Slider

Календар на събитията


Избрани събития от календара на София

Избор на ден

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
week 39 1
week 40 2 3 4 5 6 7 8
week 41 9 10 11 12 13 14 15
week 42 16 17 18 19 20 21 22
week 43 23 24 25 26 27 28 29
week 44 30 31

Виж карта на събитията

неделя 01 октомври 2023
25 септември 2023 - 01 октомври 2023
Октомври 2023
01.01.2023 - 31.12.2023

УМНИ МИНЕРАЛИ ЗА УМНИ ТЕЛЕФОНИ

В Деня на народните будители 1 ноември Националният музей „Земята и хората“ ще има удоволствието да представи нова временна изложба „Умни минерали за умни телефони“, посветена на Годината на минералогията.
Как се раждат смартфоните? Има ли връзка между добива на мед в Чили, САЩ и Китай с това да се свържете с близките си, които са на километри от вас? За да се чуете и видите с тях, просто включвате смартфона си.
Каква е ролята на минералите? Кои са десетте най-използвани материали в смартфона? Какви са наличните запаси от суровини? За колко време ще стигнат? Защо е важно рециклирането на стари телефони?
С отговори на тези въпроси и с много други неизвестни факти ще Ви запознае изложбата „Умни минерали за умни телефони“.
От 10 до 18 часа на 1 ноември специален гост ще бъде „Дънди Прешъс Метълс“, с чиято виртуална разходка ще можете да посетите подземния медно-златен рудник „Челопеч“ и да се запознаете с процеса на добив на ценните метали. Ще можете да отнесете и снимка за спомен от това преживяване.
Вход с музейни билети.
Изложби
20.02.2023 - 31.12.2023

ИЗПОВЕДТА НА АПОСТОЛА

Мултимедийна експозиция, посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.
На мащабна видео стена, с използване на холографска технология, се излъчва възстановка на съдебния процес срещу Апостола на свободата и се „съживяват“ важни моменти от неговия живот. В образа на Васил Левски се превъплъщава Веселин Плачков. Участват и актьорите Иван Тренев, Любов Павлова, Румен Иванов, Александър Георгиев, Бисер Маринов и Никола Додов. Сценарист е Нели Димитрова, режисьор – Димитър Гочев, оператори – Симеон Парашкевов и Димитър Гочев, композитор – Атанас Гендов, музикални изпълнители – Пирина Веселинова, Евгени Господинов и Квартет „Светоглас“, анимация и мапинг – senzor studio, аудио миксинг и постпродукция – Христо Карагьозов, креативен продуцент – Иво Милев, изпълнителен продуцент – Цветослав Борисов.
Експозицията е създадена от Националната галерия и Общобългарския комитет „Васил Левски“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с дарения от Фондация „Лъчезар Цоцорков”, „Кауфланд България“ ЕООД, „Аурубис България“ АД, „Вазовски машиностроителни заводи“ АД – Сопот и родолюбиви българи.
Квадрат 500, вход от бул. „Васил Левски“ 95
Работно време:
Вторник – неделя, от 10:00 до 18:00 часа
Прожекции – през 30 минути, начало в 10:00 часа
За резервации на групи до 20 души: 0879 834 025
БЕЗПЛАТЕН ВХОД
Изложби
17.03.2023 - 31.12.2023

НАЦИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С ОБНОВЕНА ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ

През месец март 2023 г. Националния исторически музей обнови своята постоянна експозиция. Новото експозиционно пространство, разположено пред Зала 1 – “Българските земи от началото на VІ хил. пр. Хр. до края на ІІ хил. пр. Хр.” има за цел да допълни хронологията на историческия разказ, като представи периода от XVII-XVI в. пр. Хр. до VI в. пр. Хр. (Късна бронзова епоха и Ранна желязна епохи).
Посетителите ще имат възможност да видят бронзово и желязно въоръжение, което се е използвало през двете епохи: мечове, върхове на копия, умбо на щит, елементи от конска амуниция и др. Сред представените експонати могат да се видят златни, сребърни, кехлибарени и бронзови накити, керамични съдове, амулети , култови фигурки и др.
Изложените артефакти представят находки от някои от най-значимите обекти на територията на България, като с. Панайот Хитово, Омурташко, с. Балей, Видинско, с. Ново село, Пловдивско, с. Белиш, Троянско, Созопол и с. Равадиново, Бургаско.
Изложби
01.06.2023 - 31.10.2023

„Кехлибарът – изящната капсула на времето“

НМ „Земята и хората“
„Златото на Севера“ е едно от имената на балтийския кехлибар (сукцинит), достигнало до нас от древността.
„Родил се“ е преди повече от 40 милиона години от смолата на иглолистни дървета, расли в Южна Скандинавия и част от днешното Балтийско море, когато то още не е било море.
Повече от пет хилядолетия кехлибарът е познат и използван от хората. На него е посветена временната експозиция „Кехлибарът – изящната капсула на времето“ в Националния музей „Земята и хората“. Могат да се видят: изкопани късове, обвити с полепнала почва; изключително разнообразни декоративни видове обработен кехлибар; богата колекция кехлибари с включения от насекоми; фигурки, направени чрез скулптиране, а не чрез топене и формоване, различни имитации на кехлибар и безспорният първенец сред тях – колумбийският копал.
Всички образци в експозицията са предоставени от фирма HARD.
Вход с музейни билети.
Изложби
14.03.2023 - 27.10.2023

„ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ“ - 23-то издание

С подкрепата на Столична община Съорганизатор - Министерство на културата на Р. България
зала "България", зала НМА, Ларгото
С гостуването на Симфоничния оркестър на Принстънския университет започва 23-тото издание на „Европейски музикален фестивал“ в София. Европейски музикален фестивал“ т. г. ще се реализира в пролетен и есенен дял с общо 15 открояващи се събития с основен фокус класическата музика. По традиция, в планирането на фестивалната рамка е търсен и мултижанров обхват. Основната програма от симфонични и камерни концерти се допълва от атрактивни проекти с танго, фламенко, джаз, български и европейски фолклор и дори рок музика. Вече над 20 години форумът продължава да следва своята водеща мисия, да представя на българската публика изтъкнати наши и чуждестранни артисти от световната класическа сцена. Във фестивалния афиш блестят имената на големите български солисти Пламена Мангова, Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Димитър Иванов, Георги Черкин, на диригентите Росен Гергов, Григор Паликаров, Славил Димитров и др. Гости в програмата са изключителни артисти от Испания, Франция, Италия, Унгария, САЩ. Присъствието на младите музиканти в селекцията през тази година е особено ярко и забележимо – те са водещите изпълнители в почти половината от фестивалните прояви. Освен американския университетски оркестър, ще участват също Младежка филхармония „София“ и Младежка хорова капела към НМУ „Любомир Пипков“, първият български танго оркестър, „Orquesta Típica Libertango“, съставен предимно от млади музиканти, фолклорни ансамбли от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, младежки танцови състави от Националния дворец на децата и Дом на културата “Средец” и др.
Двадесет и третото издание на фестивала, организиран от „Кантус Фирмус“, ще се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община.
Фестивали и чествания
10.05.2023 - 31.12.2023

