Новини

Поклоннически път „Света Троица“ на 5 юни 2017 г.

Божия любов и гостоприемство, красива природа и нов параклис ви очакват в манастира, наричан от хората „царски“

На 5 юни 2017 г. Столична община, Богословски факултет на Софийски университет и Софийска Света митрополия ви канят на втория поклоннически път за 2017 г. до Дивотинския манастир „Св. Троица“ – една от най-старите обители в Софийското светогорие. Поклонническият път „Св. Троица“ се провежда на празника „Св. Дух“, отбелязван в деня след Петдесетница. Той се прави в чест на Божествената Троица – Отец, Син и Св. Дух. Днес храмът има богата нова стенописна украса - част от цялостна реконструкция на обителта. На входа на манастира ви посреща и новопостроен параклис "Св. 70 апостоли". Дивотинският манастир е действащ мъжки, добре поддържан и с пълноценен духовен и литургичен живот. Светото място е и удивително красиво - още една причина да се радва на хиляди християни, които го посещават.

Поклоническият път започва в 7:30 ч. от храм „Св.св. Кирик и Юлита“ в град Банкя. След молитвата за път участниците продължават пеша до Дивотинския манастир „Св. Троица“ и се включват в Божествената Св. Литургия, както и във Водосвета в храма на манастира. След това всички участници могат да разгледат манастирския комплекс, както и да присъстват на празничния обяд по случай празника на обителта.

Продължителността на прехода в една посока на поклонническия маршрут е 1 час и 30 мин., а в него могат да вземат участие хора от всички възрасти.

Придвижване до град Банкя: с автобуси №42 и №49 и №48.

Още новини