Slider

Календар на събитията


Избрани събития от календара на София

Избор на ден

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Избор на месец

Виж карта на събитията

неделя 21 април 2024
15 април 2024 - 21 април 2024
Април 2024
19.06.2023 - 19.06.2024

Временна изложба „Нови постъпления 2023“

Всяка година на 19 юни - Деня на дарителя се открива временна изложба с новите постъпления от дарения и теренни сборове през изминалия сезон.
Изложби
01.01.2023 - 31.12.2024

УМНИ МИНЕРАЛИ ЗА УМНИ ТЕЛЕФОНИ

Как се раждат смартфоните? Има ли връзка между добива на мед в Чили, САЩ и Китай с това да се свържете с близките си, които са на километри от вас?
За да се чуете и видите с тях, просто включвате смартфона си.
Каква е ролята на минералите? Кои са десетте най-използвани материала в смартфона? Какви са наличните запаси от суровини?
За колко време ще стигнат? Защо е важно рециклирането на стари телефони?
С отговори на тези въпроси и с много други неизвестни факти ще Ви запознае изложбата „Умни минерали за умни телефони“.Вход с музейни билети
Изложби
30.06.2023 - 31.05.2024

Михаела Михайлова – MISHA MAR ПОРТРЕТ НА ЛУНАТА В ЧЕРНО

атриума на Квадрат 500
Четвъртото издание на стартиралия през 2020 година проект на Националната галерия „Стената“ посреща художничката Михаела Михайлова – Misha Mar в атриума на Квадрат 500.
В обособеното като едно от пространствата за съвременно изкуство и ситуирано в сърцето на Квадрат 500 – дом на постоянната експозиция на Националната галерия, се издига монументално съоръжение, наречено „Стената“. Идеята за създаването на това пространство е провокирана най-вече от необходимостта в галерията да бъдат представяни и автори на стенопис и графити.
След произведенията на Николай Петров GLOW (2020), Алекси Иванов (2021) и BILOS (2022), в проекта се включва и Михаела Михайлова – Misha Mar. Тя представя рисувания в продължение на повече от месец „Портрет на Луната в черно“ – композиция, представяща осемте фази на Луната в черно и бяло.
Като истински селенофил, Михаела изследва темата в детайли и развива особена привързаност към обекта на своите проучвания – белези, видими по повърхността на изящния портрет, който тя създава. “Моя Луна, Мой верен приятел в нощта, това е любовно писмо за Теб, нарисувано с калиграфията на моята душа върху Твоята повърхност. Всички думи, които никога не Ти казах, фиксирани по слоевете на нашите недоизречени тайни, които светят с отразената светлина на изгарящото желание на деня.
Това е за Теб…”
Misha Mar
Осемте лица на Луната или пълният лунен цикъл „изгрява“ на „Стената“ в скулптурната градина на Квадрат 500 с музиката на MUSICAL STATUES. Гостите на събитието ще могат да се насладят на специални летни коктейли с MALFY GIN.
Проектът се осъществява с подкрепата на фондация „Лъчезар Цоцорков“.
За автора
През 2008 Михаела Михайлова завършва специалност „Иконопис“ в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. По-късно получава бакалавърска степен по „Живопис“ в Националната художествената академия, а през 2014 там се дипломира в магистърската програма „Фотография“. Авторката има няколко самостоятелни изяви и участва в десетки групови изложби. През 2023 тя представя пред публика и първата си фото книга – „MAR”, съдържаща черно – бели фотографии изобразяващи паралелните светове „между планината и морето, между птиците и божите кравички.“
Изложби
13.09.2023 - 13.09.2024

Фотоизложбата „София – толкова много за откриване“

Фотоизложбата „София – толкова много за откриване“ бе открита вчера на Терминал 2 на летище София. Тя е съвместна инициатива на Столична община, Летище София и общинското предприятие „Туризъм“.
18 живописни фотографии от София посрещат пристигащите на Терминал 2 и могат да бъдат разгледани от пристигащите на ръкав и от тези, които са превозени с автобуси. „София е вратата на България и ние се радваме да посрещнем пътниците с красотата на най-големия град в страната. София е не само красива, но и древна, модерна и зелена. Град, който заслужава да се покаже и види“, с тези думи Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на летище София откри фотоизложбата.
София е един модерен европейски град. София е град богат на културно-историческо наследство. София е „зелен“ град, град с много паркове и градинки, с близост до планината Витоша. София е мултикултурен и толерантен град. София е един много красив град, който заслужава да се види. С тази изложба, която успяхме да реализираме, и се надявам това да не е единствената съвместна инициатива на Столична община, ОП „Туризъм“ и летище София, всеки който посети града за първи път, всеки който стъпи на летище София Терминал 2, да има прекрасната възможност да се наслади на всички фотоси и разбира се, да посети София още веднъж.“, каза Ирина Савина-Бангеева, заместник-кмет направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм”.
Живописните пейзажи са дело на именития столичен фотограф Иван Шишиев. 12 пана с размери 203х98 см. съпровождат пътниците на входа на летище София, като от тях грейват красотите на Златните мостове, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, градина „Кристал“ и др. Най-внушителните сред паната са три 5-метрови фотографии разположени преди граничен контрол на Терминал 2. Фотографиите са на храм-паметника „Александър Невски“, Народния театър „Иван Вазов“ и Националната художествена галерия. Най-забележителна е 18-метровата композиция над ескалаторите, които посрещат кацащите на ръкав пътници у нас. Тя представлява фотография с лалета в парка до Народното събрание, с гледка към „Александър Невски“. Под всяка картина има поставен QR код, който препраща към мястото и разказва за него, а Гугъл може да те отведе до него.
„Нашата столица е толкова живописен и красив град, който, за да бъде показан, ще са нужни много и много снимки, но за нас е важно да покажем, че пътниците пристигат на едно хубаво място. А София не е просто столичен град, а град, където има толкова много за откриване“ – каза директорът на ОП „Туризъм“ към Столична община Людмил Пелов.
Изложбата ще радва пристигащите на летище София в продължение на година.
Изложби
20.09.2023 - 28.04.2024

Изкуството да изрисуваш книга

Квадрат 500 Магично е изживяването да се докоснеш до писаното слово, но още по-вълнуващо е да го допълниш с рисунки. В изкуството на илюстрацията текст и образ вървят ръка за ръка, затворени между кориците на книгата.
Иван Кьосев (1933-1994) е сред емблематичните художници, посветили творческата си енергия и талант на илюстрацията, книжното оформление и шрифта. Роден в Бургас, той завършва Художествената академия в София със специалност „Илюстрация” през 1957 при проф. Илия Бешков. Иван Кьосев създава редица запомнящи се образи, останали запечатани в съзнанието на читателите от различни възрасти. В неговите илюстрации личи изключителна прецизност на изпълнението, афинитет към детайла, внимание към текста и богато въображение.
В някои от рисунките си много често художникът побира целия литературен текст в малкото по размери композиционно поле. По много деликатен и изкусен начин той преплита иконографски модели, детайли, въвличащи ни в описаната в текста епоха или пък закачливи атрибути, характерни за времето, в което са създадени илюстрациите. Цялото това многообразие е поднесено на любознателния читател в цвят или в черно и бяло по начин, по който той да усети удоволствието на илюстратора при създаването на неговите произведения.
Погледнати от дистанцията на времето, илюстрациите на Иван Кьосев са актуални и днес, носят мил спомен от отминало време и наслада от досега ни с литературните произведения.
Д-р Таня Станева
Куратор на изложбата
Изложби
01.01.2024 - 30.08.2024