Времето е в нас. Юбилейна изложба 50 години Национален исторически музей

Юбилейната изложба „50 от 50“ е посветена на половин вековната история на Националния исторически музей.
Най-голямата музейна институция в България е основана с Разпореждане № 90 на Министерски съвет от 5 май 1973 г., с което се поставя началото на изграждането на музеен комплекс в град София. За пръв директор на музея, през юни 1974 г., е назначен проф. Страшимир Димитров. Малко след това започват назначенията на служителите на музея. Още първата изложба на музея – „Праисторическо изкуство в българските земи” (5 май 1975 г.), е заявка за бъдещото надхвърляне на хронологичните граници, заложени в Разпореждането за създаването на Национален исторически музей.
В 50 постерни пана изложба „50 от 50“ събира и представя част от най-впечатляващите събития, изложби и дейности на Националния исторически музей в периода от основаването му до настоящата 2023 г. В юбилейното представяне са включени и над 150 експонати във витрини, част от фондовете на музея, откупени предмети и дарения, както и представителни подаръци за Националния исторически музей, дарени от български и чуждестранни гости и приятели на музея.
Обществените мотиви, предизвикали създаването на Националния исторически музей са разпадането на създадения през 1893 г. Народен музей в музейната мрежа на България, което води до липса на институция, която да покрива с функциите си издирването, съхраняването, документирането, консервацията и реставрацията, изследването и експонирането, изучава и популяризира движимите паметници на културата от всички възможни изяви на човешкото творчество от цялата територия на страната, българските етнически територии в чужбина и българската диаспора.
През 1979 г. с решение на правителството, два етажа на Съдебната палата в София се предават за устройване на Националния исторически музей. През 1983 г. са готови кабинетите, фондовите помещения, техническите помещения, а през март 1984 г. е открита и самата експозиция. След дълги дискусии експозицията на Националния исторически музей е изградена въз основа на съпоставянето на два музеоложки принципа – хронологичния и колекционния. Музеят се е превърнал в ресурс за цялата държава.
През 2000 г. Националния исторически музей е преместен в резиденция „Бояна“ – Дом № 1, разположен в красива сграда в подножието на Витоша. Новата постоянна експозиция е открита тържествено на 29 юни 2000 г.
В последните няколко години Националния исторически музей натрупа над 600 000 паметници на културата. Обогатяването на фондовете му става по традиционните за всеки голям музей начини – археологически разкопки, етнографски експедиции, откупeни предмети, дарения, конфискации в полза на държавата, извършени от съда, полицията и митницата. Колекциите са толкова огромни, разнообразни и спиращи дъха, лабиринт от различни художествени и културни светове.
Изложби
02.06.2023 - 30.11.2023

Регионалният исторически музей – София представя временната експозиция „Детството през социализма“

Временната експозиция „Детството през социализма“ разглежда периода 1944 – 1989 г. през призмата на случващото се в света на децата. Тяхното ежедневие, наред с игрите, съдържа и порядки в съгласие с официалната политика, вменявани постепенно с всяка изминала година.
Държавната философия за отглеждането и възпитанието на децата включва редица промени на фона на епохата до 1944 г. Нововъведени са редица граждански ритуали. Процесите са илюстрирани с автентични удостоверения, отличия, медальони, давани на семействата по различни поводи.
Периодът от пребиваването на децата в детската градина и училището е визуализиран посредством играчки,настолни игри, печатни издания, учебни пособия, униформи. Част от предметите са разположени в импровизирана класна стая.
Зададеният ритъм в образованието и предаването на „политически правилния курс“ се допълва от масовите детски и юношески организации: Чавдарската, Димитровската пионерска организация „Септемврийче” и Димитровския комунистически младежки съюз.
Сред експонатите фигурират: значки, печати, както и униформи от живота на момчетата и момичетата, свързани с тези организации. Текстилна лента с надпис „Отличник” от 60-те г. на ХХ в., червена комсомолска вратовръзка от 70-те г. на ХХ в., членска книжка от ДКМС са само част от експонатите.
Свободното време на децата е запълнено с редица извънкласни (научни, творчески, спортни) занимания.
Групово се посещават културни мероприятия, например кино, театрални и циркови представления. На почит са семейните почивки и лагерите сред природата.
Явление от периода на късния социализъм е Международната детска асамблея „Знаме на мира“.
Историята на форума разказват изложените документи и предмети. Акцент са подаръците за децата, пристигащи за участие в Асамблеята.
Изложбата „Детството през социализма“ е достъпна за разглеждане в Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1) в периода 2 юни – 30 ноември 2023 г.
Партньори на изложбата са: Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Националният исторически музей, Софийската градска художествена галерия, Българската национална филмотека и наследниците на Вадим Лазаркевич.
Изложби
08.06.2023 - 28.10.2023

Яна Лозева | АУФТАКТ

Къща музей „Вера Недкова”
Стартирала през 2019, програмата „В дома на Вера Недкова“ продължава представянето на съвременни автори паралелно с картините на художничката. Разположени в уютната атмосфера, белязана от интелектуалното и творческо присъствие на Вера Недкова, шестте фотографии на Яна Лозева показват образи на жени със силна и запомняща се индивидуалност.
На пръв поглед несъвместими в творческите търсения и похвати, фотографиите си кореспондират по елегантен начин с живописните произведения в интериора на музея. „Търсехме изразност, не толкова външна, колкото вътрешна“, споделя за своето изкуство Вера Недкова в спомените си. В ранните си творби тя се вълнува от портрета и неговото изобразяване по нестандартен начин в изчистено от детайли пространство.
Правени през последните две години, фотографиите са запечатали кратки и неуловими мигове и състояния на портретуваните. Женските образи сякаш потъват акварелно в пространството, с размитите си контури и преходи между черно и бяло. С изострена наблюдателност Яна Лозева се интересува от загадъчността на обикновеното, от момента на изпуснатия контрол и онази специфичност на „изтървания“ кадър, който се промъква необяснимо и незабележимо и лежи в основата на изложбата „Ауфтакт“.
Изложби
01.06.2023 - 31.10.2023

