представен балетният спектакъл " Зорба Гъркът" на Микис Теодоракис, на 26, 27 и 28 юли – балетът "Корсар" на Адолф Адам.
На 31 юли и на 1, 2, 3, 4 август публиката ще гледа мюзикъла "Звукът на музиката" от Ричард Роджърс и Оскар Хамърстайн II. Мюзикълът " MAMMA MIA!" на Бени Андершон и Бьорн Улвеус ще бъде представен на 7, 8, 9, 10 и 11 август.
Фестивали и чествания
18.07.2024 - 18.08.2024

Пето издание на летния културен фестивал "София Съмър Фест"

За пета поредна година "София Съмър Фест"/Sofia
Summer Fest отваря вратите си в "Южен парк" – втора част. Тази година летният културен фестивал на София се провежда от 18 юли до 18 август. Откриването е с концерт на легендата Васил Найденов на 18 юли от 20:00 ч., а в следващите дни жителите и гостите на града ще могат да се насладят на много театър, stand-up комедии, кино и разнообразна детска програма.
"София Съмър Фест" се реализира с подкрепата на Столичната община.
В театралната програма са включени представленията “Това не го казвай” с Теодора Духовникова и Захари Бахаров, “Жена ми се казва Борис”, “Баща ми се казва Мария”, “Игра за двама” с Александър Кадиев и София Бобчева, “Заклеваш ли се в децата?” с Весела Бабинова и Владимир Зомбори, “Горката Франция”, “Сватба със закъснител” и много други. На сцената на летния фестивал на 28 юли за трета поредна година рождения си ден ще посрещне Керана заедно с групата си “Керана и космонавтите”.
За любителите на стендъп комедиите в програмата са шоутата “Златните момчета” с Капитана, Кючуков и Донски, както и “София срещу провинцията” на Inside Joke Stand Up. И тази година всеки уикенд ще има специална програма за деца. В нея най-малките посетители и техните родители ще могат да гледат куклени и игрални детски постановки - събота и неделя от 10.00 ч. и от 11.30 ч. Това лято ще се проведе и първото издание на “Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино”. В програмата на филмовия фестивал са включени заглавия от актуалното българско детско и младежко кино с прожекции в събота и неделя от 16.00 ч., а входът е свободен за лица до 18 години.
Билети за събитията са налични в билетната мрежа на eventim.bg.
Програма:
18 юли - 20:30 ч. - Васил Найденов - концерт
19 юли - 20:00 ч. - “Ало, ало” - театрално представление на театър “Възраждане”
20 юли - 10:00 и 11:30 ч. - “Червената шапчица” - детско представление
20 юли - 16:00 ч. - “Пук”, прожекция и среща с екипа - “Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино”
20 юли - 20:00 ч. - “От всички страни” - театрално представление със Стефания Колева, Деян Ангелов, Дарин Ангелов и Александра Сърчаджиева
21 юли - 10:00 и 11:30 ч. - “Ян Бибиян и дяволчето Фют” - детско представление
21 юли - 16:00 ч. - “Меко казано”, прожекция и среща с екипа - “Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино”
21 юли - 20:00 ч. - “Бай Рок” - музикален спектакъл с Филип Аврамов
22 юли - 20:00 ч. - “Баща ми се казва Мария” - театрално представление със Станимир Гъмов, Румен Угрински, Стефан Рядков , Петьо Петков-Шайбата, Жанина Стоилова и Невена Бозукова
23 юли - 20:00 ч. - “Жена ми се казва Борис” - театрално представление със Станимир Гъмов, Мария Сапунджиева, Петьо Петков-Шайбата, Ернестина Шинова, Диана Любенова и др.
24 юли - 20:30 ч. - “Пробуждането. Можем ли да излъжем матрицата” - прожекция и среща със Стойчо Керев
26 юли - 20:00 ч. - “Златните момчета” - Stand-Up Comedy с Кючуков, Капитана и Донски
27 юли - 10:00 и 11:30 ч. - “Малкото зъбче” - детско представление
27 юли - 16:00 ч. - “Случаят Кюри”, прожекция и среща с екипа - “Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино”
27 юли - 20:00 ч. - “Това не го казвай” - театрално представление с Теодора Духовникова и Захари Бахаров
28 юли - 10:00 и 11:30 ч. - “Приказка за важните неща” - детско представление
28 юли - 16:00 ч. - “Случаят Тесла”, прожекция и среща с екипа - “Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино”
28 юли - 20:00 ч. - “Керана и космонавтите” - концерт
29 юли - 20:30 ч. - “БОН-БОН” - музикален спектакъл
30 юли - 20:00 ч. - “Премахни от приятели” - театрална постановка с Деян Ангелов, Владимир Зомбори, Мария Сапунджиева, Анелия Луцинова и Катя Иванова
31 юли - 20:00 ч. - “Заклеваш ли се в децата” - театрална постановка с Весела Бабинова и Владимир Зомбори
1 август - 20:00 ч. - “Игра за двама” - театрална постановка с Александър Кадиев и София Бобчева
2 август - 20:00 ч. - “Съседите отгоре” - театрална постановка с Лилия Маравиля, Силвия Петкова, Емил Марков и Иван Бърнев
3 август - 10:00 и 11:30 ч. - “Музикалница” - детско представление
3 август - 16:00 ч. - “Смарт Коледа”, прожекция и среща с екипа - “Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино"
3 август - 20:00 ч. - “Музикални аватари” - музикален спектакъл с Даниел Пеев, Станимир Гъмов и Невена Бозукова
4 август - 10:00 и 11:30 ч. - “Смешно” - детско представление
4 август - 16:00 ч. - “Чичо Коледа”, прожекция и среща с екипа - "Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино”
4 август - 20:30 ч. - “БУМ-БУМ: Еволюция на престъпното мислене” - комедийно шоу с Михаил Билалов
6 август - 20:00 ч. - “Петък вечер” - театрално представление с Филип Буков, Христо Пъдев, Стоян Дойчев и Павел Иванов
7 август - 20:00 ч. - “Извънредно положение” - комедийно шоу с Здрава Каменова, Стефания Колева и Богдана Трифонова
8 август - 20:00 ч. - “Всяка първа сряда” - театрално представление с Керана и Емил Марков
9 август - 20:30 ч. - “З@щото съм известен” - комедийно шоу с Филип Аврамов
10 август - 10:00 и 11:30 ч. - “Дядовата ръкавичка” - детско представление
10 август - 16:00 ч. “Диада”, прожекция и среща с екипа - “Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино”
10 август - 20:15 ч. - “Уроци по немски” - прожекция
11 август - 10:00 и 11:30 ч. - “Дядо вади ряпа” - детско представление
11 август - 16:00 ч. - “Петя на моята Петя”, прожекция и среща с екипа - “Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино”
11 август - 20:30 ч. - “Златните години на джаза” - музикален спектакъл с Марина Господинова
12 август - 19:30 ч. - “Горката Франция” - театрално представление с Александър Дойнов, Александър Кадиев, Екатерина Евро, Фахрадин Фахрадинов, Анелия Луцинова
13 август - 20:30 ч. - “Сватба със закъснител” - театрално представление с Филип Аврамов, Мая Бежанска, Тони Минасян, Илияна Лазарова, Христина Джурова
14 август - 20:00 ч. - “Пощенска кутия за мръсни приказки”
15 август - 20:00 ч. - “Заклеваш ли се в децата?” - театрално представление с Весела Бабинова и Владимир Зомбори
17 август - 10:00 и 11:30 ч. - “Сливи за смет” - детско представление
17 август - 16:00 - “Български кораб потъва в бурно море”, прожекция и среща с екипа - “Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино”
17 август - 21:00 ч. - “София срещу провинцията” - Stand-Up комедия
18 август - 10:00 и 11:30 ч. - “Новите дрехи на царя” - детско представление
18 август - 16:00 ч. - “Лили Рибката”, прожекция и среща с екипа - “Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино”
18 август - 20:30 ч. - “Винаги готов!” - комедийно шоу с Филип Аврамов
Възможни са промени в програмата! Пълната програма на фестивала и информация за събитията следете тук.
"София Съмър Фест" е на бул. "Черни връх" №4, зад музей „Земята и хората“.
Транспорт:
Метро - Метростанция "Европейски съюз";
Автобуси № 94 – спирки „Хотел Хемус“ или „Хотел Хилтън“;
Автобуси № 102 – спирка „Хотел Хемус“;
Автобуси № 72, 76, 204, 604 – спирка „Бул. Черни връх“;
Тролейбус №7 – спирка „Хотел Хемус“.
Фестивали и чествания
16.07.2024 - 20.10.2024