Блясък и величие. Средновековна България в българските исторически филми

Българските исторически филми са създадени по повод честването на 1300 години от създаването на Българската държава.
Първоначалното намерение обхваща широк кръг от исторически персонажи от Средновековието до епохата на Възраждането. Реализираните проекти от „средновековния цикъл” – „Сватбите на Йоан Асен“ (1975), трилогията „Хан Аспарух“ (1981), „Боянският майстор“ (1981), „Златният век“ (1984), „Борис I“ (1985) отразяват величието и блясъка на българските победи и духовното израстване през времето на Първото и Второто българско царство и стават популярни и любими на няколко поколения зрители.
Автентичните костюми, мебели и оръжия от филмите са създадени въз основа на археологически и исторически сведения за времето и събитията, с които са свързани.
Тяхното техническо изпълнение е изцяло съобразено с традициите на съответната епоха, което ги прави максимално близки до първообразите им. Изработени са ръчно, от естествени материали. Във филмите участват известни и обичани български актьори като Апостол Карамитев, Стефан Данаилов, Васил Михайлов, Коста Цонев, Йосиф Сърчаджиев, Джоко Росич, Аня Пенчева, Невена Коканова, Цветана Манева, Стойко Пеев, Ваня Цветкова.
Изложби
30.01.2024 - 07.05.2024

Изложба „Архитект Васил Китов – реставраторът"

РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата „Архитект Васил Китов – реставраторът".
Богатата и общественозначима професионална дейност на арх. Васил Китов (1944 – 2013 г.) е представена в самостоятелна изложба. Музеят осъществява тази експозиция в чест на 80-годишнината от неговото рождение. Тя показва оригинални чертежи, фотографии, награди, грамоти, отличия.
Автор на редица проекти за реставрация на недвижими културни ценности, арх. Китов си сътрудничи с Музея за история на София десетилетия наред. Колегите му пазят спомена за самоотверженото му участие във всички етапи по опазването на обектите, по които работи – от проектирането до изпълнението на реставрацията. Регионалният исторически музей – София съхранява научната документация и проектите на арх. Васил Китов благодарение на дарение, направено през 2006 г.
Понастоящем Музеят споделя този безценен архив с гражданите и гостите на столицата.
Сред най-известните, реставрирани от арх. Китов, обекти са: Боянската църква „Свети Никола и Свети Панталеймон“, църквата „Успение на Пресвета Богородица” в Драгалевския манастир „Пресвета Богородица Витошка“, базиликата „Света София – Премъдрост Божия” в София (включително археологическото ниво), църквата „Свети Свети Кирил и Методий“ в София, Софийската централна синагога, сградата на Народното събрание, редица обекти от археологическото наследство на София, църквите „Свети Георги“ и „Свети Свети Константин и Елена“ в Одрин, Българският метох срещу Желязната църква „Свети Стефан“ в кв. „Фенер“ и сградата на Българската екзархия в Истанбул (Турция) и много други.
Изложбата „Архитект Васил Китов – реставраторът" е достъпна за разглеждане в Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански" 1) в периода 31 януари – 7 май 2024 г.
Музеят осъществява временната експозиция в сътрудничество с наследниците на арх. Васил Китов.
Партньор е Българската национална телевизия.
Изложби
07.02.2024 - 28.04.2024

Красимир Карабаджаков | НЕСПОКОЙНИ ПОВЪРХНОСТИ

Двореца
Включените в изложбата картини очертават територията на образните натрапчивости, които преследват Красимир Карабаджаков през годините.
Владение, в което възгледът за живописта се издига над баналността – иконографски, тематично и творчески.
Още с избора си на повърхност художникът бяга от плоскостта и от диалога с нея, за да прекъсне умишлено това празнословие. Фината като лист алуминиева или друга повърхност не резонира, докато Красимир Карабаджаков не създаде втора повърхност, върху която разгръща своите неочаквани сцени, изградени от детайли и персонажи, които никога не са буквални. Чудновати оригинални фрагменти – отделни образи, пориви и обсесии, които авторът събира на едно място, оформят основните живописни серии, по които работи през годините, сред които: „Хоби“, „Наказание“, „Затворена тема“, „На север“, „Къща на изгряващо слънце“, „Пейзажи“, „Балкански пейзаж“, “Летище“, “HORROR”, “GOLD” и др.
Живописта на Красимир Карабаджаков определено се причислява към полето на концептуалното. Неговият подчертано личен експресивен жест затруднява направата на пряк паралел с изкуството на друг автор, работещ в сходна посока. Динамизмът на формите, фината ироничност и чувствителност на визията, разместването на мащабите и умението за преобразуване на пространството са водещи характеристики за изкуството на художника. Той умело създава усещане за неспокойна повърхност, която сякаш вибрира, движи се и остава постоянно несигурна. Избягвайки познатите уютни похвати при изграждането на композицията и принципите на златното сечение, Красимир Карабаджаков често използва подход, присъщ за азиатския тип композиране – бялото поле в горната част на платното е умишлено уголемено, а чистият вертикал е пресечен от хоризонтал. Това предизвиква за погледа на зрителя колебливост и несигурност, както при среща с източното изкуство.
Повърхността на творбите е експресивна най-вече поради натрупаната енергия вследствие на концентрираната и задълбочена работа с живописната материя. Авторът изпитва неизменно известна степен на неспокойствие, използвайки плоската форма на изразяване, присъща на живописта, познавайки многобройни примери от световната история на изкуството, както и ускореното развитие на новите технологии във виртуалния и визуален свят днес.
Красимир Карабаджаков завършва през 1988 специалност „Живопис“ в класа на проф. Петър Михайлов в Националната художествена академия. Още с първите си изяви е припознат като един от живописците, дистанцирали се категорично от традиционния изобразителен език. Той е сред петимата основатели на групата „Диско‘95“, заедно с художниците Румен Жеков, Красимир Добрев, Димитър Митовски и Кольо Карамфилов. От 2010 преподава живопис във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Сред талантливите съвременни млади автори са мнозина негови ученици.
Медиен парньор: БТА / Българска телеграфна агенция Яна Братанова, куратор на изложбата.
Изложби
15.04.2024 - 28.04.2024

ФОТОИЗЛОЖБА “100 години организиран ски-спорт в България”

НДК, градинката пред НДК
В пространството на градинката пред НДК при входа откъм бул. Патриарх Евтимий" (Кравай) ще бъде позиционирана Фотоизложба, постевена на 100-годишнината на Българска федерация ски и организираните ски в България. За деня и часа на Откриването следете инфоканалите на БФ ски и "София - световна столица на спорта".
Изложби
27.02.2024 - 02.05.2024

Изложба "Греди Асса. Пътувания"

Софийска градска художествена галерия
„Пътувания“ е ретроспективна юбилейна изложба на българския художник Греди Асса, който тази година навърши 70 години. Чрез метафората на пътуването тя галерия представя основни моменти в развитието на художника с особен акцент върху приноса му за развитието на съвременното българско изкуство и мястото му в европейското и световно културно пространство. Греди Асса е значима фигура в българското изобразително изкуство, която е оказала осезаемо влияние върху процесите по обновяване на визуалния език през 80-те и 90-те години на миналия век. Художникът има над 80 самостоятелни изложби и повече от 100 участия в колективни прояви у нас и в чужбина.
В изложбата са показани повече от 140 произведения – маслена живопис, акварел и рисунка – от края на 70-те години на ХХ век досега, някои от които непоказвани пред публика. Включени са творби от ателието и личния фонд на Греди Асса, от галерии и музеи в страната и от частни колекционери.
Пътуващият художник е пейзажен художник – градски или природен. Греди Асса – още повече. За него като пътешественик, еднакво важни са още интериорът, портретът, натюрмортът, музейният експонат или архитектурният детайл, които се превръщат в пейзажи.
Греди Асса е художник на пейзажи – една романтична тенденция, дълбоко вкоренена в природата му на творец. Той пътува през и създава културни пейзажи – природни, градски, музейни, битови – сътворени от културни и исторически наслагвания и взаимовръзки. В същото време – тези, наситени с минало срещи, са първооткрития – винаги върху нов хоризонт, усвояване на нови територии – Велики географски открития в сферата на личното.
Мащабната мултимедия цели близко съпреживяване в творческия свят и личността на твореца. Изложбата е съпроводена с богато илюстрирано албумно издание с текстове на проф. д-р Чавдар Попов и Иво Милев. Залите на Софийска градска художествена галерия са преустроени изцяло според експозиционен дизайн, създаден специално за изложбата. Куратор на изложбата е Иво Милев и Софийската градска художествена галерия.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Фондация “Лъчезар Цоцорков”, Аурубис – България, Дънди – Прешъс, Кауфланд – България, Уникредит Булбанк, Софарма, Главболгарстрой, АЕЦ Козлодуй, Пенсионен фонд “Доверие” и с медийното партньорство на БТА.
Изложби
15.02.2024 - 13.09.2024