„Каменната история на древните морета и гори“

НМ „Земята и хората“
В НМ „Земята и хората“ във връзка с Великденското изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили и по повод 40 години, посветени на колекционирането на български минерали, за втори път гостува Злати Златев с изложба „Каменната история на древни гори и морета“, в която е представена част от неговата колекция от силицизирани дървета и корали и ясписи от различни находища в България. С течение на годините той успява да посети всички по-важни находища на минерали в България, лично да открие и съхрани множество класни минерални образци, създавайки колекция от над 3000 образеца.
Последните години насочва вниманието си и към многобройните нови находки на ахати, ясписи, силицизирани дървета и корали у нас, част от които са в настоящата временна изложба.
Вход с музейни билети.
Изложби
30.06.2023 - 31.05.2024

Михаела Михайлова – MISHA MAR ПОРТРЕТ НА ЛУНАТА В ЧЕРНО

атриума на Квадрат 500
Четвъртото издание на стартиралия през 2020 година проект на Националната галерия „Стената“ посреща художничката Михаела Михайлова – Misha Mar в атриума на Квадрат 500.
В обособеното като едно от пространствата за съвременно изкуство и ситуирано в сърцето на Квадрат 500 – дом на постоянната експозиция на Националната галерия, се издига монументално съоръжение, наречено „Стената“. Идеята за създаването на това пространство е провокирана най-вече от необходимостта в галерията да бъдат представяни и автори на стенопис и графити.
След произведенията на Николай Петров GLOW (2020), Алекси Иванов (2021) и BILOS (2022), в проекта се включва и Михаела Михайлова – Misha Mar. Тя представя рисувания в продължение на повече от месец „Портрет на Луната в черно“ – композиция, представяща осемте фази на Луната в черно и бяло.
Като истински селенофил, Михаела изследва темата в детайли и развива особена привързаност към обекта на своите проучвания – белези, видими по повърхността на изящния портрет, който тя създава. “Моя Луна, Мой верен приятел в нощта, това е любовно писмо за Теб, нарисувано с калиграфията на моята душа върху Твоята повърхност. Всички думи, които никога не Ти казах, фиксирани по слоевете на нашите недоизречени тайни, които светят с отразената светлина на изгарящото желание на деня.
Това е за Теб…”
Misha Mar
Осемте лица на Луната или пълният лунен цикъл „изгрява“ на „Стената“ в скулптурната градина на Квадрат 500 с музиката на MUSICAL STATUES. Гостите на събитието ще могат да се насладят на специални летни коктейли с MALFY GIN.
Проектът се осъществява с подкрепата на фондация „Лъчезар Цоцорков“.
За автора
През 2008 Михаела Михайлова завършва специалност „Иконопис“ в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. По-късно получава бакалавърска степен по „Живопис“ в Националната художествената академия, а през 2014 там се дипломира в магистърската програма „Фотография“. Авторката има няколко самостоятелни изяви и участва в десетки групови изложби. През 2023 тя представя пред публика и първата си фото книга – „MAR”, съдържаща черно – бели фотографии изобразяващи паралелните светове „между планината и морето, между птиците и божите кравички.“
Изложби
27.07.2023 - 01.10.2023

ЕМИЛИЯ НИКОЛОВА – БАЙЕР ИЗКУСТВОТО НА СИНТЕЗА

През творчеството на Емилия Николова-Байер настоящата експозиция насочва вниманието ни към слабо изследвания синтез между монументалните изкуства и архитектурата у нас в периода 1956 – 1989.
Представени са декоративните релефи, които художничката създава за два емблематични театъра – „София“ в столицата (1973 – 1975) и „Фридрихщат паласт“ в Берлин (1982 – 1984). Сегментите в изложбата са опит за критичен поглед към разбирането на жената-творец в България от втората половина на ХХ век – авангардна, силна и смела – и ни дава възможността за първи път да надникнем в пъстрия свят на художничката, да се запознаем с нейния нов за времето си език и да получим ново изживяване в публичното архитектурно пространство.
Каменните релефи за театър „София“ и бетонните релефи за „Фридрихщат паласт“ са елементи, притежаващи жив ритъм в архитектурния ансамбъл.
Чрез ниския декоративен релеф, добре пропорциониран към фасадната плоскост, Емилия Николова-Байер оставя своя оригинален отпечатък върху съвременната архитектурна творба.
Фотографии от личния архив на Емилия и Райнер Байер показват декоративни релефи, керамични пана, каменни надписи и рисунки, различни по размери и изпълнени в материал скулптури. За отделни обекти са включени актуални снимки от Федералната служба за строителство и регионално планиране, Берлин и художника Калин Серапионов.
ЕМИЛИЯ НИКОЛОВА-БАЙЕР е родена през 1934 в София. В Държавната художествена академия в София учи едновременно керамика при проф. Стоян Райнов и декоративно-монументална скулптура при проф.Любомир Далчев. Това е причината и до днес керамиката да е голямата й любов, както тя самата споделя. Родителите й се опитват да я разубедят, когато разбират, че смята да кандидатства в Академията без предварителна подготовка. Приемат я от първия път, въпреки че не е посещавала уроци по рисуване. Дипломира се през 1958 и започва свободна практика като скулптор. Едновременно с това се занимава с приложна графика, печатна графика и оформление на книги. Първата й работа по декорация на сграда е мащабен проект на арх. Неделчо Паскалев за Партийния дом в Сливен. В края на 1960-те създава декоративни пана за хотели в новостроящия се курортен комплекс „Златни пясъци“ (с арх. Георги Ганев). С арх. Жеко Жеков работи по множество проекти за Смолян, Видин и Варна. През 1975 Емилия Николова-Байер заминава за Берлин и се установява там. През следващото десетилетие получава поръчки за големи скулптурни творби в публична среда – паркове и декорации на сгради. Най-известната й работа е проектирането на четири бетонни релефи за новата сграда на театър „Фридрихщат паласт“ – една от най-обичаните от берлинчани сгради.
От 1990-те насам художничката отдава изцяло творческата си енергия на малката пластика. Продължава да работи в ателието си всеки ден. Награди и отличия 1958. Отличие за най-добро произведение на изкуството на Международната художествена изложба във Виена, Австрия.
1984. Награда от Международното биенале на модерната керамика във Фаенца, Италия.
1984. Бронзов медал „Кирил и Методий“.
Произведения на Емилия Николова-Байер са част от колекциите на Националната галерия, Художествената галерия в Ямбол, Музея на хумора и сатирата в Габрово.
Нейни творби са притежание на частни колекции в Ню Йорк, Бостън, Сиатъл, Париж, Хановер, Берлин, Лайпциг, Висбаден, Мюнхен, Москва, Варшава, София; на музеи и колекции в Берлин, Полша, Фаенца.
Изложби
29.07.2023 - 31.10.2023

