Slider

Маршрути в София


Винена карта на София

Винена карта на София - барове и ресторанти

Винена карта на София - барове и ресторанти

София не е във винен регион, но заема централно място на българската винена карта.

И ако някой е скептичен – как така в град, далеч от лозовите масиви може да се говори за винен туризъм, ще му кажем: Лондон (поне по горните критерии прилича на София) е избран за една от десетте най-добри винени дестинации в света за 2017 г. от WineEnthusiast (наред с Тракийската низина, между другото)!

Градската Винена карта на София е създадена по инициатива на Столична община (VisitSofia.bg ) в партньорство с Българска Асоциация на Винените професионалисти. (https://www.bawp.bg/bg/)


Местата за качествено българско вино

1. БАЛАБАН

БАЛАБАН


2. ИЗБАТА Механа

ИЗБАТА Механа


3. ИЗБАТА Ресторант

ИЗБАТА Ресторант


4. КОСМОС

КОСМОС


5. МОМА

МОМА


6. ПОД ЛИПИТЕ

ПОД ЛИПИТЕ


7. ПЪНЧЕТАТА

ПЪНЧЕТАТА


8. РАКЕТА РАКИЯ БАР

РАКЕТА РАКИЯ БАР


9. СЛЪНЦЕ И ЛУНА

СЛЪНЦЕ И ЛУНА

Малките 5-те кьошета

10. СЛЪНЦЕ И ЛУНА Солунска

СЛЪНЦЕ И ЛУНА

Солунска

11. ЩАСТЛИВЕЦА

ЩАСТЛИВЕЦА


12. ЩАСТЛИВЕЦА

ЩАСТЛИВЕЦА


13. BG WINE RESTAURANT

BG WINE RESTAURANT


14. CHECKPOINT CHARLY

CHECKPOINT CHARLY


15. CONSTANTINOFF RESTOBAR

CONSTANTINOFF RESTOBAR


16. DA ORGANIC

DA ORGANIC


17. GARAFA

GARAFA


18. GRAPE CENTRAL

GRAPE CENTRAL


19. MATERCARD TASTE BOX

MATERCARD TASTE BOX


20. PÈTRU’S

PÈTRU’S


21. SABROSSA

SABROSSA


22. VINO § TAPAS Дондуков

VINO § TAPAS Дондуков


23. VINO § TAPAS 2

VINO § TAPAS 2


Tour de Зарезан

05 февруари, 2022*

За четвърти път винарски изби от БАНЛВ, заедно с няколко софийски магазина и заведения, отдадени на мисията за популяризиране на Българското вино ще се обединят за едно специално събитие, с което да отбележат Трифон Зарезан. Посетителите ще имат възможност да опитат много различни вина, да се срещнат с винарите и да участват в томбола с награди.

www.instagram.com/tourdezarezan


Wine & Spirits Show

7-9 април, 2022*

Wine & Spirits Show So‰a е първото бизнес изложение за вино, високоалкохолни напитки, бира и крафт напитки, което обхваща сектора в неговата цялост.


Wine Women Show

14 май, 2022*

Първото издание на единственото по рода си винено събитие в България, което има за цел да покаже истинската значимост на ЖЕНАТА в света на ВИНОТО.

sommelier.bg/bg/women-wine-weekend


Балкански международен винен фестивал

16-18 юни, 2022*

Това е първият по рода си форум, насочен към вината на Балканите. Провеждан ежегодно в София, целта му е да фокусира вниманието към вината на този интересен и самобитен регион.

balkanswine.eu


Sofia Urban Wine Fest

29 октомври, 2022*

Като част от честванията на Международния ден на Мавруда, в столичното Ларго ще се проведе Софийски градски винен фестивал с официална част, културна (музикална) програма и изложение на вина от Мавруд и други местни сортове.

www.mavrudday.com


DiVino.Taste

11-13 ноември, 2022*

DiVino.Taste е най-успешният и мащабен форум за популяризиране на качественото българско вино и винопроизводство в България и по света.

DiVino.Taste е най-всеобхватното и значимо изложение на български винопроизводители с дегустация на качествени български вина и срещи с техните създатели.

taste.divino.bg

*Датите са предварителни и са възможни промени


СОФИЙСКИ ВИНЕНИ ТУРОВЕ

Софийските винени турове, водени от професионалисти, са възможност да научите повече за българското вино, местните сортове, винопроизводството и виното като част от културната идентичност на България.

Sofia Wine Walk: sofiawinewalk.com
Via Vino: via-vino.com

МЕСТНИ СОРТОВЕ

Според статистиката са 44, но по-активно се работи с около 15. Наред с „Цар Мавруд“ имаме Широка мелнишка лоза, Памид, Гъмза, Димят, Червен мискет, Врачански мискет, както и кръстоските (създадени във винените институти из България през 20-и век) – Рубин, Мелник 55, Евмолпия, Сандански мискет, Варненски мискет и др. Ще ги срещнем и в купажи с международните сортове!


ЛОЗЯ

По данни на ИАЛВ (2020г.) са малко над 60 000 ха, но реколтирани (поддържани лозя, от които се бере грозде за вино) са по-малко от половината.

Около 1/3 се пада на Каберне совиньон и Мерло! Отглеждат се още основно Ркацители, Памид, Мускат отонел, Червен мискет. Общо червените винени сортове грозде преобладават (над 60%). През 2020г. са произведени 756 225хл вино.


РАЙОНИ

Oфициално у нас са само два (като защитени географски указания) – Тракийска низина и Дунавска равнина. Но се работи в посока на апелации, малки райони и вино с автентични вкусови и ароматни характеристики или казано по-професионално защитени наименования за произход. Дано по-скоро тези вина да излязат на българската винената сцена (че в момента такива са едва под 1%).


ИЗБИ

Официално (2020г.) са 320; около 70 от тях са отворени за посетители и развиват винен туризъм; има около 10, които пък са затворили цикъла – разполагат с ресторант и хотелска част към винарната. Всички искаме да стават повече, защото виното и кулинарията са не само неизменна част от приятното преживяване в една дестинация, но и от опознаването.

КРИТЕРИИ КЪМ МАГАЗИНИ:

 • Основният предмет на дейност е продажба на вино.
 • Присъстват вина от минимум 10 български изби.
 • Присъствие на вино от местни сортове.
 • Има подготвен консултант.
 • Организират се винени събития, тематични представяния и промоции на българско вино.

 • КРИТЕРИИ КЪМ РЕСТОРАНТИ И БАРОВЕ:

 • Над 50% от виното във винения лист е българско.
 • Присъстват вина от минимум 5 български изби.
 • Присъствие на вино от местни сортове.
 • Предлага се вино на чаша.

 • Критериите се прилагат кумулативно. Проучването е направено в периода ноември - декември 2021 г.