Slider

Новини


СОФИЯ Е ВСЕ ПО-АТРАКТИВНА ЗА ПРЕКИ ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ

Четвъртък, 02 Януари 2020

В края на 2019 г. София отчита факти и признания за своята все по-нарастваща атрактивност за преки чуждестранни инвестиции – сигурен стимул и за развитие на туристическия сектор. „Financial Times“ през 2019 г. определя София като „неустоима дестинация“: „Дългогодишната репутация на София като център за върхови технически достижения, наред с традициите в работата с данни и изкуствения интелект, както и развитието на града като технологична столица на Балканите, го превръща в неустоима дестинация.“ В синхрон с признанието през април 2019 г. Financial Times откри в София технологичен център със 110 служители.

В списание fDi Magazine редакторът на рубрика „Световни пазари“ Себастиан Шехади определя България през 2019 г. като най-бедната страна в ЕС, „която привлича все повече чуждестранни инвестиции на зелено в сектор информационни и комуникационни технологии (ИКТ), което води до увеличаване на трансграничните инвестиции“.

Facebook и Световната банка са сред другите инвеститори в София, чиито компании през 2019 година отвориха офиси за ИКТ услуги в българската столица.

Не са случайни и отчитаните факти, че София е европейският град с най-висок ръст на БВП на глава от населението през последните 10 години и на трето място в Европа по брой стартиращи компании в ИКТ. Повече от един на всеки 10 служители в София е зает в ИКТ сектора, а през последните пет години растежът на софтуерния сектор е 120%. Като град на иновациите и новите технологии столицата на България може да се похвали и с много на брой талантливи кадри в сферата на технологиите и развитието на продукти. Тяхната висока квалификация, една от най-бързите широколентови интернет връзки в ЕС, фиксираната данъчна ставка от 10% върху корпоративните печалби и личните доходи, конкурентните разходи за труд и живот, растежът на вътрешния пазар превръщат София и България в глобален център за развитие на киберсигурността.

През 2019 г. София бе един от осемте града в ЕС с първите европейски суперкомпютри – най-голямата инвестиция на ЕС в научната инфраструктура на България. Докладът „State of the European Tech 2018“ нарежда София на второ място в топ 10 на най-бързо развиващите се технологични центрове в Европа.

Така иновативна София с все по-смели крачки върви по пътя на икономика, която създава бъдещето!Добре дошли в София!

Нашата анкета

Какво в туристическия ни сайт беше най-полезно за вас?
Можете да изберете един отговор:
Резултати Всички анкети