„КОНТЕЙНЕР“ VOX POPULI стартира втория си сезон

източната алея на „Княжеска градина“ На 29 юли необичайното и иновативно пространствено решение за съвременно и социално изкуство „КОНТЕЙНЕР VOX POPULI” започва втория си летен сезон. Контейнерът с площ от 20 м2 е ситуиран в "Княжеската градина". Въпреки малките си размери, пространството дава много възможности за представяне на театрални представления, стендъп комедии, концерти, прожекции, уъркшопи, семинари, куклен театър, интерактивни формати и др.
Официалното откриване ще се състои на 29 юли (събота) в 20:00 ч. на източната алея на „Княжеска градина“ с интерактивен пърформанс и прожекция.
"КОНТЕЙНЕР" възниква през 2022 г. по инициатива на Студио за документален театър VOX POPULI и като жест на артистична намеса в градската среда. Пространството дава възможност за изява на независими артисти и колективи, на дебютни и алтернативни проекти, на произведения с изявено социално послание и иновативност.
Сценичният павилион на VOX POPULI става реалност благодарение на подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на столицата в раздел „Открити сцени“. Сцената на открито ще предлага културно съдържание до края на октомври.
"Традиционното разбиране, че изкуството се случва само в предназначените за това места, не ни стимулира достатъчно. Имаме желание да се върнем към един по-автентичен и същевременно актуален модел – този на площадния театър – който пресреща хората и ги конфронтира директно, приспособявайки се към контекста на реалния живот. Още през 2020 г. екипът на VOX POPULI започва да търси нови стратегии за достъп до публики – от една страна заради рестрикциите, наложени от извънредното положение, и от друга, заради органичната нужда да излезем от театралната зала и да се доближим до хората, да ги конфронтираме директно, да извадим артистичната акция на открито и да срещнем документалния театър с реалността, от която той възниква" – казва Неда Соколовска – артистичен директор и основател на VOX POPULI.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален фонд „Култура“.
Изложби
28.09.2023 - 01.10.2023

Циркова фиеста от световна класа разтърсва София

Чудите се какво да правите в петък вечер? А защо да не се порадвате на блестящи изпълнения с изящни коне и дресура на папагали или да затаите дъх пред извънземна акробатика?

"Златен кон", първият международен цирков фестивал на Балканския полуостров, събира едни от най-големите световни звезди на цирка в Националния дворец на културата в София от 28 септември до 1 октомври. Манежът на НДК ще стане дом за изумителното майсторство и незабравими емоции, а билетите за фестивала вече са в продажба в мрежата на kupibileti.bg

"Цирковият фестивал е уникално културно събитие, състезание, в което се срещат различни школи, артисти и течения и в същото време трамплин за нови таланти", споделя продуцентът на "Златен кон" Венета Стефанова от Golden Horse Production.

"Златен кон" предвижда две конкурсни програми и гала шоу на наградените. Членове на международното жури са директори, основатели и организатори на някои от водещите световни фестивали, сред които Международния цирков фестивал в Монте Карло, "Цирк Дю Солей", Цирк "Никулин". Председател на журито е Нешка Робева, най-успялата треньорка по художествена гимнастика в света и създателка на световноизвестната артистична трупа "Нешанъл Арт".

За отличията ще се състезават изтъкнати циркови артисти от Армения, България, Виетнам, Германия, Гърция, Израел, Испания, Италия, Казахстан, Кения, Киргизстан, Монголия, Перу, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Узбекистан, Франция и Швейцария. Те ще демонстрират феноменалните си способности и ще покажат невиждани у нас циркови номера, някои от които са носители на „Гинес". Пригответе се за рисковани каскади, постижения на границата на човешките възможности, главозамайващи атракции във въздуха и на манежа, сензационно илюзионно шоу и световноизвестни клоуни.

Важен за класата на спектаклите е съпроводът от жива музика. За целта са поканени Парижкият цирков оркестър и Ансамбъл Чинари, които блестят на най-добрите световни фестивали. Циркът в България е създаден през 1897 г. от Петър Панайотов. В своята история той се наложи като един от световните лидери. Свидетелство за това е хегемонията му в жанрове като акробатика на дъска, руска люлка, въздушна гимнастика, илюзии. Имената на Мистър Сенко, Лазар Добрич, Братя Панови, трупите "Силаги", "Бойчанови", "Дукови", "Балкански", "Ковачеви", "Кехайови" и "Стефани" са символ на върхови постижения у нас и по целия свят.

"Фестивалът "Златен кон" не само отбелязва златните традиции на българския цирк, но отваря нова страница в неговото развитие. Мисията му е да превърне цирковото изкуство във важна част от националната културна политика и да му отреди заслужена роля в цялостното културно пространство", казва в заключение продуцентът Венета Стефанова.