Надежда Олег Ляхова | СЪХРАНЕНИЕ

Къща музей „Вера Недкова“
ул.„11-ти август“ 2, втори етаж
Започналата през 2019 програма „В дома на Вера Недкова“ продължава представянето на съвременни автори в пространството, изпълнено със спомени и свидетелства за интелектуалното и творческо присъствие на художничката. Изложбата на Надежда Олег Ляхова е преосмисляне на значението и смисъла на времето и паметта, за събития и факти, отразени през характерната бленда на авторката.
Надежда Олег Ляхова пренася спомена и емоцията от изложбата „Обсебване“ на група „8-и март“, показана през далечната 1999 в Софийската минерална баня, когато сградата е запусната, оставена на произвола на времето и все още не е ясна нейната съдба. С 14-минутната видеоинсталация „Обсебване – 25 години по-късно“(2024) и обекта „Свидетелства“ (1999) Ляхова ни връща към патоса на тогавашния момент.
Позовавайки се на инсталацията от споменатата изложба и творби от 2019, тя създава малка моливна рисунка. Опитът за преосмисляне и наслагване на система от образи и факти крие в себе си любопитство, което художничката споделя с публиката.
В основата на настоящата изложба е възможността за личен прочит и задълбочено изследване на темата за съхранението на музея като институция и същевременно пренасянето на паметта. Надежда Олег Ляхова представя идеята за прехода и същността на образа и неговото присъствие в полето на чувствата и извиканите налични асоциации в съзнанието. Диана Драганова-Щир, куратор на изложбата
Изложби
29.02.2024 - 15.06.2024

Галерия "Дечко Узунов": Изложба "Светско монументално изкуство" по случай 125 години от рождението на художника

Програма "Наследство"
Изложба "Светско монументално изкуство"
125 години от рождението на Дечко Узунов
февруари – юни 2024 г.
Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, но от тях реализира само една част под формата на стенописи, мозайки и витражи.
От края на 20-те до началото на 80-те години на ХХ в. Дечко Узунов създава, макар и не често, редица значими монументални произведения. До нас са достигнали над десет паметника, свидетелстващи за големия му художествен потенциал. В периода от второто до четвъртото десетилетие на миналия век той работи в редица частни домове, в които създава предимно стенописи.
През 30-те години художникът е поканен да оформи българския павилион на Международното изложение в Париж (1937) и прави стъклопис за заседателната зала на Българската народна банка (1939). В началото на следващото десетилетие той се занимава с фасадата на Министерството на вътрешните работи и народното здраве (1941), като работи и стенопис за Съдебната палата в София (1942). През 50-те години на ХХ век се създават малко монументални творби и в това отношение Дечко Узунов не е изключение, като той работи в колектив при оформянето на Софийската опера и балет (1954/5). В шестото десетилетие на века Дечко Узунов изписва Българския културен институт във Варшава (1961), а у нас прави мозайка в Карлово (ок.1965). През 70-те и 80-те години на ХХ в. работи в Операта в Стара Загора (1971), Мавзолея на Георги Димитров (1974/5), Народния театър „Иван Вазов“ в София (1976), резиденция „Бояна“ (1979), хотел „Казанлък“ (1980), Националния дворец на културата (1981) и др.
Проектът „Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника“, осъществен от Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Казанлък, и Държавна агенция „Архиви“, включва в себе си реализирането на редица изложби. Настоящата е една от тях, като също е и първа част от документалната експозиция „Дечко Узунов. Монументално изкуство“. В периода февруари – юни 2024 г. ще бъдат показани архивни снимки, проекти и творби, чрез които е направен опит да се създаде визуален разказ за това как протича развитието на Дечко Узунов в областта на светското монументално изкуство.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Култура“. Осъществява е с помощта на Съюза на българските художници, Българската народна банка, Софийската опера и балет, Държавната опера в Стара Загора, Народен театър „Иван Вазов“ – София, Национален исторически музей, Музея на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Народно читалище „Васил Левски“ – Карлово, Катедрален храм „Свети Йоан Предтеча“ (Казанлък).
Изложби
12.03.2024 - 26.05.2024

Софийска градска художествена галерия представя "Като шепот (Поетично политическо)" – изложба съвременно изкуство

Софийска градска художествена галерия
"Като шепот (Поетично политическо)" Изложба съвременно изкуство "Една творба нe дава отговори, а поставя въпроси; и същинското ѝ значение е в напрежението между противоречащите си отговори." Ленард Бърнстайн
Изложбата "Като шепот" представя 11 артисти от 9 държави, чиято артистична практика можем да определим като "поетично политическа". Водещото за тази практика е, че търси поетиката в трудната реалност и се интересува от състоянието на духа в политическата сфера. Вместо дидактика, това изкуство предлага преживяване и иска да създаде у зрителя чувство, а не рационална забележка, защото вярва, че именно чрез преживяване хората могат да се свържат както помежду си, така и с даден казус. То разглежда темите не като "наблюдение отвън", а като "действие отвътре". Така се отнася към остри политически въпроси, позволявайки по-фино и "плавно" отношение към зрителя. Същевременно има критично отношение към тематиката и изразява позицията на художника към нея.
Експозицията представя творби на пионери в подхода на поетично политическо изкуство като Бас Ян Адер (Нидерлания) и Етел Аднан (Ливан), както и на съвременни художници, които работят активно в тази посока: Ела Литвиц (Израел), Петрит Халилай (Косово), Ариел Райман (Южна Африка), Шейла Камерич (Босна и Херцеговина), Натали Чеш (Германия), Давид Хорвиц (САЩ) и Дритон Селмани (Косово), заедно с българските имена в селекцията – Правдолюб Иванов и Боряна Венциславова. Избраните творби включват акварели, принтове, обекти, инсталации, видео и звук.
Заглавието е заимствано от песента на Трейси Чапман – TaIkin' Bout a Revolution (Говорейки за революция), в която тя пее: "Не знаеш ли, че те говорят за революция, която звучи (като шепот)". По времето, когато пише песента, тя е на 16 години и в едно интервю казва: "Революцията ще се случи по един или друг начин. Аз се надявам на бавна, постепенна промяна към по-голяма справедливост. Насилието винаги е губещо за всички страни! Ако строгите икономии и расовото разделение продължат, ако се допусне да продължат нивата на бедност в световен мащаб, ще има разплата. Трябва да се вслушаме в шепота".
Вземаме метафората на шепота, за да предадем нашето послание, че ако изкуството има призванието да говори по важни въпроси по начин, който изразява усещането на автора за несправедливост, то в тази изложба художниците го правят не с "мегафон", а с метафора. Във време на какофоничен шум ние искаме да се вслушаме в шепота. Да предложим на зрителя да види "отвъд видимото", да разкажем по нов начин наратива, да създадем емоция и да дадем надежда (за така необходимата промяна).
Куратори на проекта са Галина Димитрова-Димова и Ариел Райхман.
Изложби
11.03.2024 - 07.12.2024

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

зала "България", зала НМА, Ларгото
24-тия „Европейски музикален фестивал“ – София, се реализира от „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община. Общо 19 събития, разпределени в пролетен и есенен дял ще се реализират от 11 март до 7 декември т.г., а гости на фестивала ще бъдат артисти от Германия, Испания, Чехия, САЩ, Австрия и др. Тази година почитателите на стойностното изкуство у нас ще имат възможност се насладят на един от най-реномираните световни оркестри - Камерния оркестър на Баварското радио (Германия), както и на забележителния американски пианист от арменски произход Сергей Бабаян, който ще изнесе концерт с Оркестър „Кантус Фирмус“ под диригентството на българския маестро Боян Виденов. Силно международно присъствие ще отбележат също изявите на Ансамбъл „Паганини“ – Виена, чешкия струнен квартет „Кукал“, вокалистката Флориана Канджано - FLO и нейната група (Италия), изявения пианист Лео Де Мария от Испания. Във фестивалния афиш блестят отново имената на българските артисти и състави: Марио Хосен, Людмил Ангелов, Григор Паликаров, Мила Георгиева, оркестър „Кантус Фирмус“, оркестър „Либертанго“, Детски хор на БНР и др.
Традиционни партньори в организацията на „Европейски музикален фестивал“ са Министерството на културата и Столичната община.
Билети за фестивалните събития са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.
Фестивали и чествания
20.03.2024 - 21.04.2024

