Slider

Новини


София посреща празника си още по-богата и по-привлекателна

Неделя, 17 Септември 2017

На 17 септември, когато християнският свят почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София, българската столица отбелязва своя празник. От 11:30 ч. пред базилика „Св. София“ се провежда водосвет и издигане на знамето на София. От 18:30 ч. се връчват наградите за ярки постижения в областта на културата, които ще се проведат в Софийската опера. През целия месец има концерти и фестивали. Някои са изключително колоритни като Фестивала на розовия домат на 16 септември, но безспорно най-яркото събитие в културния календар на Европа и на българската столица е Европейски дни на наследството в София – 2017. От 16 до 18 септември 2017. През месец септември всяка година държавите в Европа отварят вратите на повече или по-малко познатите си културни забележителности, като организират различни кампании за популяризиране на наследството и търсене на неговото място в настоящето.София е част от тази културна вълна, привличаща милиони посетители към богатото културно наследство на континента. Само няколко месеца преди отговорното домакинство на председателството на България на съвета на ЕС София ще представи музеи, галерии, сред които и къщата-музей на прочутия басов глас на България – оперния изпълнител Борис Христов. Най-новите археологически проучвания на културно-историческото наследство под площад "Света Неделя" в центъра на София са още една причина да посетите София в празничния месец. В края на септември край археологическия обект ще бъдат поставени прозрачни пана на места, така че да се виждат дейностите отвътре, и пана със снимки и информация за обекти от София.

Какво разказва откритото от археолозите ще бъде ясно в края на октомври, но факт е че тъкмо под площада на съвременна София е бил форумът на римска Сердика, където е имало огромна сграда с много помещения, сред които и голяма тържествена зала с колони, магазини, заведения и ресторанти. Работата по обекта е мобилизирала научния потенциал на София - учени от Националния археологически музей при БАН, както и от Музея за история на София. Те споделят, че сградата се е ползвала дълго, правени са преустройства. Открити са монети, много керамика, включително и цели амфори за вино или зехтин. Към магазините и заведенията е имало входове от централната улица. Сред любопитните находки е изящна бронзова фигурка на змия, вероятно част от статуя на Асклепий. Според една от хипотезите пък тържествената зала в комплекса е била работното помещение на управителя на Сердика. София продължава да изненадва учени, археолози, както и гостите си – за всеки свой празник тя добавя още очарование.

ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ
по случай Деня на София – 17 септември

11.30 ч., пред храм "Света София"

Тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София

17.30 ч., пред Народен театър "Иван Вазов"

Концерт на Софийския духов оркестър

18.30 ч., Народен театър "Иван Вазов"

Церемония по връчване на Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата

21.00 ч., пред Народен театър "Иван Вазов"

Sophia Luminosa - огнен пърформанс на "Жар Театър"

На 17 септември Регионален исторически музей – София организира детско ателие "Вяра, Надежда и Любов". То е специално посветено на Деня на София – 17 септември 2017 г. Ателието е част от официалната програма на Регионален исторически музей – София за отбелязване на празника на българската столица. Начало на 17 септември 2017 г. (неделя) от 14:00 до 15:30 ч. в зала Ретро кафене. Предназначено е за деца на възраст между 5 и 10 години. Всички необходими материали са предварително подсигурени. Цената за индивидуално участие на дете в ателие "Вяра , Надежда и Любов" е 8 лв.

Записвания онлайн: http://sofiahistorymuseum.bg/bg/online-registration

Нашата анкета

Какво в туристическия ни сайт беше най-полезно за вас?
Можете да изберете един отговор:
Резултати Всички анкети