Фестивали и чествания
30.09.2023 - 01.10.2023

Рестартирай тялото, ума и духа 3

Най-доброто от семинарите на Питър Сейдж изцяло на български език.
Бизнес събития
30.08.2023 - 29.10.2023

РОДЕНИ СВОБОДНИ

Фотографска изложба на Константин Вълков
Квадрат 500
Опитваш, падаш, изправяш се, опитваш пак.
Сприятеляваш се с болката. Усмихваш се. Сприятелил си се и с тялото си. Сега знаеш повече за себе си. Това ти дава увереност да продължиш, да рискуваш и да достигнеш ниво, за което само си мечтал. Вече гледаш на себе си и на света около теб с други очи. Никога не се надсмиваш над дилетантските опити на другите и с лекота споделяш познанията си. Това се нарича благородство. В скейтбординга и малките могат да са големи. Всеки един, отделил се в полет за секунди от земята, е преодолял страховете си и знае какво е да разчиташ само на себе си.
Поредицата фотографии на Константин Вълков от скейт-паркове са един голям урок по социална фотография. Не спортна, не портретна, а документална – визуален разказ за уличната култура, с нейни локации в Кейптаун и Барселона, Манчестър и Бургас, София и Царево. отографиите са изключителни срещи с практикуващи този спорт от различни поколения.
Правени са в социални среди, които са воювали за признаването си от обществото – от “криминален контингент” до “олимпийски надежди”. От хулигански появявания със скейтбордове на публични места до тренировки на специално изградени скейт- паркове.
Ускорение – полет – приземяване= Константин Вълков не игнорира нито една от трите фази. Той не използва ефекти, а документира тази среда с нейната култура.
Той е спечелил доверието на всички на рампата, никой не позира. Изложбата е разказ за скейтборда – спорт, чрез който се решават социални проблеми в различни общества. Спорт, в който няма социални граници и който в своята демократичност решава психологически казуси. Спорт, в който свободата е лична, но и споделена с всеки, които има куража да я отстоява.
Мариета Ценова - куратор на изложбата
Изложби
19.09.2023 - 03.10.2023

Нейко Нейков. Живопис

СБХ, Шипка 6, 2 A
юбилейна изложба
откриване: 19 септември, вторник, 18:00 часа
Нейко Нейков е сценограф, автор на повече от 150 сценографски решения на произведения от българската, руската и европейската драматургия. Извън театъра той е представял изкуството си в самостоятелни и групови изложби. Участвал е със сценографски проекти, живопис и пластика.
Изложби
20.09.2023 - 02.10.2023

Зони на контакт. Легендарните земи и места

СБХ, Шипка 6, 1
B Петото издание на проекта „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“ стартира през януари 2023. Младите живописци от Националната художествена академия в София Биляна Токмакчиева, Ханко Седефчев, Костадин Радичев и Деница Тончева и колегите им от филиала в Бургас Александра Николова и Михаил Гавраилов в продължение на една година работят по тема, вдъхновена от книгата „История на легендарните земи и места“ на Умберто Еко.
Легендарните земи и места, независимо дали са свързани с унаследени от миналото легенди, или са плод на съвременна фикция, винаги са разпалвали въображението на твореца. Неведнъж сме били свидетели как велики произведения, родени изцяло във фантазията на художника, са се превърнали в част от представата ни за истинност като например „Вавилонската кула“ на Питер Брьогел Стари, която в нашето съзнание превръща библейската притча за разделението на езиците в достоверна.
Участниците в проекта са изправени пред сериозна провокация, тъй като, от една страна, те трябва да дадат своя прочит на темата, осмислен и изведен концептуално през огромно богатство от мотиви, сюжети, топоси, мигриращи като екзестенциален код във всички изкуства, а от друга страна, да реализират творческия си замисъл чрез две медии – живописта и графиката. Да видят как въздействат визуално и смислово произведения по една и съща тема, в един и същи жанр (пейзаж), но реализирани със средствата на две различни медии и в различни пространства – в интимния свят на ателието и по време на творческата резиденция, която се проведе от 12 до 24 юли в Графична база – Самоков.Създадените по време на проекта произведения ще бъдат представени през септември в галерията на СБХ и в Байракли джамия, паметник на културата от национално значение, в Самоков през ноември.
Изложби
20.09.2023 - 03.10.2023

Платното ми е пристан. Тереза Зиковска | Живопис

СБХ, Шипка 6, 2 A
За първи път Тереза Зиковска показа изложбата си „Платното ми е пристан“ в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна през 2022. В зала 2А на Шипка 6 е нейното второ представяне, обогатена с нови картини. Ще видим експресивна живопис, емоционална, с интензивна палитра и динамична композиция. Тереза Зиковска е активен автор, с 26 самостоятелни изложби и многобройни участия в групови експозиции. Най-новата от тях бе в рамките на варненския фестивал „Август в изкуството“, преминал през юни 2023. Тереза Зиковска е собственик на художествена галерия във Варна, носеща нейното име.
Изложби
30.09.2023 - 01.10.2023

ТУРНИР НА ПОДРАСТВАЩИТЕ "ШАМПИОНИ И ПРИЯТЕЛИ"

Спортна зала "Триадица", София
Нов турнир, която събира младите таланти в баскетбола. Надп реварата се осъщедтвява от БФ баскетбол със съдействието на "София - европейска столица на спорта". Подробности - в навечерието на турнира в информационните канали на организаторите.
Спортни събития
01.10.2023

РЪНАТОН СОФИЯ 2023

Национален дворец на културата
Асоциация СПОРТ В СВОБОДНОТО ВРЕМЕ е двигателят зад голямото спортно събитие с нестопанска цел, финансирано по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. Общата цел на RUNATHON е да насърчи хората от всякакви поколения, полове и физическа кондиция от 11 държави-членки на ЕС да тичат редовно и да популяризират бягането като отборен спорт, който може да създаде връзка между различни поколения и която има значителни физически, психически и социални ползи за активния живот на хората от всички възрасти.
В рамките на проекта ще бъде разработена обучителна програма „За бягането няма възраст“, която да подпомогне подготовката за участие в маратон на начинаещи от всички поколения. Нейната методология предвижда разработването на тренировъчен план за постепенно увеличаване на пробяганата дистанция. Специален акцент ще бъде поставен върху груповите тренировки като средство за повишаване на мотивацията и взаимната подкрепа между бегачите. Програмата ще популяризира подготовката за участие в маратони като съвместна дейност, която изгражда общност и прави бягането на дълги разстояния по-малко самотно и индивидуално начинание.
Ефективността на програмата ще бъде тествана на 1 октомври 2023 г. в София чрез въвеждане на четири нови отборни дисциплини седмица преди ежегодния Маратон на София, който привлича хиляди участници от цял свят. Новите бягания ще имат самостоятелни стартове и ще бъдат отворени за участие само за отбори, съставени от четирима души на различна възраст в четири категории: 20-40; 40-50; 50-60; 60+.
Съставът на отборите ще гарантира баланс между половете, отборите ще бъдат съставени от равен брой мъже и жени.
Съпътстващите дейности преди основното събитие на RunathonSofia ще популяризират традиционните игри и спортовете, в които могат да участват различни възрасти, заедно, като инструмент за здравословен живот с напредване на възрастта и изграждане на социална свързаност.
Конференция с послания за бъдещите поколения ще насърчи местните власти от 11 държави да поемат ангажимент да насърчават спорта за всички чрез своите годишни спортни календари. Обещанията, които местните власти ще поемат ще гарантират, че RUNATHON ще остави мощно наследство за поколенията, тъй като ще стане част от новите политически насоки, които насърчават инициативи, включващи в по-голяма степен хората над 55 години, във всички столици, малки и големи градове на спорта от мрежата ACES EUROPE.
По този начин проектът ще допринесе и за изпълнението на инициативата HealthyLifestyle4All насочена към осигуряване на условия за здравословен начин на живот на европейците.
Спортни събития
13.09.2023 - 13.09.2024