Софийски куклен театрален салон

Софийският куклен театрален салон стартира на 20 март с богата програма за малки и големи любители на кукленото изкуство. Множество куклени представления ще бъдат представени на публиката в периода 20 март – 21 април.
На 21 март – Световен ден на кукления театър, се връчва наградата "Сивина", която отличава млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Церемонията ще се проведе от 19.00 ч. в Столичния куклен театър – Салон "Гурко", с подкрепата на Съюза на артистите в България. Преди церемонията – от 16.00 ч. – ще се състои беседата "Кукленият театър като средство за възпитание и образование". Ще участват сценографът проф. Васил Рокоманов, проф. Славчо Маленов – режисьор и педагог, както и режисьорите Елица Петкова и Стоян Радев. Те ще обсъдят какви нови избори прави кукленият театър за създаване на спектакли, които да възпитават естетически вкус в подрастващата публика. Събитието е със свободен достъп.
Организатори на Софийския куклен театрален салон са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци "АКТ-Унима – България". Софийският куклен театрален салон е част от 19-ото издание на Софийския театрален салон и се осъществява с подкрепата на Столичната община.
Театри
25.03.2024 - 25.04.2024

"София Хартиен Артфест" представя изложба "Дантела на вековете" на Дария Альошкина

Триъгълна кула на Сердика – филиал на Регионалния исторически музей – София (бул. „Княгиня Мария-Луиза“, № 16)
"София Хартиен Артфест 2024" под мотото: "Без граници"
(25 март – 30 ноември 2024 г.)
Изложба "Дантела на вековете" на Дария Альошкина
Триъгълна кула на Сердика – филиал на Регионалния исторически музей – София (бул. „Княгиня Мария-Луиза“, № 16)
От 25 март до 25 април 2024 г.
Откриване – 25 март, 18:00 ч.
26 март, 15:00 ч. – уъркшоп с презентация за украинското национално изкуство "Витинанка" (с предварително записване)
Партньори: Посолство на Украйна в България, Асоциация на Европейските национални културни институти – клъстер България, Фондация АМАТЕРАС, Регионален исторически музей – София.
Събитието е част от проект "Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна", реализирано с финансовото съдействие на Европейската културна организация.
Фестивали и чествания
01.04.2024 - 28.04.2024

Великденска изложба на Веска Цицелкова

Изложбата може да бъде разгледана от 1 до 28 април, от 9:00-17:00 ч.
Зала № 3, ОКИ ДК „Красно село“
Вход свободен.
Изложби
20.04.2024 - 21.04.2024

Фестивал „Тори“ - театър за бебета /от 0 до 3 г./

Заповядайте на второто издание на фестивал на театър за бебета „ТОРИ“, представен от театър „Арт Ленд”
Театър „Арт Ленд” вече 15 години развива своята дейност в областта на кукления театър и творчески занимания за деца.
Основната цел на фестивала е да представи на едно място, представления за бебета, създадени в последните пет години в София, Пловдив, Бургас и Смолян.
Вълнуваща първа среща на малките зрители от 6 месеца до три години с магията театралното изкуство.
„ТОРИ” е фестивал на сетивата – експресия от цветове, форми, музика, танц, кукли и много усмивки.
Символа на фестивала е врабчето ТОРИ
ТвориОбичайРадвайсеИграй
Тори е също птичка на японски
Тори е портала между духовния и материалния свят.
Символчето ТОРИ може да си закупите след представленията!
Заповядайте, ще бъде вълнуващо!
Генерален спонсор на събитието Гранд хотел София
Партньор ОКИ ДК „Красно село“
Концепция и реализация театър „Арт Ленд”, информация www.artlandpuppets.eu
Продължителност на представлението: 30 мин.
Билети може да закупите от: онлайн платформата okportal.bg и на място
Зала 3, 16:30 ч., ОКИ ДК „Красно село”
Допустимост на публиката е до 25 бебета с родител.
Побързайте да запазите своя билет!
Вход с билети: майка с едно бебе - 25 лв., майка с две бебета - 35 лв.
Фестивали и чествания
28.03.2024 - 21.04.2024

Изложба "Женски образи. Графична колекция проф. д-р Чавдар Славов" в галерия "Васка Емануилова"

галерия "Васка Емануилова"
Официално откриване: 28 март (четвъртък), 18.00 ч.
Преди 10 години в СГХГ за първи път са представени избрани творби от внушителната графична колекция на проф. Чавдар Славов, която обхваща над 200 произведения на графици – от творци, превърнали се в класици, до съвременни художници. Неговата колекция е и една от най-големите частни сбирки на съвременна българска графика. В нея присъстват произведения на известни автори, много от които представени с най-значимите си постижения, както и редки образци и лимитирани тиражи. До днес мисията на проф. Славов да популяризира изкуството на графиката не е спирала.
Настоящата изложба в галерия "Васка Емануилова" представя част от тази сбирка през образа на жената. Откриваме я между натурата и въображението като муза, модел, пазителка, майка, тотем. Ликът ѝ присъства и в портретния жанр. Тя е екзотична принцеса или мома, българка или събирателен персонаж. В тези изображения има нещо общо и то е усещането за непреходност. Образ, превърнал се във вечен.
В експозицията са включени около 40 творби, изпълнени в различни техники на графичното изкуство – гравюра, литография, офорт, акватинта, мецотинта, суха игла, сериграфия.
Сред представените автори са графици от различни поколения – Златка Дъбова с гравюрата „Оброк“ и Карл Йорданов с офорта „Голо тяло“ (1957).
Румен Скорчев с част от серията „Кутията на Пандора“ VI (2000), Иван Ненов с работата „Перачка“ (1974), Светлин Русев с „Българка“ (1979) и „Акт“ (2008), Светозар Бенчев с „Обект I (Нова камера обскура)“, Иван Нинов с графиката „Портрет“ (1972), Нина Ковачева с „Жена с птица“ (1986), Борислав Стоев с „Женственост“ (1983), Захари Каменов с „Дует“ (1988), Андрей Даниел с литографията „Японска стая“ (2002), Димо Колибаров с творбата „Отражение“ I (2016), както и графики на Владимир Чукич и др. Сред тях са и различни рисунки като „Майка“ на Александър Денков и „Композиция с две фигури“ на Димитър Казаков – Нерон.
Показани са и по-млади графици като Веселин Дамянов – VES. В изложбата е включена и една от последните сухи игли на Петър Чуклев – „Античен мотив II“ (2022). Рядка и ценна е и литографията „Метавселена“ на Атанас Яранов, както и ранна работа на Милко Божков – „Жена с обръч“(1981), изпълнена в офорт и акватинта.
Повече от 40 години проф. д-р Славов се посвещава на страстта си към черно-бялото изкуство. Определя себе си като „ценител на изкуството“ и е приел като мисия популяризирането на българското графично изкуство както у нас, така и по света чрез своите пътувания и участия в голям брой международни конгреси и медицински форуми, свързани с професията му.
Изложби
02.04.2024 - 23.04.2024

Април e месец на четенето с "Походът на книгите"

"Походът на книгите" – ежегодната инициатива на Асоциация "Българска книга" – ще се проведе между 2 и 23 април. И тази година инициативата привлече известни личности, които ще четат на деца избрани български и световни литературни произведения.
Откриването на "Походът на книгата" ще се състои на 2 април – Международен ден на детската книга и рожден ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен. Началото е в 11.00 ч. в Общински културен институт Дом на културата "Искър".
"Походът на книгите" през 2024 г. включва и националната кампания "Четяща класна стая", част от проекта "Книги и знание". Проектът е насочен към насърчаване на четенето сред децата посредством 15-минутно четене на ден в училище, съчетано с дейности, които насърчават тяхната творческа изява и инициатива.
Всяка година в "Походът на книгите" се включват известни личности – писатели, артисти, спортисти, политици, журналисти и общественици. Националното сдружение на общините в Република България се включва чрез кметовете на общини из цялата страна, които ще четат на деца от техните населени места по време на Похода. Българската библиотечно-информационна асоциация традиционно организира Маратон на четенето в библиотеките в страната.
Инициативата включва и Националната награда "Бисерче вълшебно" – първият приз в България, посветен на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата.
Целта на Асоциация "Българска книга" през годините е Походът да стимулира четенето като навик още от детска възраст, с което да се повиши нивото на грамотност сред подрастващите, да се развие тяхното мислене и да се обогати нивото им на култура.
Инициативата "Походът на книгите" се организира от Асоциация "Българска книга" с подкрепата на Столичната община – Календар на културните събития.
Фестивали и чествания
04.04.2024 - 23.04.2024

