Slider

Маршрути в София


Поклоннически маршрути

Поклоннически път Света Троица

Поклоннически път от църквата „Св. св. Кирик и Юлита” в Банкя до Дивотински манастир „Св. Троица” (на празника Св. Дух) датата не е фиксирана.

ОП „Туризъм” към Столична община, Богословски факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски”, с благословията на Св. Синод, провеждат поклоннически път от църквата „Св. св. Кирик и Юлита” в гр. Банкя до Дивотински манастир „Св. Троица”. Поклонническият път е всяка година на храмовия празник на манастира.

Преходът е около 8,00 км и се изминава за около от 2 часа, като в по-голямата си част преминава по екопътеките изградени около град Банкя. Когато пристигнат в манастира поклонниците присъстват на празнична света Литургия в манастира и на Водосвет в храма на манастира.

Смисълът на християнското поклонничество е вплетен в библейските послания. Историята на поклонническото пътуване може да се търси назад в историята, но неговата същност винаги е израз на желанието и стремежа за търсене на истината, за среща с Бог.

Днес поклонническите пътувания привличат все повече млади християни, водени от вярата в християнските традиции, като се превръщат в своеобразно изпитание на духа, защото поклонничеството може да се разглежда както като лично духовно преживяване, така и като нравствено общуване с другите.

Поклонническите пътувания до светите места от Софийската Мала Света гора са значимо за столичани събитие, което много успешно се презентира и популяризира от информационните центрове на ОП „Туризъм”.

1. Св. Св. Кирик и Юлита, гр. Банкя

Среща в църквата „Св. Св. Кирик и Юлита” – гр. Банкя - Молитва. Начало на поклонническия път от църквата „Св. Св. Кирик и Юлита”, гр. Банкя, до Дивотински манастир „Света Троица”.

2. Дивотински манастир Света Троица

Пристигане в Дивотински манастир „Света Троица”. Празнична света литургия в манастира по случай храмовия празник. Водосвет в храма на манастира. Време за почивка за поклонници и посетители и разглеждане на манастирския комплекс.

3. Банкя

Придвижване до гр. Банкя: с автобус №42.