Фотоизложбата „София – толкова много за откриване“

Фотоизложбата „София – толкова много за откриване“ бе открита вчера на Терминал 2 на летище София. Тя е съвместна инициатива на Столична община, Летище София и общинското предприятие „Туризъм“.
18 живописни фотографии от София посрещат пристигащите на Терминал 2 и могат да бъдат разгледани от пристигащите на ръкав и от тези, които са превозени с автобуси. „София е вратата на България и ние се радваме да посрещнем пътниците с красотата на най-големия град в страната. София е не само красива, но и древна, модерна и зелена. Град, който заслужава да се покаже и види“, с тези думи Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на летище София откри фотоизложбата.
София е един модерен европейски град. София е град богат на културно-историческо наследство. София е „зелен“ град, град с много паркове и градинки, с близост до планината Витоша. София е мултикултурен и толерантен град. София е един много красив град, който заслужава да се види. С тази изложба, която успяхме да реализираме, и се надявам това да не е единствената съвместна инициатива на Столична община, ОП „Туризъм“ и летище София, всеки който посети града за първи път, всеки който стъпи на летище София Терминал 2, да има прекрасната възможност да се наслади на всички фотоси и разбира се, да посети София още веднъж.“, каза Ирина Савина-Бангеева, заместник-кмет направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм”.
Живописните пейзажи са дело на именития столичен фотограф Иван Шишиев. 12 пана с размери 203х98 см. съпровождат пътниците на входа на летище София, като от тях грейват красотите на Златните мостове, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, градина „Кристал“ и др. Най-внушителните сред паната са три 5-метрови фотографии разположени преди граничен контрол на Терминал 2. Фотографиите са на храм-паметника „Александър Невски“, Народния театър „Иван Вазов“ и Националната художествена галерия. Най-забележителна е 18-метровата композиция над ескалаторите, които посрещат кацащите на ръкав пътници у нас. Тя представлява фотография с лалета в парка до Народното събрание, с гледка към „Александър Невски“. Под всяка картина има поставен QR код, който препраща към мястото и разказва за него, а Гугъл може да те отведе до него.
„Нашата столица е толкова живописен и красив град, който, за да бъде показан, ще са нужни много и много снимки, но за нас е важно да покажем, че пътниците пристигат на едно хубаво място. А София не е просто столичен град, а град, където има толкова много за откриване“ – каза директорът на ОП „Туризъм“ към Столична община Людмил Пелов.
Изложбата ще радва пристигащите на летище София в продължение на година.
Изложби
05.09.2023 - 29.10.2023

Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба

„Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“ е изложба с непознати факти и снимки от живота на първия български владетел след освобождението от турско робство. Тя е резултат от тригодишни издирвания по архиви и фамилни колекции на фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ (името на фамилния замък на княза).
В България със задачата да представи изложбата се е заела фондация „Ценности“ на Антонина Стоянова, съпруга на президента Петър Стоянов (1997-2002). Със спомоществувателството на Столична община на втория етаж в двореца ще бъдат показани 28 пана със снимки и текстове на български език. Версията на английски и немски език на всяко пано може да бъде четена чрез QR кодове.
Изложби
14.09.2023 - 07.01.2024

ПОСЛАНИЯ | 120 години от рождението на Златю Бояджиев

Под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Република България и с финансовата подкрепа на Министерството на културата
Селектираните от кураторите Боряна Вълчанова и Весела Христова-Радоева произведения проследяват основните стилови и тематични линии в творчеството на художника до 1951, когато е поразен от тежък инсулт и получава парализа на дясната си половина, както и промените в живописния му изказ, след като отново започва да рисува, вече с лявата ръка.
Ако трябва да характеризираме с една дума забележителното с широкия си диапазон от теми, сюжети и пластически търсения изкуство на Златю Бояджиев, най-подходящата е послания. Трудно бихме могли да намерим картина, която да не излъчва съкровените внушения, извиращи от богатата душевност и житейска съдба на художника. Това е творчество на посланията за родолюбие и синовна привързаност, посланията за морал, чест и дълг, посланията за вечното и непреходното, посланията за волята на духа, за силата на характера и стремежа към уникалност.
В творчеството на Златю Бояджиев се съдържа обобщение на философския смисъл на живота, на връзката на човека с природата, на отношенията между хората. Без клишета, повърхностна наративност и назидателност. Понякога със своеобразна произволност на интерпретацията, която обаче не е артистична поза, а иманентна душевна нагласа. Той е изключително талантлив и витален живописец, който в картините си дори преобръща обичайната логика на времето, на пространството, на битието и на човешката природа.
В 12 зали на два етажа в Двореца са представени живописни платна, подготвителните ескизи към три от емблематичните сред тях – „Сватба в Брезово“ (1939), „Брезовски овчари“ (1941) и „На нивата/След оран“ (1942), документални материали и фотографии, предоставени от наследниците на художника и от архива на СБХ. Включени са произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи, ОББ и Литекс комерс и от частни колекции. В една от залите ще бъде прожектиран документалният филм „101 портрета“ (2006) на БНТ – Пловдив.
Пространственият дизайн е на Кирил Асс и Надя Корбут, графичният дизайн – на „Идея дизайн студио“.
За посетителите на изложбата се предлага за първи път индивидуален аудиогид за 19 от експонираните картини с текстове на изкуствоведи от Националната галерия. Иновативният двуезичен продукт е разработен от „Наше наследство“. Двуезичният каталог към изложбата, преведен на английски език от Нигрита Дейвис, ще бъде представен в навечерието на рождения ден на Златю Бояджиев – 22 октомври. В програмата на изложбата ще бъдат включени турове с кураторите и презентация на главния реставратор на галерията Милена Донкова за технологията на художника.
Изложби
20.09.2023 - 22.10.2023

Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент | НОМИНИРАНИ ТВОРБИ

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство
НОМИНИРАНИ ТВОРБИ
Бора Петкова, Боряна Венциславова, Даниела Костова, Елизабет Талауер, Леда Ванева, Леда Старчева, Мария Налбантова, Марта Джурина, Невена Екимова и Рада Букова
Откриване на 20 септември, сряда, 18.30 часа
Художествената колекция на Европейския парламент (ЕП) е създадена през 1980 по инициатива на Симон Вейл, първия председател на ЕП, избран чрез преки избори.
ЕП се гордее с културното многообразие на Европейския съюз и подпомага всички действия, насочени към утвърждаването му. Целта на колекцията е на европейско ниво да се развие традиционната за националните парламенти практика за закупуване и популяризиране на съвременни произведения на изкуството, представящи националните художествени постижения.
В продължение на повече от четиридесет години ЕП е придобил над 500 представителни произведения от държавите − членки на ЕС, поставяйки акцент върху млади обещаващи художници в началото на кариерата им. Колекцията на ЕП е обогатена и с повече от 120 дарения от националните парламенти и различни организации.
Благодарение на новоприсъединилите се към ЕС държави членки колекцията се разширява значително. През 2011 ЕП се сдоби с творби от България и Румъния.
Първите постъпления от български художници бяха представени в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство през същата година. Сега ЕП и и неговото бюро в България организират селекция на нови постъпления за колекцията като се обръщат към независими експерти, както и към експерти от водещи културни институции.
Ния Табакова (Държавен културен институт към Министъра на външните работи), Долорес Дилова (Съюз на българските художници), Мартин Косташки (Национална галерия) и Венелин Шурелов (Национална художествена академия) номинират автори, водени от критериите и изискванията за селекция на произведения за конкурсната сесия, а именно: да са жени-творци от България, да работят със съвременни артистични похвати и чрез творбите си да разглеждат актуални теми и сюжети, които кореспондират с европейските ценности. Предложените автори са утвърдени както в България, така и в чужбина; те са талантливи, прогресивни и имат изразена чувствителност към световните проблеми.
След експозицията в София художествена комисия в Брюксел ще прецени кои от избраните произведения на изкуството ще бъдат закупени за колекцията на Европейския парламент и впоследствие ще бъдат експонирани в сградите му в Страсбург, Брюксел и Люксембург.
Изложби
20.09.2023 - 31.12.2023

Изкуството да изрисуваш книга

Квадрат 500 Магично е изживяването да се докоснеш до писаното слово, но още по-вълнуващо е да го допълниш с рисунки. В изкуството на илюстрацията текст и образ вървят ръка за ръка, затворени между кориците на книгата.
Иван Кьосев (1933-1994) е сред емблематичните художници, посветили творческата си енергия и талант на илюстрацията, книжното оформление и шрифта. Роден в Бургас, той завършва Художествената академия в София със специалност „Илюстрация” през 1957 при проф. Илия Бешков. Иван Кьосев създава редица запомнящи се образи, останали запечатани в съзнанието на читателите от различни възрасти. В неговите илюстрации личи изключителна прецизност на изпълнението, афинитет към детайла, внимание към текста и богато въображение.
В някои от рисунките си много често художникът побира целия литературен текст в малкото по размери композиционно поле. По много деликатен и изкусен начин той преплита иконографски модели, детайли, въвличащи ни в описаната в текста епоха или пък закачливи атрибути, характерни за времето, в което са създадени илюстрациите. Цялото това многообразие е поднесено на любознателния читател в цвят или в черно и бяло по начин, по който той да усети удоволствието на илюстратора при създаването на неговите произведения.
Погледнати от дистанцията на времето, илюстрациите на Иван Кьосев са актуални и днес, носят мил спомен от отминало време и наслада от досега ни с литературните произведения.
Д-р Таня Станева
Куратор на изложбата
Изложби
28.09.2023 - 12.10.2023

Парк “Врана” ще бъде домакин на фестивала Sofia Lights

парк „Врана“
От 9 септември паркът ще бъде затворен за подготовка на светлинния фестивал
От 28 септември до 12 октомври в парк „Врана“ ще се проведе третото издание на единствения фестивал у нас за потапящи светлинни артинсталации Sofia Lights. Всяка вечер входът за посетители ще е отворен от 20:00 до 23:30, а инсталациите ще изгасват в 00:00. SOFIA LIGHTS е събитие, което създава различна реалност – красива, одухотворена и свързана с природата. Поради изключително големия интерес към Sofia Lights през тази година фестивалът ще се проведе в рамките на 14 дни.
Във връзка с подготовката и провеждане на събитието URBAN CREATURES 2023 – Sofia Lights, което е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г., парк „Врана“ ще бъде затворен за граждани в периода от 9 септември до 12 октомври.
Фестивали и чествания
20.09.2023 - 22.10.2023

"БАРБАРА КЛЕМ. СВЕТЛИНА И ТЪМНИНА. ФОТОГРАФИИ ОТ ГЕРМАНИЯ"