Национална изложба на карикатурата

СБХ – "Шипка 6", зала 2А
49. Национална изложба на карикатурата
Българските художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата, имат своя ежегоден форум, посрещан винаги с много голям интерес от публиката и медиите. Националната изложба на карикатурата има за цел да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България и да допринася за популяризирането на творчеството на българските карикатуристи в страната и в чужбина, където те получават признание и награди.
В изложбата са включени политически карикатури, сатирични рисунки, графични и живописни произведения в жанра на карикатурата. Селекционно жури избира произведенията в изложбата между постъпилите кандидатури от автори от различни поколение. И тази година ще участват доайените Генчо Симеонов и Иван Веселинов, както и произведения на ненадминатия Милко Диков (1930 – 2023), напуснал "полесражението" в периода между предишната и настоящата изложба на българските карикатуристи.
При откриването на изложбата ще бъдат обявени и наградите:
Награда на Столичната община на името на Доньо Донев
Награда на Съюза на българските художници
Награда на секция „Карикатура“
Награда на Българския червен кръст
Награда "Природа, лов и риболов"
Награди на медии и партньори
Изложби
12.04.2024 - 30.04.2024
Изложби
05.04.2024 - 23.06.2024

КАЛИНА ТАСЕВА (1927 – 2022)

Квадрат 500
Куратор: д-р Боряна Вълчанова
Калина Тасева се нарежда сред големите имена в панорамата на българското изобразително изкуство. Тя започва творческия си път през 1950-те в изключително трудна социокултурна среда, в най-натоварените с идеологически догми години за българското изкуство.
Създадените от нея творби не се влияят от художествени тенденции, характеризират се с многопластовост, с мащабно и комплексно мислене, с висок професионализъм. Със силната си творческа изява, като предизвикателство към времето, през което живее, Калина Тасева утвърждава все повече авторитета си и затвърждава яркото си присъствие в българската живопис.
Централно място до 1980-те заемат голямоформатните, многофигурни композиции на близката й историческа и възрожденска тематика. С пластична сила и емоционалност са изградени образите на македонските въстаници, революционери и хайдути, на жени, облечени в груби селски дрехи. Лицата са драматични, сурови и вглъбени. Формите в по-ранните произведения са по-декоративни, линията е ясна и категорична, а в по-късните – експресивна и динамична.
Значителен дял в творчеството на художничката заема портретът. Моделите често са близки приятели, колеги и интелектуалци. Чрез статичните пози и съзерцателните състояния е пресъздаден сложният им вътрешен свят. Обстановката и приглушената светлина допринасят за търсеното психологическо въздействие.
Калина Тасева разгръща цялата си живописна мощ в пейзажния жанр и натюрморта, които може би най-пълно разкриват артистичната й дарба. Лиричните настроения на природата се проявяват в поредица платна от 1990-те нататък. С оригинална чувствителност, личен почерк и изявена емоционална сила художничката търси поетичното звучене на колорита. Представяне на Калина Тасева се организира за първи път в Националната галерия. В изложбата са включени произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Велико Търново, Варна, Габрово, Добрич, Казанлък, Пазарджик, Русе, Сливен и Ямбол, от наследниците на Калина Тасева и от частни колекции. В рамките на изложбата ще бъде показан и филмът на БНТ „Калина и комитите“ (2016).
Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.
Изложби
04.04.2024 - 26.05.2024

СКОК | Творби от колекция Дарик

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство
Изложбата представя 25 млади, но вече утвърдени автори, с категорични позиции в изкуството и индивидуален изказ, чиито произведения са отражение на съвремието. Те са от поколение с чести изяви в художествения календар, но творбите им рядко присъстват в публични и частни колекции. Обединява ги поводът за съвместната им среща – 25 години колекция Дарик, започнала с пленера „Звук и цвят“, организиран от 1999 и до днес.
Създадени извън предначертана рамка и изисквания на деня и пазара, живописните, графичните произведения и рисунките притежават цялата лекота и непосредственост при срещата между творци, организатори на пленера и публиката им. Летящи риби, гларуси, пясъчни тела, пластмасови следи са малка част от образите в социалната, поетична или сюрреалистична реалност, пресъздадена в експозиция. Селекцията е извършена от д-р Надежда Джакова, завеждащ филиала за съвременно изкуство на Националната галерия и включва: Албена Петкова, Борис Праматаров, Васил Колев, Велико Маринчевски, Велислава Гечева, Гергана Минкова, Гергана Николова, Горан Тричковски, Деян Янев, Димитър Генчев, Елена Калудова, Зоран Мише, Иван Матеев, Ирма Водева, Калина Мавродиева, Калия Калъчева, Калоян Илиев- Кокимото, Лора Пармакова, Малгожата Дмитрук, Марк Поспих, Нора Ампова, Петя Денева, Радоил Серафимов, Светлозара Александрова и Стилияна Узунова.
Събитието е повод не само да се срещнем отново с тях, а и да погледнем в богатата колекция от над 500 творби на 200 автори. В деня на откриването на изложбата ще бъде представен и новият, втори по ред каталог, озаглавен „Колекция с продължение“, с творби от пленерите на Дарик радио през последните пет години.
С финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.
Изложби
05.04.2024 - 26.04.2024

Фестивал за българско класическо кино "24 през 2024"

кино "Одеон" "
Филмаутор" и през 2024 г. продължава инициативата с прожекции в петък вечер в кино "Одеон" с подкрепата на Национален филмов център и в партньорство с Българсканационална филмотека.
През 2023 г. – по повод 30-годишнината от учредяване на сдружението за управление на колективни авторски права – бяха показани 30 български класически филма от техния оригинален носител кинолента. Прожекциите бяха съпътствани от срещи на публиката с авторите и представители на творческите екипи. 30 автори бяха отличени с почетната статуетка на Филмаутор.
От 5 април прожекциите на емблематични български заглавия се завръщат под надслов “24 през 2024”.
Фестивалът отново ще се провежда в кино "Одеон" всеки петък от 18.00 ч. Селекцията от филми включва класически български образци от отделните жанрове – драма, романтика, комедия, исторически и детски филми.
На 5 април в 18.00 ч. е прожекцията на „Козият рог“.
Вечерта ще бъде посветена на режисьора Методи Андонов.
Сред заглавията са още “Топло” и “Оркестър без име”, “Басейнът”, “Сватбите на Йоан Асен” и “Тютюн”, “Войната на таралежите” и други.
"Филмаутор" ще представя и творчеството на съответния режисьор с участието на специалисти в областта на седмото изкуство, сред които проф. Божидар Манов и доц. д-р Деян Статулов.
Всички прожекции ще бъдат с вход свободен за зрителите.
Фестивали и чествания
06.04.2024 - 21.04.2024

"Светоглед" – дебютна изложба на Цветомил Семков

Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика"
Клуб на фоторепортерите в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика"
"Светоглед" – дебютна изложба на Цветомил Семков
Цветомил Семков се заема с изключително деликатната задача да представи своя "Светоглед" през поезията и картините, които тя рисува в ума му. Той отделя месеци, в които прочита стотици стихотворения и поеми. След дълъг процес на подбор стига до едва няколко творби, които споделя с публиката. Всяка една от тях отразява важна за него тема, която е градивен елемент за начина, по който авторът гледа към света. За всеки стих - с помощта на най-съвременните технологии – внимателно изгражда образ. В него визуално изражение намират емоциите и чувствата, предизвикани от текста.
Резултатът е дълбоко лично преживяване, което чрез думите на поета и картините изградени от артиста, позволява да погледнем на света по един нов и неочакван начин.
Изложбата може да бъде разгледана до 21 април.
Изложби
15.04.2024 - 15.05.2024

