Slider

Новини


София представи своите гордости на международното изложение WORLD TOURISM UNESCO

За първи път София взе участие в единственото изложение в света, посветено на промотирането на устойчив туризъм в полза на градове, места и обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

По инициатива на Столична община България беше представена за първи път на Международното изложение World Tourism UNESCO, чието осмо издание се проведе в гр. Сиена, Италия от 22 до 24 септември 2017 г. в историческата сграда на Санта Мария делла Скала. Целта на форума беше популяризиране на обектите под закрилата на ЮНЕСКО по света и насочване на вниманието на обществеността към културния туризъм и устойчивото развитие на градовете.

Столична община отправи покана за съвместно представяне към българските общини, на чиято територия има обекти на ЮНЕСКО. „България, и в частност София, разполагат с уникални артефакти, които се вписват успешно в нови туристически маршрути. Този факт, както и изключително големия интерес към дестинацията, ни мотивира да подемем тази инициатива“, споделя г-н Иво Маринов, директор на общинско предприятие “Туризъм“.

Участието премина под мотото BULGARIA – SO MUCH TO SHARE. В програмата беше включена и пресконференция, в която участва и българският посланик в Италия, Н.Пр. посланик Райков. Специално за форума Столична община беше подготвила кратък филм, представящ 17-те български обекта, както и каталог със снимки и информация за тях.

В Сиена София представи Боянската църква и Бистришките баби. Участниците и гостите на изложението бяха първите свидетели на представянето на 3D модел на Боянската църква - един от културните символи на България, чрез добавена и виртуална реалност. Интерактивната платформа им даде уникалната възможност да видят храма, проектиран в 3D на място, в Сиена, да направят виртуална разходка в храма и да разгледат стенописите от 1259 г., слушайки увлекателната история на фона на музика, написана специално за случая. София беше подготвила и специални подаръци, които позволиха на посетителите да визуализират 3D модела на Боянската църква навсякъде и по всяко време.