Slider

Новини


Изненадите на древния римски град Сердика в сърцето на София продължават

При разкопките на днешния площад „Света Неделя“ в съвременната българска столица за първи път археолозите намират следи от праисторията в идеалния център на София, а в една от разкритите сгради са намерени глинени духала и ядра за монети, които дават основание за научна хипотеза, че вероятно тук се е намирала монетарницата на Сердика.

Дали монетарницата на Сердика е била разположена в центъра на античния град, въпреки намерените артефакти все още е спорно, тъй като тази дейност е била забранена в центъра на града поради опасност от пожар. Като монетарница се визира намереното в източните помещения на сградата - това е един пласт с монети на римските императори Галиен, Аврелиан, Клавдий II до самото начало на IV век. За този период в Сердика е функционирала държавна монетарница, която не е сякла монети от името на градската управа, а с позволението на императора, които вече са съвсем друга категория пари.

Археолозите са открили и гърне с 2976 сребърни монети, сред които редки номинали, включително и монета на император, който е управлявал само 86 дни. Монетите са събирани дълъг период - от времето на управлението на римския император Нерон почти до този на Каракала и Гета.

Сред намерените 111 монети на император Домициан няма повтарящи се между тях, т.е. опакото изображение е различно.

Втората голяма изненада на обекта под площада край църквата „Света Неделя” са намерените доказателства за човешко присъствие в софийското поле от 7000 години.

Заради ценните находки при археологическите проучвания ще има и ново площадно решение. Столична община продължава да инвестира в проучването и представянето на културното и историческото наследство на София, а ръстът на туристите е доказателство за високата оценка за тези инвестиции.