Концерт – „ЦВЕТОВЕ ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО”

ОКИ „Красно село”
бул. „Цар Борис III” 41
София
http://www.oki-krasnoselo.com
„ЦВЕТОВЕ ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО“ ни предлага пътуване през средновековната европейска музика между 12-ти и 14-ти век.
Зала № 1, ОКИ ДК „Красно село“
Първата спирка ще бъде Франция, с музиката на композитора Гийом дьо Машо (1300-1377), една от най-известните фигури в сферата на трубадурите от 14 век (Северна Франция). Той се откроява със своите полифонични композиции (Ars Nova), въпреки че създава мелодии с голяма красота в монодичен стил, какъвто е случаят с „Douce dame joli“.
Трубадурът Маркабру, произхождащ от Гаскония, композира пасторела „L'Autrier just una Sebissa“, описва срещата между овчарка и рицар, създавайки диалектическа конфронтация между двамата.
Френската музика ще се завърши с Танц, принадлежащ на Cancionero del Rey. Кодекс, който включва мелодии от различни трубадури, сред които откриваме поредица от единадесет танца, известни като „Estampies & Danzas Royales“.
Следващата спирка е в Испания с изпълнение на различни произведения от популярната сефарадска песенна книга, която е оцеляла до днес чрез устно предаване от поколение на поколение и кантигата на Алфонсо X ел Сабио nº 248, 353, 100 и 380 (крал на Кастилия през тринадесети век). Този важен ръкопис включва повече от 400 произведения в стил трубадур, посветени на Дева Мария. Самият крал е автор на някои от тях и повечето имат същата форма (вирелей). Неговите миниатюри са послужили като еталон за възпроизвеждане на музикални инструменти от този период, някои от които се използват в този концерт.
Пътуването ще завърши в Унгария с анонимен танц от 13-ти век и Италия с интерпретация на 2 анонимни танца от 14-ти век от контрастен тип (танц с бавен характер, който се редува с друг с оживено темпо), като напр. „Плачът на Тристано и Рота“ от „Ръкопис на танци на менестрел“, съхраняван в Британската библиотека, или „Танцът на любовта и Трото“, събран от ръкопис, съхраняван в архива на Антикосименто във Флоренция.
Участват:
Хайме Муньос (флейта, гайда и киримия)
Адриана Ариес (фидула)
Хайме дел Амо (цитола, псалтир, виола)
Вафир Шайкхелдин (барабан, тамбурина, дарбука и др.)
Вход с билети: 10,00 лв.

Музикално и танцово изкуство

сряда 07 декември 2022 19:00

София

бул. „Цар Борис III” 41