Slider

Какво да правя


Сградата на Царския дворец

Зарежда се google карта. Моля изчакайте!

Работно време
Вторник – неделя: 10.00 – 18.00 ч. Каса: до 17.30 ч. Почивни дни – понеделник, официалните празници в България, Коледа, Нова година и Великден.
Ценови диапазон
Възрастни - 6 лв., Ученици, студенти и пенсионери - 3 лв. Всеки четвъртък - 2 лв. Безплатен вход: деца до 12 г., посетители с физически увреждания, ученици и студенти от художествените училища, служители на музеи и галерии, журналисти, членове на СБХ, ICOM, ICOMOS, AIAP, AICA. Беседа (на български, английски и руски език): 30 лв.
Адрес
пл.„Княз Александър I Батенберг“ № 1
Локация
42.696347,23.326988
Описание
Филиал „Двореца“ на Националната галерия e разположен в сградата на Княжеския дворец. В залите на „Двореца“ се показват временни изложби на българско и чуждестранно изкуство. Днес в сградата на Княжеския дворец развиват дейност две културни институции с богати и стойностни колекции от изобразително изкуство и български фолклор – филиал „Двореца“ на Националната галерия и Националният етнографски институт с музей.
Историческа информация
Дворецът е построен непосредствено след Освобождението на България от османско господство и избирането на София за столица. Строителството се осъществява на два етапа. Началото е поставено от първия български княз Александър І Батенберг , който възлага на виенския арх. Виктор Румпелмайер да проектира преустройството на бившия турски конак в представителен дворец. Арх. Румпелмайер запазва от предишната сграда само каменните основи, дълбоко вкопани в земята, и част от главната фасада, на която придава коренно нов облик. Това постига с разнообразни архитектурни елементи в духа на модерната за времето смесица от неостилове. След 9 септември 1944 г. дворецът се превръща в седалище на Министерския съвет, днес там се помещава НХГ.

Get Adobe Flash player

пл.„Княз Александър I Батенберг“ № 1

Архитектура

Бившият Царски дворец е сграда в центъра на София, където се помещават Национална художествена галерия и Националният етнографски музей. Дворецът е обявен  за паметник на културата през 1978 г.

Нашата анкета

Какво в туристическия ни сайт беше най-полезно за вас?
Можете да изберете един отговор:
Резултати Всички анкети