Втора сесия за прием на проекти по Направление 7 "Мобилност" на Столична програма "Култура"

В изпълнение на Решение №663 по Протокол №80/13.07.2023 г. на Столичен общински съвет, Столична община обявява Втора сесия за прием на проекти по Направление 7 "Мобилност" на Столична програма "Култура"
Срок за подаване на проектни предложения: 15 април – 15 май 2024 г., включително, като събитията следва да се реализират не по-рано от 1 юли 2024 г.
Проектните предложения се подават по електронен път на сайта на Столична програма „Култура“ – https://kultura.sofia.bg/. Не се приемат документи, подадени на хартиен носител в дирекция „Култура” на Столична община, изпратени по поща или имейл. Направление „Мобилност”:
През 2024 г. направлението подкрепя само външна мобилност. Подкрепя се една мобилност (едно пътуване) на културен оператор (организация) или физическо лице от и до държави от цял свят.
Приоритетно се разглеждат проекти, в които се доказва работа в международна мрежа, както и проекти, които допринасят за културния облик на София и утвърждават столицата ни като културна дестинация.
Целта на мобилността може да бъде:
- участие във фестивали, събития и инициативи в чужбина (външна мобилност) при съответната целева обосновка. Приоритет имат пътувания от и до държави в Европейския съюз и държавите, включени в Съвета на Европа;
- провеждане на инициативи, които представят тяхната дейност с цел интернационализация;
- реализиране на международни резидентски и образователни програми;
- изграждане на партньорски мрежи, разширяване на професионалните контакти и насърчаване на съвместни проекти с партньори от други държави;
- разширяване и активиране на публиките.
Направлението осигурява подкрепа за разходите за транспорт или за настаняване на участници, представени със актуални оферти.
Други разходи, свързани с пътуването или организацията му, освен посочените, не са допустими.
Участниците сами избират дали да кандидатстват за покриване на разходи по транспорт или за покриване на разходи по настаняване.
Бизнес събития
16.04.2024 - 30.04.2024

Галерия на открито: Изложба "Ключът е любовта: Светът през очите на Ани и Явор"

Галерия на открито в Градската градина
На 16 април от 17.30 ч. в Галерия на открито в Градската градина ще бъде открита изложбата "Ключът е любовта: Светът през очите на Ани и Явор", създадена в памет на Ани и Явор, чиито животи бяха отнети на 8 май 2023 г., докато пресичаха пешеходна пътека на бул. „Сливница“.
На откриването ще присъстват актьорът Алек Алексиев и част от екипа на NO BLINK; Елена Радева; представител на ABLE Mentor – програма за индивидуално менторство на ученици, в която участваха Ани и Явор; Ирина Кирякова – психотерапевт, преподавател и писател; Ана-Мария Стоилова – писател и психотерапевт; Румен Дунев – автомобилен състезател и Председател на БФАС; представители на институциите, представители на НПО и близки на Ани и Явор, които ще отправят важни послания за пътната безопасност, за ценността и смисъла на живота, за любовта и красотата, за споделянето, за изкуството.
Събитието ще продължи с благотворителен концерт. В каузата ще се включат популярни български изпълнители – Графа, Свилен Ноев от група "Остава" и Дара Екимова. Ани и Явор бяха невероятни творци, които напуснаха този свят твърде рано. Техният талант и вдъхновяващите им творби ще бъдат показани в Галерията на открито пред Народния театър "Иван Вазов" с изложбата "Ключът е любовта: Светът през очите на Ани и Явор". Ани беше посветена на изобразителното изкуство и бе истински майстор на татуировките, вярвайки в това, че всяка линия може да разкаже история. В продължение на повече от година тя ръководи успешно свое студио за татуировки Snakehead Tattoos в сърцето на София. Явор беше виртуозен фотограф, който умееше да улавя вълшебството на момента във всяка своя снимка.
В 28 табла са показани творби на Ани – Серия "Очи" и фотографии на Явор, заснети по време на пешеходните обиколки на блогърите от "По стъпките". На всяко от таблата ще има и послания, свързани с изкуството и любовта, както и кратки разкази от творческия път на Ани и Явор.
Подбраните творби са свидетели на любовта и таланта им, а целта е да бъдат споделени техните идеи, страсти и усещания, за да се запази жива паметта за тях чрез изкуството им. Изложбата се организира от семействата и близките на загиналите Ани и Явор, осъществява се с подкрепата на Столична община и може да бъде разгледана до 30 април 2024 г.
Изложби
18.04.2024 - 24.05.2024

Милко Божков. Живопис

СБХ, Шипка 6, 1 А / СБХ, Шипка 6, 1 B / СБХ, Шипка 6, 1 C
Милко Божков е роден през 1953. През 1972 завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 – живопис в Художествената академия, в класа на проф.Добри Добрев. Автор е на над 80 самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Русия, Австрия, Швейцария, Люкембург, Швеция, Холандия, Франция, Германия. Има над 150 участия в групови изложби и биеналета на живописта и графиката в България, САЩ, Мексико, Венецуела, Бразилия, Япония, Дания, Норвегия, Швеция, Белгия, Холандия, Русия и др. Негови произведения са в колекциите на Националната галерия – София, Конгресната библиотека – Вашингтон, САЩ, Музея на изкуствата – Портланд, САЩ, Националната библиотека на Франция, Галерията на префектура Канагава, Япония, Галерия на префектура Канагава, Япония, Музея за съвременно изкуство – Шчечин, Полша, Музей Нелимаркка – Алаярви, Финландия, Колекция за съвременно изкуство „Петер Лудвиг“ – Аахен, Колекция „Юго Вутен“, Белгия, Чешката национална галерия, Музея на малкия формат – Бонсекур, Белгия, Клекция Светлин Русев – Плевен; Национална художествена галерия – Прага, Чешка република и др.
Изложби
09.04.2024 - 26.04.2024

Никола Терзиев – Желязото. Посвещение

Галерия „Средец“, Министерство на културата
Куратори: Иван Кънчев и Захари Каменов
Участници: Анжело Красини, Венко Колев, Емил Бачийски, Емил Попов, Захари Каменов, Зеятин Нуриев, Зоран Мише, Иван Кънчев, Иван Русев, Любен Генов, Людмил Георгиев, Петер Цанев, Петър Дочев, Роберт Цанев, Слав Недев, Станислав Божанков, Станислав Памукчиев
Петер Цанев за изложбата: Тази изложба не е ретроспективна експозиция, посветена на Никола Терзиев, нито отбелязва конкретни дати и събития, които са свързани с него, а представлява съвременна изложба в режим на художествено изследване. Художници от различни поколения, работещи в различни посоки и направления, представят творби, с помощта на които търсят контакт с особената нематериална „тежест“ на формата в изкуството на Никола Терзиев. Това е изложба изследване, опитваща се да установи онтологични взаимодействия с творбите на художника.
Изложби
16.04.2024 - 13.10.2024

