Slider

Какво да правя


Градска градина

Зарежда се google карта. Моля изчакайте!

Адрес
Между пл. Княз Алелксандър 1 на североизток, ул. Дякон Игнатий на югоизток, ул. Ген. Гурко на югозапад и ул. Княз Ал. Батенберг на северозапад.
Локация
42.695534,23.325627
Историческа информация
Открит е официално на 4 април 1878 Още в първите месеци след Освобождението се преустройва алейната мрежа, изгражда се ниска дървена ограда, кафене кьошк за музиканти. Засажда се нова растителност и Градската градина е наречена Градина „Александър II". Мавзолеят на Георги Димитров също се е намирал на нейна територия, но е премахнат през 1999 година.

Между пл. Княз Алелксандър 1 на североизток, ул. Дякон Игнатий на югоизток, ул. Ген. Гурко на югозапад и ул. Княз Ал. Батенберг на северозапад.

Витоша, паркове, градини

Градската градина е най-старият парк в българската столица София, разположен в центъра на града. Намира се между Национална художествена галерия „Двореца“, Народен театър „Иван Вазов“, Градската художествена галерия и зала „България“. Тя е популярно място за разходки и релакс в центъра на София, особено сред младите. Тук се намира и известният фонтан пред Народния театър със скулптурата на къпещата се жена. В Градската градина се организират фестивали, немски базари и празненства по случай националните празници, често се играят български народни хора и се правят изложби на открито. Тя е любимо място и за игра на шахмат на открито в столицата. В градинката е ситуирана и музикална детска площадка, където люлките и катерушките са произведения на изкуството, както и музикални инструменти.