Slider

Какво да правя


Софийска Синагога

Зарежда се google карта. Моля изчакайте!

Телефони
+3592983 50 85      
Адрес
София, ул.”Екзарх Йосиф” 16.
Локация
42.700261,23.320852
Описание
Централната синагога е единственият еврейски молитвен дом в София. В момента тя е в процес на реставрация и основното помещение е затворено. Обичайните служби се провеждат в малката молитвена стая до входа. В Синагогата се помещават и офисите на Централния израилтянски духовен съвет, а на втория етаж има малък музей.
Историческа информация
Строителството на Синагогата в София започва на 13 ноември 1905 г. с тържествена церемония за първата копка. След четири години на строителство, финансови кризи и дебати в общността, Синагогата е завършена и на 9 септември 1909 г. е официално открита.Проектирана е от Ф. Грюнангер. Централната синагога веднага става символ на българското еврейство. В нея се намират седалищата на Главния равин на България и на Главния равин на София.

София, ул.”Екзарх Йосиф” 16.

+3592983 50 85      

Храмове

Софийската синагога е най-голямата синагога на Балканския полуостров. Тя се намира на улица „Екзарх Йосиф“ №16, непосредствено до Халите, Женския пазар и улица „Пиротска“, едни от най-колоритните и оживени места на столицата. На същото място се е издигала старата синагога на София - "Ахава и хасед".

Нашата анкета

Какво в туристическия ни сайт беше най-полезно за вас?
Можете да изберете един отговор:
Резултати Всички анкети