Slider

Маршрути в София


Хайде на разходка в София!

По стъпките на религиозната толерантност в столицата на България

София е град на религиозната толерантност, в който съжителстват много религии и деноминации. Православни и католици, мюсюлмани и евреи всеки ден се срещат и изповядват своята вяра – открито, без страх и омраза. Едно от най-големите доказателства за това е така нареченият "Четириъгълник на религиозната толерантност" в сърцето на съвременна София, където са местата за молитва на всяка от тези религии, разположени на метри едно от друго. Можете да посетите храмовете независимо от религиозната ви принадлежност.

1. Православен християнски храм "Св. Неделя"

1. Православен християнски храм "Св. Неделя" сe издига в центъра на едноименния площад в самото сърце на столицата. Той е посветен на св. великомъченица Неделя – мъченица за вярата. Храм, който свързва България и Сърбия – пази мощите на Свети Крал Стефан Урош II Милутин.

2. Православен християнски храм "Св. Петка Самарджийска"

2. Православен християнски храм "Св. Петка Самарджийска" - малка еднокорабна средновековна постройка, частично вкопана в земята, е в центъра на площада на религиозната толерантност. Наречена е на Св. Параскева-Петка Иконийска (Търновска), която е пример за добротворство и грижа за хората – живот, посветен на грижата и обичта към хората. Храмът е построен през XI век върху древно култово място, а най-старите запазени стенописи са от XIV в.

3. Джамия "Баня Баши"

3. Джамия "Баня Баши" е единственият действащ мюсюлмански храм на територията на София, запазен до наши дни. Построен е от най-изтъкнатия архитект в историята на Османската империя, който е с български произход - Мимар Синан през 1566-1567 година със средства, дарени от богатия съдия Молла Сейфуллах в памет на починалата му съпруга.

4. Софийската синагога

4. Софийската синагога е символът на българското еврейство. Построена е в периода 1905-1909 г. и по големина се нарежда на първо място на Балканския полуостров и на трето в Европа. Освен уникалната сефарадска архитектура и масивният 2 200 килограмов месингов полилей, в храма ще видите и Еврейския исторически музей. Забележка: За да влезете в Синагогата, трябва да натиснете звънеца на входа на улица "Екзарх Йосиф".

5. Католическа катедрала "Св. Йосиф"

5. Католическата катедрала носи името "Св. Йосиф", обручник – пазител на Светата Дева. Най-големият католически храм в България ви посреща отдалеч със статуите на Папа Йоан XXIII и на Св. Йосиф с Младенеца, а в притвора – със статуя на Богородица. Вътре над олтара ще намерите един от най-големите дървени кръстове на територията на България. От двете страни на презвитериума са двете статуи на патрона на катедралата Свети Йосиф и на патрона на капуцините Свети Франциск от Асизи.