БИСТРА ЛЬОШЕВАЛИЕ | РЕТРОСПЕКТИВА

Квадрат 500
Куратор: Яна Братанова
Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната. Бистра Льошевалие е сред малцината съвременни концептуални творци с международно присъствие. Ретроспективната експозиция представя за първи път у нас изкуството на авторката.
Свободата е първостепенен код за Бистра Льошевалие.
Първите й композиции– „Полет на птици“ (1964), емблематичната серия „Прозорци“ („Блокиран прозорец“, „Изгорял прозорец“, „Бял прозорец“) и „Болни столове“ от 1970-те са израз на нейното непреодолимо желание да бъде свободна.
Създаденото от Бистра Льошевалие е мощна машина за полет над ограниченията.
Творбите на художничката са изградени едновременно от естествени и промишлени материи. Тя използва гипс, комбиниран с дърво, слама и стъкло, на които придава особена изтънченост. Борави умело с хартия, смола, каучук, чугун, олово, лят алуминий и бронз, полиестер, неопренова гума, огледална повърхност, плат, въжета и др., с помощта на които осъществява своите сънища и идеи. Трансформира материята с плавни преходи от обем към плоскост и обратно с вродена способност за търсене на нови форми.
В Националната галерия пристигат знакови скулптури, обекти, рисунки и инсталации от ателието на Бистра Льошевалие и колекцията на Дарителския фонд „Enseigne des Oudin“ в Париж. Сред включените емблематични серии е и непоказваната мащабна инсталация „След“ (2024), изцяло съобразена с пространствените характеристики на изложбената зала. Двадесетте скулптурни форми, издигащи се на височина от 2,5 м, символизират бъдещето – онова „ново, светло начало, което винаги излиза над разрухата“, за което авторката пише в текста си „Синята планета“.
Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Програма „Култура“ на Столичната община, Френския институт, България и УниКредит Булбанк АД. Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.
Изложби
22.07.2024 - 05.08.2024