ФРАНЦ ФОН ЩУК | Между светлината и мрака

Квадрат 500
Изложбата „Франц фон Щук. Между светлината и мрака“ е първото в България представяне на прочутия германски символист (1863 – 1928), популярен сред широката публика у нас заради творбата си „Луцифер“ (1890) от фонда на Националната галерия, закупена в годината след създаването й от княз Фердинанд Български по време на визита в Мюнхен. Сега тя се експонира заедно с дванадесет произведения на художника от колекцията на музея „Вила Щук“ в Мюнхен (живописни портрети, митологични и религиозни сцени и свързаните с тях рисунки и офорти), което предоставя общ поглед върху творчеството на автора.
Двете картини на Щук, донесли му световна известност, голямоформатният „Пазителят на Рая“ (1889), рядко показван извън Вила Щук, и „Луцифер“ от нашата колекция възстановяват драматичния си диалог в зала 24 на Квадрат 500. Освен да станат свидетели на изразителния сблъсък между „светлината“ и „мрака“, зрителите имат възможност да се запознаят и с други широко известни творби на автора – „Прометей“, „Самсон и лъвът”, както и платното „Грехът“, толкова популярно във времето си, че авторът изпълнява няколко негови варианта, а този, показан в изложбата, монтира в „Олтара на художника“ в ателието си във Вила Щук. Експозицията предоставя възможност познатата ни емблематична творба „Луцифер“ да бъде съпреживяна в изначалния си контекст, със семантичната натовареност, характерна за епохата, в която е създадена.
Пространственият дизайн на зала 24 адресира към естетиката на Вила Щук – най-мащабният артистичен проект на Франц фон Щук, който впоследствие е превърнат в общински музей, съхраняващ голяма част от творчеството на художника. Архитектите Кирил Асс и Надя Корбут използват поредица от пространствени и цветови намеци към помпейската антична традиция, положена от Щук в основата на неговите декоративни решения.
Франц фон Щук не само е един от най-известните представители на течението на символизма в световното изкуство, но е и сред основателите на Мюнхенския сецесион, предшественик на този във Виена. И до днес символизмът е сред най-популярните и атрактивни художествени явления от края на ХIХ век.
Тази изложба разширява представата на българската публика за един от най-известните европейски художници от десетилетията на границата между XIX – XX век и чрез негови творби да се запознае по-задълбочено с изкуството на символизма, оказало голямо влияние и върху българските модернисти.
Франц фон Щук е живописец, скулптор, график и архитект, а сред неговите ученици в Мюнхенската художествена академия са световни фигури като Василий Кандински, Паул Клее, Йозеф Алберс и българинът Кочо (Константин) Гърнев.
Изложбата е придружена от двуезична каталожна публикация, издадена в партньорство с музея „Вила Щук“ и съдържаща по-задълбочен разказ за представените произведения. . Проектът е подкрепен от Министерството на културата и съфинансиран от фондация „Лъчезар Цоцорков“.
Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.
Ярослава Бубнова, куратор на изложбата
Мария Кодинова, асистент-куратор
Изложби
21.04.2024

ВЕЛОШЕСТВИЕ "СОФИЯ КАРА КОЛЕЛО"

площад Народното събрание, София
Велошествие, крос и спортен празник, в който спортни звезди повеждат колоната за по-чист въздух в София.
Множество популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на „София кара колело и тича за по-чист въздух“ на 21 април. Стартът на Велошествието е точно в 11 ч., а бегачите потеглят в 11.05 ч. по маршрут от Народно събрание през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. Витоша до входа на Южния парк. Там на голямата поляна е предвиден голям спортен празник с много атракции, надпревари, томбола с награди, концерти и забавления.
Събитието се организира от „София – световна столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община. Сборният пунк ще бъде отворен в 9.00 ч. за да може всеки участник да получи фланелка и стартов номер, с който после би могъл да се включи в многото томболи с награди в Южния парк.
Аниматори ще се погрижат преди старта пред Народно събрание вашите велосипеди и по-специално колелата на най-малките да са красиви и празнично украсени.
Велошествието и кросовото бягане нямат състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут е с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. „София – световна столица на спорта“ организира събитието вече осма поредна година, заедно с още над сто активности, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот.
Регистрация за Велошествието и кроса не е задължителна, но след 9.00 ч. при желание ще можете да вземете фланелка и стартов номер, с който да участвате в томболите в Южния парк с награди за над 2000 лв. Маршрут, последни новини и всичко за предстоящите в неделя активности можете да намерите в подробности във специалната Facebook страница на събитието Олимпийски легенди и шампиони потеглят по маршрута.
Очаква се на старта ще бъдат отново някои от най-известните спортни звезди на България. Пак с колоната ще потегли легендарната Евгения Раданова, която освен трите си медала от зимни олимпиади е и единствената българка участвала и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина 2004 г. До нея ще бъдe знаменитият гимнастик Йордан Йовчев, както и част младите таланти на българския спорт: новата звезда на световното фигурно пързаляне Александра Фейгин, която едва на 16 години записа историческото 11-о място на Европейско първенство в Минск и престижното 17-о място на Световното в Япония при жените. На старт ще бъде едно от златните български момичета – световната и европейска шампионка и носителка на бронзов медал в ансамбъла по художествена гимнастика от Олимпиадата в Рио 2016 г. Ренета Камберова, деца от спортните школи и др. В Южния парк ще ни приветства олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева и олимпийската шампионка по карате Ивет горанова. Сред участниците обикновено е и легендарният алпинист Дойчин Боянов, който изкачи Еверест без кислород. На старта ще бъдат и предишните лица на "София - европейска столица на спорта" - талантливата сноубордистка Андреа Коцинова и младата световна звезда в тениса на маса Йоан Величков.
Много интересна програма ви очаква и в Южния парк. Спортният празник там започва в 11.30 ч. с много музика, надпревари, забавни игри и томболи с награди. За доброто настроение на присъстващите на голямата поляна до входа откъм бул. „Витоша“ ще се погрижат популярни певци, за да може всички да се забавляват и да танцуват. Техните изпълнения ще бъдат прекъсвани на всеки 15 минути с периодично теглене на томбола със стартовите номера на участниците с наградите за над 2000 лв.
Специални щандове и палатки ще показват на децата най-новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на колело. Аниматори от се грижат за доброто настроение с много забавни игри и надпревари сред малчуганите, ще организират конкурс за най-добра рисунка на тема велосипеди, най-красивите ще бъдат отличени със специални награди.
В близост до поляната партньорите от DRAG ще организират състезания с мини колела "И децата карат" за малчугани от 5 до 11-годишна възраст. Над 120 деца традиционно стартират със своите колела на групи по 200-метрово оградено трасе около голямата поляна. След това малчуганите се включват в конкурсите за най-красива визия на велосипед, за най-добра рисунка на тема колело, както и в многото забавни игри под ръководството на аниматорите.
Не пропускайте Велошествието и кроса с много смях, музика и веселие.
Заедно за по-чист въздух в София.
Целта на събитието е заедно да призовем хората при възможност да слязат от автомобилите и да пробват алтернативно придвижване в градската среда. Велосипедите са отлична възможност. Защото чистият въздух зависи от всеки един от нас.
Тъй че, в този пролетен ден облечете екипите и яхвайте колелата като алтернатива на автомобилите и пушеците. Седмица след Цветница нека заедно покажем как нашата столица може да бъде още по- цветна, забавна и чиста.
Спортни събития
21.04.2024

"Европейски музикален фестивал": Премиера на детския мюзикъл "Славеят"

Национален музикален театър
"Славеят" е най-новият мюзикъл за деца, постановка на Националния музикален театър, а премиерата му е част от програмата на XXIV. "Европейски музикален фестивал", организиран от "Кантус Фирмус".
XXIV. "Европейски музикален фестивал" се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община.
Премиерното представление на "Славеят" трябваше да бъде на 16 март, но беше отменено поради обявения национален траур в памет на патриарх Неофит.
Спектакълът ще бъде представен на 17 март от 11.00 ч. и от 14.00 ч.; на 23 и 24 март, на 21 април от 11.00 ч.
Творбата е създадена по безсмъртната приказка на Ханс Кристиан Андерсен "Славеят на Китайския император", а нейни автори са либретистът Венелин Методиев и композиторът Румен Бояджиев-син. В основата на сюжета е историята за владетеля на древен Китай и неговите придворни, които не познават нищо друго, освен своя изолиран и ограничен изкуствен свят. Но именно в гората – край императорския дворец – живее една малка сива птичка, невзрачна на вид, но притежаваща невероятно красив глас – Славеят. Неговата песен очарова и вълнува всички, които я чуят, а пътешествениците дори го описват в книгите си като най-хубавото нещо, което може да се види в древен Китай.
Когато владетелят открива това съкровище, той заповядва птичката да бъде затворена в клетка в неговия дворец. След време императорът получава за подарък изкуствен механичен славей, който обаче изпълнява само една единствена мелодия. Истинската птичка успява да избяга, но когато разбира, че императорът е болен, се завръща в двореца и с песента си успява да прогони смъртта.
Идеята, която иска да внуши този спектакъл е, че истинското изкуство има съзидателна сила, способно е да пречисти хората и е по-силно от смъртта. Авторите на мюзикъла, целият постановъчен екип и артистите посвещават постановката в памет на звездата на Музикалния театър Катерина Тупарова, истинската вдъхновителка за създаването на творбата, която почина няколко месеца преди написването ѝ.
Постановката на "Славеят" е дело на режисьора Александър Мутафчийски, а за сценичната реализация работят още Денис Иванов (сценография и костюми), Антоанета Алексиева (хореограф) и др. В главните роли ще видими талантливите млади артисти от Музикалния театър Теменужка Трифонова, Зорница Иванова, БорянаЙорданова, Пламена Михова, Людмила Козарева, Илона Иванова, Александър Панайотов, Денко Проданов, Владимир Грудков и др.
Билети – на касата на театъра на бул. "Васил Левски” №100 и онлайн на https://musictheatre.bg/.
Фестивали и чествания
21.04.2024

