Премиера на спектакъла „37 клечки кибрит“ в РЦСИ „Топлоцентрала“ - премиера

РЦСИ „Топлоцентрала“
Българо-немска театрална продукция „37 клечки кибрит“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова по проект „Реализация на българо-немска театрална продукция“, осъществен с подкрепата на Столична община - Столична програма „Култура“.
Премиера на 6, 7 и 9 декември в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“
С участието на Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен/Невена Калудова, Нейтън Купър
Режисура, сценография: Бернхард Ойстершулте
Проучване, драматургия: Гергана Димитрова
Музика: Юлиан Стоичков
Кукла, водещ работилница за работа с куклата: Антие Тьопфер
Асистент режисьор: Карина Илиева
Асистент сценограф: Таня Неделчева
Превод на немски език: Александър Зицман
Превод на английски език: Александър Гюровски
Представлението се играе на български, немски и английски език, със субтитри на български език.
„37 клечки кибрит“ е българо-немска театрална продукция на четири организации от различни държави – „36 маймуни“ (София), TARTproduktion (Щутгарт) и театрите Fitz! (Щутгарт), Théâtre National (Люксембург), която засега има планирани само три ексклузивни представления в България.
„37 клечки кибрит“ е пиеса, която минава жанрово по ръба на криминалната история. Тя е и пиеса за социалните неравенства в западните общества, които обострят и влияят все по-интензивно върху отношенията между хората. Тази динамика заплашва да взриви свързващата ни социална тъкан. Съвсем неслучайно заглавието реферира към „Малката кибритопродавачка“ на Андерсен.
Екипът на представлението е международен. Режисьор и сценограф е Бернхард Ойстершулте, драматург Гергана Димитрова, а в ролите ще видим Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен /Невена Калудова и Нейтън Купър. Ключов персонаж в пиесата е и специална кукла с човешки размер, изработена от Антие Тьопфер – германска артистка в областта на обектния, визуален и куклен театър. Тя беше в София специално, за да обучи актьорите как да взаимодействат и работят с нея. Музиката е на Юлиан Стоичков, а преводачи на пиесата са Александър Зицман и Александър Гюровски. За част от екипа на представлението това е втора театрална среща, тъй като някои от тях се познават от номинираната за драматургичен "ИКАР" копродукция между „36 маймуни“ и TARTproduktion „Пепеляшки ООД“.
През 2023 г. „37 клечки кибрит“ ще се играе няколко пъти в Щутгарт и Люксембург.
----------
Проектът „Реализация на българо-немска театрална продукция“ се осъществява с подкрепата на Столична община - Столична програма „Култура“. Той се реализира с подкрепата на Съюза за свободен танц и театър Баден-Вюртемберг със средства на Министерството за изследвания, наука и изкуства Баден-Вюртемберг, службата за „Култура“ на град Щутгарт, Свободната сцена за танц и театър Щутгарт (FTTS), с партньорството на РЦСИ "Топлоцентрала" (София) и Гьоте-институт България. Пиесата се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програми Едногодишен грант и Творчески инициативи.

Театри

сряда 07 декември 2022