Slider

Новини


Националният военноисторически музей представя изложбата „Армията във време на промени“

Сряда, 15 Юли 2020

На 14 юли в Националния военноисторически музей в София беше открита най-новата изложба на Музея „Армията във време на промени“. Събитието се осъществява по повод 141-вата годишнина от създаването на Министерството на отбраната и 104-тата годишнина от основаването на Националния военноисторически музей.

Изложбата проследява развитието на Българската армия през дългия и криволичещ преход от комунизъм към демокрация, за чийто характер и до днес няма политически, обществен и научен консенсус.

Преориентацията по оста Изток – Запад, преминаването от наборна към професионална армия, споровете за въоръжаването и отношението към САЩ и Русия са само част от темите, засегнати в изложбата. Чрез личните оценки и мнения на участниците в процесите, чрез вещи на хората, свързали живота си с Армията в последните 30 години, е представен нелекият път и тежките избори в това трудно време. Автентични звуци и кадри от този период, както и времева линия с ключовите събития предлагат на публиката обществено-политическия контекст, в който се осъществяват мащабните промени в Армията.

Изложбата включва вещи както на емблематични за този период от развитието на Българската армия личности от военното и политическото ръководство, така и на редови военнослужещи, изпълнили дълга си към родината. Сред тях са експонати, свързани с първите мъже, стояли начело на Армията – началници на Генералния щаб, командири на трите вида въоръжени сили, министри на отбраната, офицери и подофицери. С вещи на участници в мисиите зад граница изложбата отдава почит и към всички военнослужещи, загубили живота си при изпълнение на служебния дълг.

Образът на въоръжените сили е обогатен и чрез представените образци на различни оръжия. Цивилният живот, който неизменно съпътства развитието на Българската армия, е представен с любопитни експонати като банкноти отпреди деноминацията, жетони и купони за храна – символ на тежките години на прехода.

Нашата анкета

Какво в туристическия ни сайт беше най-полезно за вас?
Можете да изберете един отговор:
Резултати Всички анкети