КОНЦЕРТ ЗА БЕБОЦИ

Подходящо за деца от 0 до 3 годишна възраст!
Участват солисти и оркестър.
Режисьор: Юлия Кръстева
Камерна зала
Музикално и танцово изкуство
21.04.2024

МАЛКИ МУЗИКАЛНИ ТАЙНИ

Камерна зала
Солист/и
Алина Михайлова
Състав
КласикАрт
Детски филхармоничен хор
За събитието
С участието на балетно студио „Джулия“ и Детския филхармоничен хор
Музикално и танцово изкуство
21.04.2024

ДАМА ПИКА

Опера от Пьотър Илич Чайковски 3:40 с два антракта
Голяма зрителна зала
Музикално и танцово изкуство
21.04.2024

„Храбрият оловен войник“ - представя „Камбана Арт“ ЕООД за деца 3 - 12 г.

Куклен спектакъл по едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен.
Приказните разказвачи на вълшебната латерна ще ви разкажат приказката за Храбрият оловен войник и картонената балеринка. За тяхната любов и за препятствията, през които двамата преминат, за да я разпалят и съхранят. Това е една история за любовта – силна и устойчива като олово и чиста и истинска като бял лист хартия. Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Драматург: Цвете Янева
Режисьор: Екатерина Казакова
Сценография: Мила Дикалова, Elfira Syncerus
Музика: Надежда Митева
Участват: Елафира Синсерус, Екатерина Казакова, Наделина Камбитова
Зала „Елит“, 18:30 ч., ОКИ ДК „Красно село”
Вход с билети: деца - 12 лв., възрастни - 15 лв.
Театри
21.04.2024

Гостуващо представление за възрастни „Мъртвешки танц”

Подземни пространства, ОКИ ДК „Красно село”
“…късчета от книги и вестници, фрагменти от хора,парцали от празнични дрехи станали дрипи, досущ както и душата е скърпена с какви ли не парчета.”, така Аугуст Стриндберг определя своите “души” (характери), описани в неговите пиеси.
В един дом - “затворническа крепост”, изолиран на остров някъде в Швеция, Едгар и Алис посрещат отново Курт след години… На пръв поглед - класическия любовен триъгълник се оказва двигател за стихийните взаимоотношения, които се отприщват между тримата.
Любов, омраза, гняв, лъжи и тайни танцуват бясно своя последен мъртвешки танц, а тишината е пронизана от саркастичния смях на демоните вътре в човека…
„Мъртвешки танц” 2024 (дипломен спектакъл) е съвременна театрална постановка с елементи на танцов, имерсивен театър и пърформанс, която цели да подчертае високата художествена стойност на драматургията. От 1920 г. насам са известни едва 5 постановки в България на тази пиеса, последната от които на Маргарита Младенова през 2007 г. Чрез жанра „гротескна трагикомедия“ представяме непреходността на човешката природа и душевност, попаднали в капана на потисничество, изолация, токсична взаимоотношения и лична неосъщественост.
Проследяваме деформацията на индивида под въздействието на диаметралността „любов – омраза“, доказвайки и съществуването на зависимост към насилието във всичките му проявления.
„Накрая остава само толкова, колкото да напълниш ръчна количка и да наториш една градинска леха.”
„Мъртвешки танц” от А. Стриндберг
Участват:
Алис - Християна Стоименова, алумни на НБУ, департамент „Театър“, в класа на проф. Цветана Манева/
Курт - Михаил Иванов, студент в бакалавърска програма
„Театър“ към НБУ, клас Елена Панайотова и Василена Радева/
Капитана - Мартин Герасков, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, клас Проф. Пламен Марков/
Режисьор: Ивелина Колева, дипломант в магистърска програма „Театрално изкуство и общество“, модул „Режисура и управление“ в Нов Български Университет, с ръководител проф. Възкресия Вихърова
Сценограф: Теодора Лазарова
Хореограф: Яница Атанасова
Композитор: Кристина Савова, студент в НБУ с майнър специалност „Музика“
Плакат и визия: Божидара Кръстанова
Видео: Никола Александров, Здравко Тахиров
Фотограф: Рени Делчева
С подкрепата на:
Фонд „Учебни програми” към Магистърски факултет и Факултет за базово образование на НБУ
Общински Културен Институт „Красно село”
Платформа Digital Art Culture
Национален студентски дом
По резидентска програма „StArt-up” на фондация „Лъчезар Цоцорков”
Подземни пространства, от 19:00, ОКИ ДК „Красно село”
Вход с билети: студенти - 10 лв., възрастни - 15 лв.
Театри
21.04.2024

„ФАНТОМЪТ НА ОПЕРАТА” НА АНДРЮ ЛОЙД УЕБЪР

НДК - зала 1 | 15:00 | 20:00
Най-прочутият мюзикъл в света „Фантомът на операта” идва от Бродуей в София
Оригиналната постановка на Андрю Лойд Уебър гостува у нас през април с шест представления
Признат е за една от най-красивите и зрелищи подукции в историята, гледан от над 160 милиона души в 41 страни и 186 града.
Най-прочутият мюзикъл в света „Фантомът на операта” на Андрю Лойд Уебър прави своя дебют в България с шест представления от 11 до 14 април 2024г., София, зала 1 на НДК. Билетите са в продажба от 27 ноември 2023 г.
Най-известният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър е и един от най-успешните в историята на развлеченията. Това е най-дълго играният спектакъл на Бродуей, който през 2018г. отбеляза 30 години на сцената с впечатляващите над 13 000 изиграни представления. Спечелил е повече от 70 престижни театрални награди, включително седем награди „Тони” и четири награди „Оливър”, включително за най-добър мюзикъл.
„Фантомът на операта”, базиран на класическия роман на Гастон Льору,се разиграва във великолепния Париж през 30-те години на миналия век и разказва историята на музикален гений, известен като Фантома, който обикаля потайностите на Парижката опера. Хипнотизиран от таланта и красотата на млада актриса – Кристин, Фантомът я примамва за свое протеже и силно се влюбва в нея. Без да знае за любовта на Кристин към Раул, манията на Фантома предизвиква драматичен обрат на събитията, в който се сблъскват ревност, лудост и страсти.
Със 100-членния си състав от актьори, музиканти и симфоничен оркестър, спиращи дъха пейзажи, смайващи сценични ефекти и повече от 230 костюма „Фантомът на операта” представя на публиката едни от най-известните и вълнуващи мелодии на Андрю Лойд Уебър като „The phantom of the Opera”, „Think of Me” и „Music of the Night”.Оригиналният запис на лондонския актьорски състав става първият в британската музикална история, изкачил се до №1 в класациите, като с продадените над 40 млн. копия по целия свят се превръща в най-продавания запис на мюзикъл за всички времена. https://www.youtube.com/watch?v=OEJrSPIQEpg „Фантомът на операта” идва в София по споразумение с Really Useful Group. Това е оригиналната лондонска и нюйоркска продукция на Камерън Макинтош. Really UsefulGroup е компания на Андрю Лойд Уебър, която продуцира и популяризира неговата музика по цял свят, включително едни от най-успешните и най-дълго играни мюзикъли като „Фантомът на операта”, „Котките”, „Исус Христос Суперстар”, „Евита”, „SunsetBoulevard”.
Представленията на „Фантомът на операта” са от 11 до 14 април 2024 година в София, зала 1 на НДК. Билети се продават в мрежата на Eventim.
Музикално и танцово изкуство