Галерия на открито: Изложба "Трансформация" на дипломираните в специалност "Моден дизайн" на НХА – Випуск 2024

Галерията на открито на Столичната община в градина "Кристал"
За втора година Националната художествена академия представя изложби на дипломираните бакалаври и магистри в различни галерийни пространства в София и Бургас. Проект "Изложби на дипломираните от НХА – Випуск 2024" в София се реализира с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столичната община. От 22 юли до 5 август в Галерията на открито на Столичната община в градина "Кристал" Националната художествена академия представя изложбата "Трансформация" на завършилите в специалност "Моден дизайн".
Откриването на експозицията, показваща модни колекции на дипломираните студенти, е на 22 юли 2024 от 17.00 ч.
Изложби
23.07.2024 - 08.09.2024

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2024

Софийска градска художествена галерия
Софийската градска художествена галерия, "Институт за съвременно изкуство – София", фондация "Едмонд Демирджиян" и фондация "Лъчезар Цоцорков" съвместно с Фондация за гражданско общество, Ню Йорк и международната мрежа "Награди за млади художници" представят Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2024: Александър Лазарков, Диана Бункин, Кристина Ненова, Невелин Иванов, rawlab (Радина Йотова и Рослана Йотова), Цветомира Борисова. Куратор: Марина Славова
От 23 юли до 8 септември 2024 г. в Софийската градска художествена галерия
Откриване: 23 юли, 18.00 ч.
Наградата за млад художник е основана през 1990 г. в Чехия от създателката на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс по инициатива на Вацлав Хавел. Днес тя съществува в дванадесет държави от Централна и Източна Европа, обединени в Международна мрежа за награди за млади художници YVAA. Наградата се състои от двумесечен творчески престой в Residency Unlimited, Ню Йорк, както и от самостоятелна изложба в галерията на ИСИ-София. Спонсор на наградения е Trust for Mutual Understanding, Ню Йорк.
В България Наградата БАЗА е основана през 2008 г. по инициатива на Мария Василева и се организира от "Института за съвременно изкуство – София" и фондация "Едмонд Демирджиян". От 2021 г. фондация "Лъчезар Цоцорков" подкрепя номинираните автори с финансиране на проектите им.
В конкурса могат да участват художници до 35 г. Жури с двугодишен мандат номинира между четири и осем участници. Изложбата на избраните автори се провежда в СГХГ. Победителят се обявява по време на откриването.
Членовете на журито на БАЗА за 2024 г. са Ализа Еделман, Васил Владимиров, Димитър Божков, Калина Цонева и Мария Налбантова.
Изложби
23.07.2024

ЖЕНА МИ СЕ КАЗВА БОРИС

"Южен парк" - втора част, зад музея „Земята и хората“
Комедия от Рафи Шарт
Продукция на : ДКТ “ Иван Радоев “ – Плевен
Превод : Светлана Панчева
Постановка: ВЛАДЛЕН АЛЕКСАНДРОВ
Музика: Константин Цеков – ФСБ
Сценография: Анелия Райкова
Костюми: Лиляна Гергишанова
Актьори: СТАНИМИР ГЪМОВ, РУМЕН УГРИНСКИ, СТЕФАН РЯДКОВ, ПЕТЬО ПЕТКОВ – ШАЙБАТА, ДИАНА ЛЮБЕНОВА, ЕРНЕСТИНА ШИНОВА И ЖАНИНА СТОИЛОВА
Анотация: Никой няма да иска да се окаже в положение, когато любовница му внезапно му заявява, че ще се срещне с жена му, за да й разкаже всичко за тяхната двегодишна интимна връзка! Случайността изпраща на Жорж (Станимир Гъмов) спасител, в лицето на артистичния и изобретателен Борис (Румен Угрински). “Спасителят” обаче забърква такъв вихър от недоразумения, че една провинциална брачна двойка панически бяга от Париж, за да е далеч от столичните безумия, една жена губи мъжа си, друга – любовника си, един мъж през съвсем кратки отрязъци от време се чувства ту като рогоносец, ту като щастлив съпруг, друг вече не е наясно със сексуалната си ориентация.
Времетраене: 120 минути
Театри