Slider

Какво да правя


Църквата Св. Георги - Ротонда

Зарежда се google карта. Моля изчакайте!

Адрес
София 1123, "Княз Ал. Дондуков" 2
Локация
42.696906,23.322896
Описание
Тя е архитектурен, археологически и художествен паметник на културата от национално значение. Самата ротонда представлява централно куполно помещение с кръгъл план върху квадратна основа с полукръгли ниши в ъглите. Построена е от червени печени тухли, с усложнен симетричен план.Куполът ѝ се издига на 13,70 м от пода
Историческа информация
Ротондата е част от голяма антична култова сграда от ІV век. Още от IV в.се е използвала за покръствания. Била е също и обществена сграда и е част от археологическия комплекс. По време на Възраждането служи за православен храм и има силно променен външен вид.Интериорът на църквата предлага реставрирани стенописи от XVI, XVII и XIX в. По време на реставрационната работа в храма са открити три пласта средновековни фрески, които до XVI в. са били скрити от мазилката. Те са изработени от любители, а според историци и археолози датират от около средата на X в. и изобразяват 22 пророка.

София 1123, "Княз Ал. Дондуков" 2

Археология

Църквата, наречена на Георги Победоносец, се намира във вътрешния двор между сградите на хотел Шератон и Президентството. Смятана е за най-старата запазена сграда в града, от времето, когато София е била резиденция на императорите Галерий и Константин Велики.

Нашата анкета

Какво в туристическия ни сайт беше най-полезно за вас?
Можете да изберете един отговор:
Резултати Всички анкети