Куратори: Урсула Целер и Матиас Флюге съвместно с Барбара Клем
Барбара Клем е една от най-изявените хроникьорки на съвременна Германия. Гостуващата изложба представя над 120 черно-бели фотографии в областта на политиката, културата и икономиката, създадени преди и след обединението на Източна и Западна Германия.
Клем улавя уникални и често напрегнати моменти като едни от най-емблематичните кадри на нашето време: братската целувка между лидерите на СССР Леонид Брежнев и на ГДР Ерих Хонекер, съвременните германски политици Хелмут Кол, Вили Бранд и Ангела Меркел, едни от най-известните личности от света на изкуството, културата и модата като Анди Уорхол, Йозеф Бойс, Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд и много други.
Ясен акцент в изложбата са фотографиите, направени в Източна и Западна Германия преди и след Обединението. Снимките от падането на Берлинската стена и Обединението са драматична кулминация на този разказ, който започва в по-ранните ѝ снимки, а последиците от това събитие тя не спира да наблюдава отблизо до днес.
Включени са фотографии от всички сфери на обществения живот: от политиката, културата и икономиката, но също и снимки, които улавят противоречиви или всекидневни ситуации от социалната действителност, снимки от демонстрации, протести и живота на имигрантите, културни събития, масови прояви и градски пространства. И Барбара Клем всеки път успява да създаде портрети на хора в уникални, безценни моменти на непринуденост.
Обхващайки четиридесет години, творбите на Барбара Клем свидетелстват за историческите събития и настоящето на една страна, разделена в продължение на десетилетия. Много от нейните фотографии са се превърнали в „икони на съвременната история“, оставяйки отпечатък в културната памет на няколко поколения. Това е фотографско изкуство, което съчетава документалното и художественото по начин, който рядко се среща в германската журналистическа фотография.
Барбара Клем добавя своя собствена гледна точка към привидната обективност на документалния жанр, следвайки художествените принципи на композиция в изображенията си.
По време на работата ѝ в националния всекидневник в.Франкфуртер Алгемайне Цайтунг снима за ресори изкуство, култура и политика. Фотографиите на Клем са много повече от репортажни снимки, които отразяват събитията от деня. Нейните творби ни пренасят в най-важните области на обществения живот във Федерална република Германия, Германската демократична република и в много други държави. Фотографиите на Барбара Клем са донякъде олицетворение на конкретна социална реалност. Нейното точно усещане за истинската същност и същественото в дадено събитие ѝ позволява да улови моменти, които разказват много повече от това, което се вижда на кадрите. Тези снимки са „кондензиран израз на едно действие“, както казва Клем, а оттам и синтезирана представа за историята.
ТУРОВЕ В ИЗЛОЖБАТА, водени от Жени Дечева
Събота, 30.09., 15:00 – 16:00 часа
Събота, 07.10., 15:00 – 16:00 часа
Събота, 14.10., 15:00 – 16:00 часа
* Участието в туровете е безплатно, заплаща се вход в галерията
ЛЕКЦИЯ НА ТЕМА: „ИСТОРИЯ НА РЕПОРТАЖНАТА ФОТОГРАФИЯ“
Лектор: доц. Катерина Гаджева
Вторник, 03:10, 18:30 ч., Гьоте-институт България, голяма зала ​​​​​​"Барбара Клем. Светлина и тъмнина. Фотографии от Германия" е изложба на IFA (Институт за външни отношения) и ще бъде представена в Софийската градска художествена галерия в партньорство с Гьоте-институт България. Откриването ще се състои в присъствието на куратора Матиас Флюге.
Логистичен партньор на събитието: Cargo Planet
Координатор IFA (Институт за външни отношения) – Александър Лизевски
Координатор Гьоте-институт България – Елизабета Зайкова
Куратор Софийска градска художествена галерия – Гергана Мудова
Изложби
19.06.2023 - 19.06.2024

„Нови постъпления 2023“

НМ „Земята и хората“
19 юни Ден на дарителя – откриване на 19 юни от 17 часа
Вход с покани
Изложби
01.10.2023

ИЗГУБЕНАТА ПРИНЦЕСА

Концерт с песни от мюзикълите "Анастасия" и "Звукът на музиката"
Камерна зала
Музикално и танцово изкуство
01.10.2023

СВЕТЛИН РУСЕВ И ДЕЛЯНА ЛАЗАРОВА

Зала „България“
Диригент
Деляна Лазарова
Солист/и
Светлин Русев
Състав
Национален филхармоничен оркестър
Програма
Лудвиг ван Бетовен - Симфония №2 в ре мажор оп.26
Николо Паганини - Концерт за цигулка и оркестър №4 в ре минор
Музикално и танцово изкуство
01.10.2023

ВАЛКЮРА

Опера от Рихард Вагнер / Пръстенът на нибелунга
Фестивален театър Нойшванщайн - Фюсен, Германия
Времетраене 5:00 Антракти 2
Изпълнява се на немски език
Музикално и танцово изкуство
01.10.2023

„Игра на театър”

Как се прави театър? Кои участват в него? Какво е необходимо за създаването на един спектакъл?
Отговорите са поднесени по забавен и игрови начин.
Режисьор: Анета Танева
Сценография: Димитър Димитров
Участват: Анета Танева и Илиян Стоилов
Зала „Елит“, 18:30 ч., ОКИ ДК „Красно село”
Вход с билети: деца - 5 лв., възрастни - 8 лв.
Театри
01.10.2023

ДЖАЗ КЛАСИКИ с ВАСИЛ ПЕТРОВ И РИК ГАРД

"Южен парк" - втора част, зад музея „Земята и хората“
Световноизвестният английски джаз певец Рик Гард заедно с българската джаз икона Васил Петров представят три съвместни концерта в България.
Английската джаз сензация Рик Гард и емблематичният български джаз вокалист Васил Петров създават уникално музикално преживяване през октомври, със съвместни концерти в София, Пловдив и Варна. В съвместния проект на двамата джазмени, озаглавен „Джаз класики, най-добрите дуети“, двете музикални икони ще представят най-големите хитове от вокалния джаз.
В атмосферата на Sofia Summer Fest на 1 октомври, Пловдив Ивент Център на 2 октомври и Фестивален и конгресен център – Варна на 5 октомври, артистите щеразтопят сърцата на присъстващите с безсмъртни хитове като „Cry me a river“, „Fever“, „Fly Me to the Moon“, „Feeling Good“, както и избрани джаз стандарти, боса нова и латино музика.
Аранжиментите са дело на Живко Петров.
С тях на сцената ще бъдат истински виртуози – Живко Петров (пиано), Димитър Семов (ударни) и Радислав Славчев-Riverman (бас).
Рик Гард, роден в Англия, е известен със своите многобройни джаз успехи. Платинен артист, често сравняван с Майкъл Бубле, Гард е имал възможността да работи с музикални величия като Лайнъл Ричи, Ронан Кийтинг и Ръсел Уотсън. Предизвикателствата в неговата кариера включват концерти за кралица Елизабет II и изпълнения на големи международни сцени.
Васил Петров е икона на съвременния традиционен джаз и едно от най-ярките имена на българската джаз и поп музика. Той вълнува своята аудитория с участието си в джаз фестивали и с редовни гастроли с новаторски проекти в страната, но също така активно допринася за популяризирането на България на международната сцена. Неговите концерти са не просто изпълнение – те са истинско изкуство, което привлича вниманието на многобройни почитатели.
Музикално и танцово изкуство