Slider

Календар на събитията


Flat View
See by year
Monthly View
See by month
Weekly View
See by week
Daily View
See Today
Search
Търси

Църковни празници

понеделник 26 август 2019
26 август 2019 - 01 септември 2019
Август 2019
08.09.2019

РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО

Празникът Рождество на Пресвета Богородица или Рождество Богородично, известен още като Малка Богородица, се отбелязва всяка година на 8 септември и е третият празник в чест на Божията майка, един от най-големите празници на Православната църква, установен от най-дълбока древност. От днес с празнични вечерни във всички епархии на Българската православна църква започва честването на един от най-големите празници, свързани с раждането на Божията Майка - Рождество на Пресвета Богородица (Малка Богородица). Светата дева е покровителка и на самотните и изоставени хора, утешителка на сирачетата.

Според народното поверие стопанката на дома не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома. Сутринта тя меси голяма пита -”Богородичен хляб”. На празника Малка Богородица жените носят дарове в църквата – кърпи, престилки, чорапи, и ги поставят под иконата на Света Богородица, която е отрупана с цветя.. На Малка Богородица всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан.

Църковни празници
14.09.2019

КРЪСТОВДЕН – ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА СПАСИТЕЛНИЯ КРЪСТ ГОСПОДЕН

Православната църква чества на 14 септември празника Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден. Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. Според църковното предание Света Елена, майката на император Константин Велики, е ревностна християнка. Тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква.

В народния календар този празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден /1 септември/ може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се "осветява" семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът. Организират се общоселски събори, семейни и лични църковни служби и курбани за здраве.

Църковни празници
17.09.2019

СВ. МЪЧЕНИЦИ ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ И ТЯХНАТА МАЙКА СОФИЯ

Като град на Божията Премъдрост София има своите патрони светите мъченици за вярата София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. Те живели през втората половина на I и в първите десетилетия на II век в Рим. Майката София водела благоразумен християнски живот, изпълнен с мир, чистота, кротост, покорност на Божията воля, а трите й дъщери носели имената на най-големите християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. В годините на преследване на християнството в Римската империя всички те достойно защитили вярата си - след мъчения те били убити. Майката прекарала три дни при гроба на дъщерите си. Молела се, усърдно на Господа и предала душата си на Спасителя. Християни погребали светата майка при нейните дъщери. Това станало в 126 година. Днес мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция. А съвременна София свежда глава пред подвига им и пази ценностите им.
Църковни празници
24.12.2019
Църковни празници
25.12.2019
Църковни празници