Slider

Календар на събитията


Избрани събития от календара на София

Виж карта на събитията

сряда 22 май 2019
20 май 2019 - 26 май 2019
Септември 2019
18.04.2019 - 30.05.2019

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ е ежегоден мултидисциплинарен международен форум с фестивална структура, посветен на София и нейното преобразяване в
творческа столица. Основан е през 2011 г. от АМАТЕРАС фондация и представя иновативно съвременно изкуство в сферата на течението PAPER ART. Феста е
мултидисциплинарен форум за иновации не само за България и неговото влияние през годините се разпростира в редица държави в Европа, Азия, Австралия, Латинска и Северна Америка. Всяко негово издание има определен фокус, свързан с цялостната стратегия за развитие на този дългосрочен проект, който инспирира артисти в различните визуални и изпълнителски изкуства. Ежегодно представя нови идеи, отговарящи на Европейските критерии за култура и изкуство. В него са заложени приоритетите на Стратегията на София за култура 2013-2023 „СОФИЯ – ТВОРЧЕСКА СТОЛИЦА“.
Фестивали и чествания
24.04.2019 - 02.06.2019

Изложба на ВИВАН МАЙЕР - „В нейните ръце“

Вивиан Майер (1926-2009) е американски „street” фотограф с австро-унгарско потекло от страна на баща си Шарл Майер, а майка й Мария Жосо е французойка.
Любимата среда за фотографии на Вивиан Майер е улицата, и най-вече кварталите на средната класа, където може да вкуси живота от извора; портрет след
портрет на непознати или на хора, които усеща близки, дарявайки им секунда вечност в кратката ласка на погледите; един жест, едно изражение, един застинал момент в красотата на малките неща близо до нас.
Вивиан Майер фотографира и света на децата – една вселена, която тя познава в дълбочина. От началото на 50-те до 90-те години на миналия век тя работи като детегледачка в Ню Йорк, а след това и в Чикаго. За нея светът на децата е свят на свобода, където времето е спряло своя ход; форми, ритмични фигури, материали, подобни на вещи, намерени по време на дългите й разходки.
Друг важен момент от творчеството й е нейното търсене на идентичността чрез автопортрета. Сред работите на Вивиан Майер има много такива портрети в различни вариации и типове.
Изложбата Вивиан Майер „В нейните ръце“ се организира в партньорство със Столична община и може да бъде видяна в Софийска градска художествена галерия.
Изложби
14.05.2019 - 01.09.2019

АРХЕОЛОГИЯ НА СОФИЯ И СОФИЙСКО – ИЗЛОЖБА

Ежегодна изложба, организирана от Регионалния исторически музей – София. През 2019 г. се реализира за пети пореден път. Основната й цел е представянето на резултатите от проучванията през предходния археологически сезон, както и експонирането на най-значимите находки. Aрхеологически разкопки на територията на София и региона са водени на общо 16 обекта през изминалата 2018 г. Разкриват се части от фортификация, основи на сгради и помещения, останки от улични настилки, водопроводи, както и некрополи с различни типове гробни съоръжения. В изложбата през годините са показвани материали и резултати от над 50 археологически проучвания.
Изложби
22.05.2019

ЦЕРЕМОНИЯ „ЗЛАТНО ПЕРО” ЕМФ – CANTUS FIRMUS

Ларго пред Министерски съвет
Наградите се връчват по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Лауреатите на отличието получават златна брошка във формата на писец. В церемонията участват изявени български музиканти и състави.
Фестивали и чествания
22.05.2019

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ

ОКИ „НАДЕЖДА“ СЪВМЕСТНО С ОКИ ДК „СРЕДЕЦ“ ОРГАНИЗИРАТ ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ С УЧАСТИЕТО НА „СИМФОНИЕТА „СОФИЯ“ Ларгото
За пореден път като солисти в концерта ще се изявят деца - инструменталисти ученици от НМУ „Л. Пипков“.
Също така участие ще вземе и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович.
Диригент – Свилен Симеонов и гост – диригент – Кирил Ламбов.
В програмата са включени различни произведения за солисти и оркестър, както и премиерно изпълнение на Missa Brevis от словенския композитор Амброж Чопи.
Музикално и танцово изкуство
22.05.2019

„ЕВРОПА ТАНЦУВА“

Ларго пред Министерския съвет
Музикално-танцов спектакъл с участието на ДФА „Здравец“, ФА „Средец“,Балетна школа „Маша Илиева“, музикални състави от „Национален дворец на децата“ и др.
Музикално и танцово изкуство