Slider

Новини


На 3 април честваме 140 години от обявяването на София за столица на България

Година след Руско-турската освободителна война в новосъздадената българска държава се свиква Учредително събрание във Велико Търново. Сред основните задачи са гласуване на конституция и избор на столица на Княжество България.

На 3 април 1879 година депутатите в Учредителното събрание единодушно избират София за столица на българската държава. Градът тръгва напред със стремежа да намери своето достойно място сред другите европейски столици. Паметната дата 3 април е отбелязана тържествено през 1979 г. по случай 100-та годишнина от обявяването на София за столица.

През 2016 г. за първи път денят се чества пред Музея за история на София –– на площад Бански. Тази година по случай 140-та годишнина от обявяването на София за столица на България, са предвидени чествания, включващи поредица от събития в периода от 29 март до 29 май. Кулминацията на честванията ще бъде на 3 април, когато от 11 ч. на пл. „Александър Невски“ на тържествена церемония ще бъдат осветени знамена на столични училища. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се включат безплатно в специално изготвения маршрут „Зад фасадите на София“ и да се докоснат до живата в София през първите десетилетия след 3 април 1879 г. В 18 ч. Софийският духов оркестър ще изнесе празничен концерт в Ларгото. Всяка сряда от 18:00 ч. през месеците април и май в Ларгото ще бъде провеждан цикъл от концерти на общинските културни институти с изяви на техните танцови ансамбли, музикални формации и театрални студия. От 1 до 15 април на Моста на влюбените ще бъдат създадени две изложби на открито – „Снимки от София“ и изложба, организирана от Държавния архив. Комплимент за жителите и гостите на града ще бъде движението на ретро трамвай по централните софийски улици по повод 20 години от реставрирането му и пускането му в експлоатация.

Подробна програма на събитията може да намерите тук.